ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

ΧΩΡΟΙ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ Η ΜΗΠΩΣ ΧΩΡΟΙ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ;




Από τη Συμεωνίδου Κική
Κοινωνικής ΛειτουργούΜέλους του Δ.Σ του  Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών ( Ε.ΣΥ.Ν ) παράρτημα Λάρισας




Το  τελευταίο διάστημα γινόμαστε θεατές της προσπάθειας της κυβέρνησης να διαχειριστεί το ζήτημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, και χρησιμοποιούμε τον όρο διαχείριση και όχι αντιμετώπιση γιατί σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί η κυβέρνηση με την δημιουργία των χώρων εποπτευόμενης χρήσης.                      


Ποιοι είναι οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης?
Το κράτος θα παρέχει στους χρήστες χώρο για νόμιμη χρήση ναρκωτικής ουσίας. Στον χώρο αυτό θα υπάρχει επιστημονικό προσωπικό όπου θα παρέχει συμβουλές στους χρήστες για ασφαλή χρήση και θα παρεμβαίνει όταν θεωρεί ότι οι χρήστες βρίσκονται σε επαπειλούμενο θάνατο. 
  Με βάση λοιπόν την παραπάνω πρακτική διαμορφώνεται εύλογα το ερώτημα πως ελέγχεται ο θάνατος όταν νόμιμα δίνεται χώρο σε αυτόν? Ακόμα όμως και αν δεχθούμε το γεγονός πως εντός αυτών των χώρων ελέγχονται οι θάνατοι τι γίνεται έξω από αυτούς? Και στο σημείο αυτό έγκειται και το δεύτερο ερώτημα τι γίνεται με τον ψυχικό και κοινωνικό θάνατο που ούτως ή άλλως συνοδεύει την χρήση?. Τα ερωτήματα αυτά θα μείνουν αναπάντητα γιατί στην πραγματικότητα αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση δεν είναι το ζήτημα γιατί οι νέοι βρίσκονται στην χρήση αλλά που θα κάνει χρήση. 
Η πολιτική της δημιουργίας των χώρων εποπτευόμενης χρήσης θα επιφέρουν ως  αποτέλεσμα η χρήση των ναρκωτικών ουσιών να μην αντιμετωπίζεται ως ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που έχει βαθιά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως μερικά από αυτά είναι η ανεργία, η φτώχεια, η ανέχεια αλλά αντιθέτως θα συμβάλλει στην νομιμοποίηση στην συνείδηση της νέας γενιάς της ύπαρξης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, θα μειώσει το κίνητρο για θεραπεία και θα ενθαρρύνει την χρήση.    
Είναι ,λοιπόν, φανερό πως δεν γίνεται λόγος για την αντιμετώπιση του φαινομένου της χρήσης αλλά για απλή συντήρηση, μάλιστα την ίδια στιγμή που τα κλειστά προγράμματα απεξάρτησης φυλλοροούν και υπεχρηματοδοτούνται. 
Το νομοσχέδιο για τους εποπτευόμενους χώρους χρήσης στηρίχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  καθώς και από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα καταδικάζοντας έτσι κάθε προσπάθεια για πρόληψη- θεραπεία- και κοινωνική επανένταξη των τοξικοεξατηρμένων. Η πολιτική σκοπιμότητα του νομοσχεδίου αυτού είναι εμφανής να ‘’ καθαρίσουν’’ τα μεγάλα αστικά κέντρα από τις ‘’ πιάτσες’’ των χρηστών ιδιαίτερα σε περιοχές ,όπως η Αθήνα , που λειτουργεί ως τουριστικό θέρετρο, παραγκωνίζοντας για άλλη μια φορά τον θεσμό του  street work ( κοινωνικής εργασίας στο δρόμο) που στόχο έχει την πρόληψη και ενημέρωση των χρηστών για προγράμματα θεραπείας.     Κλείνοντας, ο εξαρτημένος μπορεί να βοηθηθεί στην απόφαση να αλλάξει την ζωή του και να απαλλαγεί από τα ναρκωτικά μόνο όταν ο κύριος στόχος είναι η παρακίνηση και προετοιμασία του κάθε εξαρτημένου να απαλλαγεί από κάθε ουσία.                      
Πόσο αυτό είναι εύκολο και δεν υποσκάπτεται αυτός ο στόχος όταν το ίδιο το κράτος διαμορφώνει << ταυτότητα>> στο χρήστη, περιθωριοποιώντας τον ακόμα περισσότερο? Που είναι το ενδιαφέρον του Υπουργείου Υγείας για την πρόληψη και θεραπεία όταν τα κέντρα πρόληψης και τα θεραπευτικά προγράμματα συνολικά υποστελεχώνονται και υποχρηματοδοτούνται?  
  Ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τους χώρους όπου θα στοιβάζονται οι χρήστες για να κάνουν ηρωίνη.                                              

Διεκδικούμε
·         Στήριξη και αύξηση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων ως το κύριο μοντέλο θεραπείας.
·         Χρηματοδότηση και στελέχωση των θεραπευτικών προγραμμάτων με μόνιμο προσωπικό.
·         Να ενισχυθεί ο ρόλος των κέντρων πρόληψης . Να εφαρμοστούν προγράμματα εκπαίδευσης για τις εξαρτήσεις σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στη τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα στρατόπεδα.
·         Προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης που θα στοχεύουν στους νέους που πειραματίζονται με τις ουσίες.
·         Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ Η ΦΥΓΗ
ΣΚΕΨΟΥ ΟΝΕΙΡΕΨΟΥ ΠΑΛΕΨΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου