ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Μαζική και δυναμική μηχανοκίνητη πορεία Αγροτών της ΕΟΑΝΣΛ στη Λάρισα

Στο πλαίσιο των πολύμορφων κινητοποιήσεων που οργανώνουν το τελευταίο διάστημα αγροτικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα, ενάντια στην πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα για την επιβίωσή τους, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου μια μαζική και δυναμική μηχανοκίνητη πορεία στη Λάρισα, μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Λάρισας. 

Πιο συγκεκριμένα, εκατοντάδες αγρότες με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το απόγευμα στα χωριά τους, έφτασαν στη Λάρισα γύρω στις 6 το απόγευμα και σχηματίζοντας κομβόι διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τα φώτα αναμμένα, κορνάροντας και συνθήματα από τα μεγάφωνα, όπως: «Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει, καλύτερη ζωή θα κατακτήσει». Η πορεία κατέληξε στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπου οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και των αγροτικών συλλόγων κατέθεσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας και ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας.

Σε δηλώσεις του ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ανέδειξε την υποκρισία της κυβέρνησης που αρνείται να υλοποιήσει τα αιτήματά τους, μιλώντας για τις «αντοχές της οικονομίας», ενώ την ίδια ώρα δίνει δεκάδες δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στα οξυμένα προβλήματα που «καίνε» τους βιοπαλαιστές αγρότες, ξεχωρίζοντας το ζήτημα των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ τονίζοντας: «Δεν έχουμε αποζημιωθεί ακόμη για τις δενδροκαλλιέργειες που καταστράφηκαν πριν ένα χρόνο από τον παγετό, την ίδια ώρα που ήδη έχουν ξεκινήσει τα έξοδα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Τα πορίσματα για τις εκτιμήσεις των ζημιών αναμένεται να γνωστοποιηθούν τέλη Φλεβάρη για αγρότες στις περιοχές Αμπελώνα και Αργυροπουλίου, ενώ για τους αγρότες του Τυρνάβου, των Δένδρων - Πλατανουλίων και άλλων περιοχών αναμένεται να δοθούν τον Μάρτη, οδηγώντας σε μεγαλύτερη καθυστέρηση στις αποζημιώσεις. Ζητάμε να γίνει συμψηφισμός των οφειλών από ασφάλιστρα, με τις εκάστοτε αποζημιώσεις. Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους που δεν μπόρεσαν να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, να συσπειρωθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους ώστε, ακόμα πιο ισχυροί, να δώσουμε πιο αποτελεσματικά τη μάχη».

 Οι βιοπαλαιστές αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βγαίνουν ξανά στους δρόμους και μεταξύ άλλων, διεκδικούν: την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους από την πανδημία, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, τις ζημιές στην παραγωγή, αλλά και τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι. Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Μείωση του κόστους παραγωγής. Ταυτόχρονα για το Νομό Λάρισας απαιτούν:

  • Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό που έπληξε τις δενδροκαλλιέργειες στις 17/3/2020. Να αποζημιωθούν οι καλλιέργειες κερασιών και ορισμένων αχλαδιών που ενώ επλήγησαν από τον παγετό ο ΕΛΓΑ τις άφησε εκτός αποζημιώσεων βάσει του απαράδεκτου κανονισμού του.
  • Συμψηφισμός των οφειλών από ασφάλιστρα, με τις εκάστοτε αποζημιώσεις. Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για όλα τα ζημιογόνα αίτια.
  • Να δοθούν τα δικαιώματα φύτευσης οινοποίησιμων αμπελιών στους μικρομεσαίους αγρότες και όχι σε μια χούφτα μεγαλοβιομηχάνων. 
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες. Αγροτικό ρεύμα.
  • Κατάργηση ΦΠΑ για αγροτικά φάρμακα και εφόδια.
  • Ουσιαστική ενίσχυση των κτηνοτρόφων με επιδότηση στην αγορά ζωοτροφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου