ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ


Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι για άλλη μια χρονιά βρίσκονται έρμαια στις ορέξεις των βιομηχάνων γάλακτος και μεγαλεμπόρων που παίρνουν το αιγοπρόβειο γάλα είτε με «ανοικτές τιμές», είτε με «τσεκουρωμένες» τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.
Την ίδια στιγμή και ενώ το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται διαρκώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζοντας στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ προωθεί με πιο συστηματικό τρόπο την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στα χέρια λίγων αγροτοεπιχειρηματιών και μονοπωλιακών ομίλων.
Οι κτηνοτρόφοι εκτός από τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους, έχουν να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την υπέρογκη φορολογία, την αύξηση στα ασφάλιστρα αλλά και τα υπόλοιπα χαράτσια και αντιλαϊκά μέτρα που επιβαρύνουν συνολικά τα εργατικά- λαϊκά στρώματα.
Ταυτόχρονα, οι αθρόες εισαγωγές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων που επιβάλλει η ΕΕ, οι παράνομες ελληνοποιήσεις, το σπάσιμο των συμφωνιών αγοράς γάλακτος, οι ακάλυπτες επιταγές από τους μεταποιητές, έχουν τις πλάτες της κυβέρνησης και όλο το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ και οδηγούν έναν ολόκληρο κλάδο στο ξεκλήρισμα και τη φτώχεια.
Η φέτα και τα υπόλοιπα ΠΟΠ προϊόντα, το μόνο που κατοχύρωσαν είναι τα κέρδη και το όνομα, η φίρμα του μεταποιητή εμποροβιομήχανου. Του έδωσαν τη δυνατότητα να πουλάει τα ΠΟΠ σε τιμές που πήραν την ανηφόρα και οι εργαζόμενοι με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να περιμένουν τις προσφορές των σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν «πιστοποιημένα» προϊόντα όπως η «φέτα» κ.ά.
Η προστασία που δήθεν θα εξασφάλιζαν για τον παραγωγό και το ίδιο το προϊόν αφορά αποκλειστικά τους εμποροβιομήχανους που βελτιώνουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, εξασφαλίζοντας ρεκόρ εξαγωγών, με αποτέλεσμα σχεδόν όλες οι γαλακτοβιομηχανίες της Θεσσαλίας να βρίσκονται μέσα στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Το παραμύθι των διεπαγγελματικών οργανώσεων, που παρουσιάζονται ως η λύση για την προστασία όλων των παραγωγών από την κυβέρνηση, συγκροτούνται με βάση κανονισμό της ΚΑΠ, εποπτεύονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και περιλαμβάνουν εκπροσώπους εμπόρων, βιομηχάνων και αγροτοπαραγωγών δηλαδή βάζουν στο ίδιο μαντρί τους λύκους με τα πρόβατα.
Καμία «διεπαγγελματική» φέτας δεν θα λύσει τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων όπως αντίστοιχα δεν τα έλυσαν και οι «διεπαγγελματικές» στο λάδι και στο κρασί γιατί ο χαρακτήρας τους είναι εχθρικός για τους μικρομεσαίους αγροτοπαραγωγούς αφού αποτελούν μηχανισμό προώθησης των προτεραιοτήτων των μονοπωλίων στην αγροτική παραγωγή, με δήθεν συναίνεσή τους. Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρξει για το ρόλο και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, που έπιασε το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει το δρόμο της διαχείρισης της ΚΑΠ, η οποία αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα του νέου αφηγήματος της «ανάπτυξης για όλους» που παραμυθιάζει η σημερινή κυβέρνηση.
Το ΚΚΕ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, όσους πλήττονται από την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, να μη δείξουν καμία ανοχή στην κυβέρνηση της ΝΔ, να μη μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, μαζί με το οργανωμένο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και να διεκδικήσουν:
-         Κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα εισόδημα με το οποίο θα μπορούν οι αγροτικές οικογένειες να ζουν με αξιοπρέπεια και να μπορούν να συνεχίζουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους, να ταΐζουν τα ζώα τους. Άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών από τους εμπόρους, με την παράδοση των προϊόντων τους. Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
-         Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό όπως στους βιομηχάνους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μέσα, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών. Κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής (εγγειοβελτιωτικά, οδοποιίας, αντιπλημμυρικών).
-         Με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση. Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των ζωονόσων. Φραγμός στις αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις.
-         Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από νόσους των ζώων και τα άλλα φαινόμενα και την παραγωγή και το κεφάλαιο. Όχι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της που προωθεί η κυβέρνηση.
-         Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από τα δεινά που τους προσφέρει η καπιταλιστική ανάπτυξη και που δεν είναι ούτε συγκυριακά, ούτε προσωρινά αλλά μόνιμα. Το μέλλον τους βρίσκεται σε ένα δρόμο ανάπτυξης που θα σχεδιάζεται και στηρίζεται κεντρικά με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου