ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Ανακοίνωση για το θάνατο του σ. Θανάση Βίτκου


Η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, με θλίψη αποχαιρετά το σύντροφο Θανάση Βίτκο, που έφυγε απρόσμενα από τη ζωή, σήμερα Τρίτη 13 Αυγούστου 2019.




Ο σύντροφος Θανάσης Βίτκος, πρόεδρος του παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, υπήρξε ένα άξιο μέλος του ΚΚΕ, διετέλεσε μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Ελασσόνας του ΚΚΕ, ήταν ένα ζωντανό παράδειγμα προσφοράς και αγώνα. 
Γεννήθηκε στην Τσαριτσάνη το 1936 και ήταν παιδί αγροτικής οικογένειας αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΕΑΜ. Μεγαλωμένος στη φτώχεια και στη βιοπάλη, μετά το στρατό, φεύγει το 1961 για τη Γερμανία, όπου δουλεύει ως βιομηχανικός εργάτης, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά και πολιτικά μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ.
Οργανώνεται το 1968 στο λεγόμενο ΚΚΕ-εσωτερικού, όμως γρήγορα αποχωρεί και γίνεται μέλος του ΚΚΕ και στρατεύεται με την πολιτική του, τα ιδανικά και τις αξίες του. Επί χούντας στη Γερμανία κυνηγήθηκε, ξυλοκοπήθηκε για την αντιδικτατορική του δράση, κηρύχθηκε παράνομος, του αφαιρέθηκε η ιθαγένεια και του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα.
Το 1995 επιστρέφει συνταξιούχος στην Ελλάδα και ζει στην Τσαριτσάνη. Ήταν μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Ελασσόνας του ΚΚΕ και διετέλεσε γραμματέας της ΚΟΒ συνταξιούχων Ελασσόνας. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελασσόνας και πρόεδρος του παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, με ιδιαίτερη έγνοια και προσήλωση στα καθήκοντά του. 
Ο σύντροφος Θανάσης ήταν μπροστάρης σε όλους τους αγώνες. Ξεχώριζε για την ακλόνητη πίστη του, τη μαχητικότητά του, την ανιδιοτελή προσφορά του. 
Πρωτοπόρος στη δουλειά με τον "Ριζοσπάστη", τη μόνιμη έγνοιά του, όχι απλός-καθημερινός αναγνώστης, αλλά διακινητής σταθερός μέχρι το τελευταίο φύλλο, να φτάσει σε όσους περισσότερους γίνεται η φωνή της εργατιάς, του λαού, του δίκιου.
Πρωτοπόρος την οικονομική δουλειά, στα πλάνα, στους στόχους, κατανοούσε τη μεγάλη σημασία της ενίσχυσης του κόμματος και οικονομικά, για να διεξάγει αποτελεσματικά την πάλη του. Και εδώ και στη Γερμανία όταν πήγαινε, έμπαινε μπροστά στη μάχη με το κουπόνι του ΚΚΕ.
Ήταν παρών σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και υποψήφιος, όπου τον χρειαζόταν το κόμμα σε νομαρχιακές, δημοτικές και τοπικές εκλογές.
Στις δύσκολες στιγμές του 1989- 1991 στάθηκε δίπλα στο κόμμα, όταν φυσούσε ο άγριος άνεμος της αντεπανάστασης και το κόμμα έδινε τον αγώνα να μη διαλυθεί από τη θύελλα των ανατροπών και τον οπορτουνισμό.
Είχε στέρεη πεποίθηση ότι ο κόσμος θα αλλάξει, ότι το ΚΚΕ με το πρόγραμμα του και τις αρχές του, θα επικρατήσει.
Ο σύντροφος Θανάσης ήταν η ψυχή του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τα τελευταία χρόνια, ειδικά από το 2008 μέχρι και σήμερα, έδωσε τον καλύτερό του εαυτό στο δύσκολο καθήκον της ανάδειξης της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης. 
Ξεπερνούσε κάθε φορά τον εαυτό του, διακινούσε δεκάδες περιοδικά της Εθνικής Αντίστασης, φρόντιζε για την οικονομική ενίσχυση του παραρτήματος, πρωτοστατούσε στην οργάνωση εκδηλώσεων τιμής των αγωνιστών, των θυμάτων του τιτάνιου αυτού αγώνα, στην πραγματοποίηση εκδρομών και επισκέψεων σε τόπους μαρτυρίου που έγραψαν ηρωικές σελίδες οι αντάρτες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ.
Ο σύντροφος Θανάσης Βίτκος αφήνει έντονα αποτυπώματα σε όλους όσους τον έζησαν από κοντά, στους οικείους του, τους συγγενείς, τους συντρόφους και τους φίλους του. Η αγνή προσωπικότητά του, η ζωντάνια του, η θέληση του για προσφορά πάντα θα μας συνοδεύουν.
Φρόντισε να αφήσει παρακαταθήκη με το παράδειγμα του, τη ζωή του όπως και τόσοι άλλοι αγωνιστές, στους συντρόφους του.
Εκπλήρωσε στο ακέραιο το καθήκον του. 
Τον αποχαιρετάμε με την υπόσχεση να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και δύναμη στο καθήκον μας, στην πάλη μας για το δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού μας, για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.
Στην κόρη του, στις αδερφές του και στους υπόλοιπους συγγενείς του, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου