ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Πανεπαρχιακό συλλαλητήριο στην Ελασσόνα


Δυναμική κινητοποίηση στην πλατεία της Ελασσόνας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Φλεβάρη, οι αγροκτηνοτρόφοι της περιοχής, που έχουν στήσει το μπλόκο τους στον δρόμο Ελασσόνας - Κοζάνης, συνεχίζοντας έτσι με πολύμορφες δράσεις τον αγώνα τους.




Οι αγρότες τοποθέτησαν αρχικά τα τρακτέρ τους στην πλατεία και στη συνέχεια πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου. Στη συγκέντρωση, στο πλάι των αγροτών και των κτηνοτρόφων που δίνουν αγώνα επιβίωσης, για να μπορέσουν να ζήσουν, να καλλιεργήσουν και να εκτρέψουν στον τόπο τους, στάθηκαν με την παρουσία τους εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, μαθητές και γυναίκες από την επαρχία της Ελασσόνας. 

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Στέλιος Καραμούλας, εκπρόσωπος του μπλόκου της Ελασσόνας και πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου. Ο ίδιος μίλησε για τα δίκαια αιτήματα όλων των αγροτοκτηνοτρόφων, ενώ μεταξύ άλλων στάθηκε στα ιδιαίτερα αιτήματα της περιοχής, όπως αυτό της μείωσης της τιμής των ιδιαίτερα υψηλών τιμολογίων της άρδευσης στον Δήμο Ελασσόνας, τους σχεδιασμούς επιχειρηματικών ομίλων για μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα σε βοσκότοπους που «είναι ζωτικός για τους κτηνοτρόφους που ζουν και δραστηριοποιούνται σε αυτή την περιοχή, αλλά και των αναγκαίων έργων υποδομών», σημειώνοντας πως «δεν γίνεται με την πρώτη βροχή να τρέμει το φυλλοκάρδι μας μην πάει η παραγωγή στον βρόντο». 

Επίσης, τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε επαφή και σε διαρκή επικοινωνία με όλα τα μπλόκα που έχουν στηθεί στη Θεσσαλία, τόσο με το μπλόκο στον Τύρναβο, όσο και με το μπλόκο στην Αγιά και κυρίως με το μπλόκο στη Νίκαια που είναι αυτό που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση για τον απλούστατο λόγο ότι είναι αυτό που ασκεί και τη μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση». Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του υπουργείου, είπε πως τα μέτρα της κυβέρνησης, που στην πλειοψηφία τους δεν είναι νέα, αλλά επανάληψη παλαιότερων εξαγγελιών, αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας που όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματα των αγροτών και δεν λύνουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά δεν αποτελούν «ούτε καν μια ανακούφιση». «Δε σκύβουμε το κεφάλι, δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα! Δυναμώνουμε όλα τα μπλόκα!», τόνισε στην ομιλία του. Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας όλου του λαού.

Χαιρετίζοντας την κινητοποίηση, ο Ρίζος Μαρούδας, εκπρόσωπος του μπλόκου της Νίκαιας, μετέφερε θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς από το μπλόκο της Νίκαιας, που όπως είπε «έχει βάλει φωτιά σε όλη την Ελλάδα στήνοντας και νέα μπλόκα, 21 μέχρι στιγμής και άλλα ως το τέλος της εβδομάδας, γιατί τα προβλήματά μας είναι πολλά, είναι οξυμένα πανελλαδικά και όλοι μαζί θα πρέπει να διεκδικήσουμε λύσεις από την κυβέρνηση». Καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνει το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, την Παρασκευή στις 7 μ.μ., σημείωσε πως ο αγώνας που δίνεται στα μπλόκα είναι αγώνας όλων, δίνοντας το παράδειγμα του αιτήματος για συνολικά φθηνότερη Ενέργεια και θέρμανση. 

Ο Ρ. Μαρούδας ανέφερε πως οι αγρότες δίνουν αγώνα αξιοπρέπειας, για τον οποίο είναι υπερήφανοι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εμείς παράγουμε το ψωμί και μας πετάνε ψίχουλα, εμείς παράγουμε το κρέας και μας πετάνε ένα κόκαλο». Και πρόσθεσε: «Κάθε αγώνας είναι και μια νίκη. Ποτέ δεν χάσαμε όταν βγήκαμε στο δρόμο!» και τόνισε την ανάγκη να συνεχίζουν να δυναμώνουν τα μπλόκα με νέες δυνάμεις. 

Στα κοινά προβλήματα και αιτήματα των αγροτών και των εργατών στάθηκε στον χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Νούσιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ελασσόνας, ενώ ο Γιώργος Μιχαλογιάννης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, ανέδειξε τα ιδιαίτερα προβλήματα των κτηνοτρόφων όπως την επιδότηση των ζωοτροφών. Ο Νίκος Αγοραστός, από το 15μελές του 1ου ΓΕΛ Ελασσόνας, είπε πως οι μαθητές «είμαστε εδώ για να σταθούμε δίπλα στους πατεράδες μας, να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στις πολιτικές που μας οδήγησαν στη φτώχεια και δεν μας δίνουν το δικαίωμα να μορφωθούμε». 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας, Γιώργος Κατσαρός, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας, Γιώργος Μπαμπάλης, ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας και ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Τάσος Τσιαπλές. Κατά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, υπερψηφίστηκε ψήφισμα που ανέφερε πως «οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας, οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες, τα παιδιά μας, οι μαθητές και οι φορείς της περιοχής δηλώνουμε την αποφασιστικότητα για τη συνέχιση του αγώνα μέσα από το μπλόκο Ελασσόνας. Οι όροι για την επιβίωση και τη συνέχιση της παραγωγής των εφοδίων για το τραπέζι της λαϊκής οικογένειας περνούν μέσα από την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας σήμερα». 

Μεταξύ άλλων διεκδικούν: - Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας. - Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%. - Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

ΔΕΙΤΕ Φωτογραφίες




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου