ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Σκέψεις με αφορμή τα σεισμικά φαινόμενα

Με αφορμή τη σεισμική δόνηση στην Κοζάνη, στις 14 Ιούλη που ξύπνησε μνήμες του 1995, και τα άλλα χτυπήματα του Εγκέλαδου στη χώρα μας επισημαίνουμε τα σοβαρά ελλείμματα που υπάρχουν όσον αφορά την αντισεισμική θωράκιση και προστασία.
Τα προβλήματα ξεκινούν από το κεντρικό κράτος και διαχέονται σε ολόκληρη τη δομή του, έως τους δήμους και τις περιφέρειες.
Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ με παρεμβάσεις μέσα αλλά και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, επανειλημμένα έχουμε επισημάνει τη ζωτική ανάγκη και έχουμε θέσει το θέμα της συνολικής αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας με προτεραιότητα τα δημόσια κτίρια (σχολεία, δημοτικά κτίρια, κέντρο υγείας- ιατρεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.), καθώς και των χώρων συνάθροισης κοινού (χώροι διασκέδασης, αθλητικοί χώροι, χώροι εργασίας κ.λπ.).
Στις παρεμβάσεις μας, διαπιστώσαμε να κυριαρχεί έλλειψη σχεδίου, έλλειψη πόρων και οικονομικής πρόβλεψης και κατά βάση... εφησυχασμός.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε επίσημη ανακοίνωσή της η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, στις 17/1/2018, αναφέρει ότι πανελλαδικά έχουν ελεγχθεί μόνο 15.000 από τα 87.000 δημόσια κτίρια που πρέπει να ελεγχθούν. Αναφέρει ότι πρέπει να γίνει έλεγχος σε όλα τα κτίρια, έστω και οπτικά, και καλεί ως αρμόδιους τις Περιφέρειες και τους δήμους, στο πλαίσιο των από το νόμο υποχρεώσεών τους, να προβούν στους αναγκαίους ελέγχους.
Έως σήμερα δεν υπάρχει αντίθετη πληροφόρηση στο Δήμο μας ως προς το αν έχει υπάρξει κάποιος έλεγχος. Και τη στιγμή μάλιστα που όπως είναι γνωστό ο μεγαλύτερος αριθμός των κτιρίων της περιοχής μας είναι παλαιά πριν του 1985, οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή του ΓΟΚ.

Πολλοί επιστήμονες σε όλους τους τόνους επισημαίνουν την ανάγκη της προτεραιότητας έργων και προληπτικών παρεμβάσεων για την αντισεισμική θωράκιση, δεδομένου ότι η χώρα μας συνολικά, είναι ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή.

Τα παραπάνω δημιουργούν πολύ σοβαρούς κινδύνους για τις ζωές χιλιάδων πολιτών που είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν αυτά τα κτίρια, όπως και τον κίνδυνο καταστροφής υποδομών που έχουν φτιαχτεί με τον ιδρώτα και τις θυσίες του λαού.
Βεβαίως, την πρώτη ευθύνη έχουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, που δεν είναι στον προσανατολισμό τους και δεν διέθεταν τα απαραίτητα κονδύλια για το σκοπό αυτό. Ευθύνες έχουν και οι τοπικές αρχές, που δεν διεκδίκησαν από τις κυβερνήσεις πόρους και δεν έχουν στην προτεραιότητά τους τα έργα που προστατεύουν τη ζωή των εργαζομένων, όπως τα αντισεισμικά, τα αντιπλημμυρικά.
Όλα αυτά είναι φυσικά αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, στο πλαίσιο του οποίου η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπλημμυρική και η αντιπυρική προστασία δεν ιεραρχούνται, δεν επιλέγονται ως προτεραιότητες στον κρατικό προϋπολογισμό, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, στο ΕΣΠΑ, στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, στα τεχνικά προγράμματα των περισσότερων δήμων, και του Δήμου της Ελασσόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου