ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΞΕΡΟΛΑΚΚΑ ΤΗΣ ΚΑΡΥΑΣ



Χθες Κυριακή, στη θέση «Ξερόλακκας» της Καρυάς Ελασσόνας τιμήθηκε η επέτειος από την 1η συνδιάσκεψη ανταρτών Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ και την ορκωμοσία των πρώτων αντάρτικων ομάδων (Άνω και Κάτω Ολύμπου και Κισσάβου) που έγινε στην θέση «Μπεχτέσι».

Η σημασία  της ιστορικής αυτής συνδιάσκεψης που έγινε τον Αύγουστο του 1942 ήταν μεγάλη, γιατί με τις αποφάσεις της και την ορκωμοσία των πρώτων αντάρτικων ομάδων ξεκίνησε ουσιαστικά ο ένοπλος εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας στην περιοχή Ολύμπου και Κισσάβου, από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ.
Στο ιστορικό αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Θόδωρος Συμεωνίδης, από το Παράρτημα Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Το ΕΑΜ που έχει ιδρυθεί το Σεπτέμβρη του 1941, προχωρά στην υλοποίηση της απόφασής του για την δημιουργία του ένοπλου τμήματος του ΕΛΑΣ. Στελέχη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ εξορμούν σε όλη την επικράτεια για να συγκροτήσουν οργανώσεις του ΕΑΜ και ένοπλες αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ. Έτσι στον Όλυμπο και τον Κίσσαβο από την άνοιξη του 1942 συγκροτούνται οι πρώτες ανταρτοομάδες του ΕΛΑΣ.
Στα τέλη του Αυγούστου του 1942 με απόφαση του ΕΑΜ, πραγματοποιήθηκε στο Μπεχτέσι Καρυάς, η 1η όπως ονομάστηκε συνδιάσκεψη ανταρτών Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ.
Στις εργασίες της συνδιάσκεψης πήραν μέρος οι εξής : 
1.Αντάρτικη ομάδα του Άνω Ολύμπου (30 ατόμων) με αρχηγό το Νίκο Ξυνό και υπαρχηγό το Μήτσιο Πούλιο.
2.Αντάρτικη ομάδα του Κάτω Ολύμπου (20 ατόμων) με αρχηγό το Μήτσο Σαρακατσιάνη (Μακεδόνα).
3.Αντάρτικη ομάδα του Κισάβου με αρχηγούς τους Γιώργο Βόγια και Γιώργο Μπλάνα.
4.Ο Κώστας Γαμβέτας, γραμματέας της περιοχής Θεσσαλίας του ΕΑΜ και μετέπειτα της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
5.Ορισμένοι καταδιωκόμενοι αντάρτες από την περιοχή Λιτοχώρου και επίσης καταδιωκόμενες κοπέλες από την Καρίτσα.
6.Οι Γραμματείς του ΕΑΜ Ελασσόνας Γ. Ταμουρίδης, της Αχτιδικής Επιτροπής του ΚΚΕ και του ΕΑΜ περιοχής Καρυάς, Χρήστος Γκούρος, της Αχτιδικής Επιτροπής του ΚΚΕ και του ΕΑΜ Ολυμπιάδας Γ. Ταμουρίδης, ορισμένα στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ και οι δάσκαλοι (Τοκατλιάνης- Καρυάς, Φιλιππίδης- Πουλιάνας και Τσικαλάγιας- Σκαμνιάς).
Στις διήμερες εργασίες της συνδιάσκεψης ο Κώστας Γαμβέτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΕΑΜ, ανέλυσε τους σκοπούς του ΕΑΜ, επίσης έγιναν εισηγήσεις από τους αρχηγούς των αντάρτικων ομάδων και ακολούθησε πλούσια συζήτηση και πάρθηκαν μια σειρά σημαντικές αποφάσεις για την παραπέρα ανάπτυξη του ΕΑΜ και της ένοπλης δράσης των δυνάμεων του ΕΛΑΣ.
Οι κυριότερες αποφάσεις ήταν:
1) Καθιέρωση του όρκου ανταρτών του ΕΛΑΣ, στον οποίο ορκίσθηκαν και οι ομάδες που πήραν μέρος στη συνδιάσκεψη. 
2) Επίσημη εμφάνιση των ανταρτών στα χωριά την ημέρα σαν λαϊκός απελευθερωτικός στρατός.
3) Ανοιχτό χτύπημα της λεγεώνας και των αντεθνικών στοιχείων. 
4) Απονομή της δικαιοσύνης από τους αντάρτες όπου αυτό είναι δυνατό.
5) Να δεκαπλασιαστεί η δύναμη των ανταρτών μέχρι τον Οκτώβρη του '42.
6) Για να εξασφαλιστεί ο συντονισμός δράσης των ανταρτών κατά ορεινούς όγκους δημιουργούνται αρχηγεία στον Όλυμπο και στον Κίσσαβο.
Ακολούθησε η ορκωμοσία των αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ, με τον όρκο που αποφασίστηκε στην ίδια συνδιάσκεψη και οι εργασίες της συνδιάσκεψης ολοκληρώθηκαν μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού με συνθήματα και αντάρτικα τραγούδια. Αμέσως μετά με βάση τις αποφάσεις ξεχύθηκαν στη δράση για την υλοποίησή τους, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Τηλέμαχος Καλόγηρος, πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: 
«Η σημερινή μας εκδήλωση όπως και όλες οι εκδηλώσεις που κάνει το Κεντρικό μας Συμβούλιο σ΄ ολόκληρη την Ελλάδα είναι κλωνάρια του κορμού του μεγάλου δένδρου της Εαμικής Εθνικής μας Αντίστασης.
Ο λαός μας στη συντριπτική του πλειοψηφία ενωμένος και ενταγμένος στο ΕΑΜ κατόρθωσε δημιουργώντας το ένοπλο τμήμα του ΕΛΑΣ και τις άλλες εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις  ΕΠΟΝ, Ε.Α. και άλλες να απελευθερώσει την πατρίδα.
Την έμπνευση, την οργάνωση και την καθοδήγηση αυτού του αγώνα την είχε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας.
Σήμερα καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με τους θεσμούς αυτούς που λειτούργησαν έστω και για λίγο την περίοδο εκείνη.
Μπορούμε να μιλάμε σήμερα για εθνική ανεξαρτησία όταν στη χώρα μας λειτουργούν ξένες βάσεις; Όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που είχαν παραχωρήσει τη Χώρα μας στο ΝΑΤΟ και στα Αμερικάνικα Συμφέροντα;
Για λαϊκή παιδεία με τα μέτρα που πήραν οι μέχρι σήμερα  κυβερνήσεις  για την κατάργηση της δωρεάν παιδείας,  την ιδιωτικοποίησή και την κατάργηση του ασύλου; Για λαϊκή αυτοδιοίκηση που έχει μεταβληθεί σε διοίκηση  του κράτους;  Μπορούν να συγκριθούν τα σημερινά δικαστήρια με τα λαϊκά του καιρού εκείνου που έβγαζαν τις δίκαιες αποφάσεις στην πλατεία του χωριού μπροστά σε όλους τους κατοίκους και φαινόταν όλη η αλήθεια;
Μπορεί να συγκριθεί η λαϊκή υγεία με τη σημερινή που έγινε εμπόρευμα, ενώ την εποχή εκείνη κάθε πολίτης όταν αρρώσταινε πήγαινε αμέσως στο ιατρείο της γειτονιάς και από εκεί στο νοσοκομείο δωρεάν;
Μπορεί να γίνει σύγκριση με τις τότε κατακτήσεις των εργαζόμενων, όταν σήμερα καταργηθήκαν  οι εργασιακές σχέσεις, όπως το οχτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, η  Κοινωνική Ασφάλιση, το χτύπημα του δικαιώματος για απεργία από το πρωτοβάθμιο σωματείο  κ. ά.;
Πως θα γίνει η ανάπτυξη της χώρας όταν όλα ξεπουλήθηκαν στους ιδιώτες, ναυπηγεία, τσιμέντα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες και μια σειρά άλλες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα του δημόσιου τομέα;(…)
Μας χωρίζει άβυσσος μ’ αυτούς που και σήμερα δίνουν τη γη, θάλασσα και αέρα της πατρίδας μας στους δολοφόνους των λαών ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Δίνουν στρατιωτικές βάσεις και στέλνουν ελληνικό στρατό σπονδή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου γης, με στόχο την γεωστρατηγική αναβάθμιση της θέσης της αστικής τάξης για τα κέρδη των μονοπωλίων, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για το λαό μας.   Οι κυβερνήσεις της χώρας μας, την ίδια στιγμή που μιλάνε για δήθεν εθνική κυριαρχία και πατριωτισμό, έχουν δώσει γη και ύδωρ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να εξαπολύσουν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μ. Ανατολή, έχουν δώσει το Αιγαίο στο ΝΑΤΟ για να αλωνίζουν τα ΝΑΤΟικά πλοία, έχουν ανοίξει νέες ΝΑΤΟικές και Αμερικάνικες βάσεις στη χώρα μας, μάλιστα δε έφεραν τα Αμερικάνικα κατασκοπευτικά drones στο αεροδρόμιο της Λάρισας.  ΄Εχουν αναλάβει «εργολαβία» τις βρωμοδουλιές των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ στα Βαλκάνια που ως «μεντεσές» όπως αποκάλεσε την Ελλάδα ο πρέσβης των ΗΠΑ, μάντρωσαν τα Σκόπια και επιδιώκουν να μαντρώσουν όλα τα Δυτικά Βαλκάνια στη λυκοσυμμαχία τους και σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία- Κίνα.
Η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της, οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να είναι προετοιμασμένοι μέσα από τον καθημερινό αγώνα, μέσα από την πολιτική τους πείρα να μη χύσουν το αίμα τους στο πλευρό της αστικής τάξης της χώρας τους στο πλευρό ενός ιμπεριαλιστή στην προσπάθειά του να νικήσει τον ανταγωνιστή του ιμπεριαλιστή(…)
Με αυτή μας την πείρα και τα πολύτιμα διδάγματα εκείνου του αγώνα, συνεχίζουμε την πάλη μας, σήμερα, για τα λαϊκά προβλήματα, την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής. Για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου και πρώτα απ’ όλες η βάση της Σούδας. Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις, να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά στρατεύματα που συμμετέχουν σ’ αυτούς. Αυτός ο αγώνας να συνδέεται καθημερινά με την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση ενός νέου κόσμου του σοσιαλισμού -κομμουνισμού».
Στην εκδήλωση ακούστηκαν τραγούδια από τη χορωδία Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, και η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου