ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Καλοπιάσματα με φόντο την αυτοδιαχείριση


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ


Οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι του Δήμου Ελασσόνας, μέλη της ΕΟΑΣΝΛ, χαιρετίζουν τους εκατοντάδες καλλιεργητές- αγρότες και κτηνοτρόφους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συγκέντρωση υπογραφών διαμαρτυρίας ώστε να αποσυρθεί άμεσα από τη Δημοτική Αρχή η απόφαση τροποποίησης των τελών άρδευσης για την αρδευτική περίοδο 2020 και να συγκληθεί έκτακτα  Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό.


Πρόκειται για μια άδικη και αντιπεριβαλλοντική  απόφαση που προβλέπει πως η βεβαιωθείσα χρέωση κατά έτος ανά καλλιέργεια και χρήση θα γίνεται με βάση το στρέμμα και τον αριθμό των ζώων αντίστοιχα, με προκαταβολή 20% του τέλους άρδευσης ως εγγύηση.
  Εκφράζουμε για ακόμα μια φορά την αγανάκτηση μας καθώς η  υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης βάζει σε κίνδυνο τη συνέχιση της δραστηριότητας μας, καθώς τα ποσά που καλούμαστε να καταβάλλουμε  είναι πολλαπλάσια σε σχέση με πέρυσι και αδυνατούμε  να ανταποκριθούμε σε μια πολλή δύσκολη περίοδο για μας, για το λαό γενικότερα εν μέσω μάλιστα της πανδημίας.
  Η οργανωμένη αυτή προσπάθεια συζήτησης με τους συναδέλφους παραγωγούς και συλλογής υπογραφών στα χωριά μας και η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας μας στο Δημαρχείο που είχε προηγηθεί, θορύβησε την Δημοτική Αρχή που σπεύδει παραπλανητικά και με διαρροές να αμβλύνει την δυσαρέσκεια στους συναδέλφους.
  Θέλουμε να καταγγείλουμε την καιροσκοπική προσπάθεια από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής που επιλέγει μερίδα χωριών για να τα «καλοπιάσει» με προτάσεις δήθεν «αυτοδιαχείρισης» που στην ουσία δεν απαντάνε στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των παραγωγών για δίκαιη και ενιαία χρέωση με βάση το κυβικό μέτρο σε χαμηλή τιμή για όλο το δήμο. Είναι βολικό για  την Δημοτική Αρχή του κ. Γάτσα και του κ.  Καρανίκα να πετάξει την μπάλα από τα χέρια της και να  φορτωθούν οι αγρότες  τη λεγόμενη «αυτοδιαχείριση», στρώνοντας έτσι  το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της άρδευσης. Ακολουθούν πιστά την φιλοσοφία της λιγότερης κοινωνικής- κρατικής  παρέμβασης και ενίσχυσης της παράδοσης δημοτικών, κοινοτικών υποδομών σε ιδιώτες με πρόσχημα τη λογική κέρδη- ζημίες.
 Σκοπός τους είναι να αυξήσουν τα έσοδα από την άρδευση γονατίζοντας τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους. Δεν λογαριάζουν ότι η άρδευση αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ενίσχυσης κυρίως μικρών και μεσαίων παραγωγών, δενδροκαλλιεργητών και καπνοπαραγωγών, αφού ο μικρός κλήρος είναι απαγορευτικός για μεγάλες δαπάνες; Δεν ενδιαφέρονται για το γεγονός η άρδευση σε φθηνή τιμή  αποτελεί βασικό όρο για να συνεχίσουμε να παράγουμε και να μείνουμε στα χωριά μας;
  Αν πραγματικά ενδιαφέρονται για τους παραγωγούς, να στελεχώσουν τις δομές του Δήμου με μόνιμο τεχνικό προσωπικό και μηχανήματα, προκειμένου να υποστηρίξουν ένα σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο με περιβαλλοντική προστασία και φθηνή χρέωση.  
Καλούμε τους συναδέλφους να μην «τσιμπήσουν» στα δολώματα της Δημοτικής αρχής. Να συνεχίσουμε τη διεκδίκηση  δίκαιης και χαμηλής χρέωσης για το αρδευτικό νερό. Να  παρθεί πίσω η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου