Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Αβρανάς.
———————————————————————
Στα δύο χρόνια της νέας Δημοτικής Αρχής (μια σύμπραξη ουσιαστικά των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ), ως Λαϊκή Συσπείρωση σταθήκαμε από την πλευρά της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργατοϋπαλλήλων, των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και των χωριών του δήμου μας, των νέων και των συνταξιούχων. Ασκήσαμε και ασκούμε αντιπολίτευση με σκοπό να δυναμώσει η λαϊκή οργάνωση και συμμετοχή μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς, να δυναμώσουν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα, να υπάρχουν ανάσες, να αποσπώνται έστω και μικρές κατακτήσεις για τα εργατικά- λαϊκά στρώματα. Έτσι θα φωτίζεται και θα ανοίγει ο δρόμος για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων του λαού, η διέξοδος μιας άλλης κοινωνίας με το λαό πραγματικό αφέντη στον τόπο του.
Από αυτή τη σκοπιά λοιπόν στεκόμαστε απέναντι σας, δεν ασκούμε αντιπολίτευση άνευ ουσίας. Σας κρίνουμε, όπως και την αξιωματική αντιπολίτευση στο δήμο μας- αυτή της ΝΔ, για την στρατηγική σας σύμπλευση με αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης που φορτώνει συνεχώς νέα βάρη στο λαό για να εξασφαλίζεται και να μεγαλώνει η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σίγουρα έχετε διαφορές στη φιλοσοφία διαχείρισης επιμέρους ζητημάτων, αλλά αυτό δεν αναιρεί τη συμφωνία και τη σύμπνοια σας στα μεγάλα θέματα εντός του αντιλαϊκού πλαισίου λειτουργίας της τοπικής διοίκησης, το οποίο και οι τρεις(ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ) αποδέχεστε.
Έτσι η εισήγηση που μας παρουσιάσατε σήμερα αποτυπώνει ακριβώς την προσπάθεια διαχείρισης από την πλευρά σας μιας σειράς κρίσιμων ζητημάτων του Δήμου Ελασσόνας στα ασφυκτικά πλαίσια που καθορίζει το κράτος. Ενός κράτους όλο και πιο εχθρικού απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα, όπως αποδεικνύεται από την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές και όλο πιο γαλαντόμου στους μονοπωλιακούς ομίλους όπως με τα δις του Ταμείου Ανάκαμψης. Και αυτού του κράτους, βασικό πλέον τμήμα είναι και η Τοπική Διοίκηση.
Εδώ μάλιστα διαφέρουμε ουσιαστικά με όλους σας που, διαχρονικά στηρίξατε τις αλλαγές και τις αναδιαρθρώσεις όλα αυτά τα χρόνια στην τοπική διοίκηση. Μια κλωστή δένει τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη. Όλοι σας ήσασταν με αυτές τις αλλαγές. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι πλην Λακεδαιμονίων. Μόνο εμείς σθεναρά αντιταχτήκαμε σε αυτούς τους νόμους και να που έφτασε η τοπική διοίκηση. Η κρατική χρηματοδότηση για τους δήμους σε σχέση με το 2009 – στην αφετηρία της κρίσης- έχει μειωθεί πάνω από 62%. Αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν αλλά δε λέει και κανένας κουβέντα για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης τουλάχιστον στα επίπεδα του 2009, χωρίς να σημαίνει ότι τότε κάλυπτε τις ανάγκες. Ποιος είχε δίκιο λοιπόν; Ποιος επιβεβαιώθηκε;
Σε λίγο καιρό θα συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο έναν ακόμα προϋπολογισμό, κομμένο και ραμμένο στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 που προβλέπει ότι το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων θα το πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα και μόλις με 5% να συμμετέχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Με ελλιπέστατη λοιπόν κρατική χρηματοδότηση θα προσπαθήσετε να βγάλετε από τη μύγα ξύγκι. Και τι εννοούμε, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι στη βάση των πεπραγμένων σας τα δύο αυτά χρόνια. Που σας ασκούμε λοιπόν οξεία κριτική:
-Τι κάνατε στην ύδρευση;
Με αφορμή την κακή οικονομική κατάσταση και το ζήτημα της βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΕΛ που τέθηκε από την προηγούμενη Διοίκησή της, αποφασίσατε και επιβάλλατε τη μεσοσταθμική αύξηση περίπου 25% επί του συνόλου των τελών που ίσχυαν με την προηγούμενη τιμολόγηση. Έτσι τα αδιέξοδα της ΔΕΥΑΕΛ τα πληρώνει ο ελασσονίτικος λαός. Για να τη «σώσετε» λοιπόν, κάτω από το βάρος αδυναμίας σύνταξης του προϋπολογισμού της επιχείρησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς τα έσοδα της από τα τέλη ύδρευσης-αποχέτευσης δεν κάλυπταν τη μισθοδοσία, τις άλλες δαπάνες και τις ανάγκες του τεχνικού προγράμματος της, προχωρήσατε στην αύξηση των τιμολογίων. Με αυτό τον τρόπο φορτώσατε ακόμα ένα βαρίδι στις πλάτες των δημοτών μας, στο όνομα της βιωσιμότητας μιας ΔΕΥΑΕΛ «ακραίως» υποστελεχωμένης με μόλις επτά μόνιμους υπαλλήλους, εκ των οποίων μόνο ένας είναι τεχνικός-υδραυλικός. Μια εξέλιξη προδιαγεγραμμένη στο πλαίσιο της κυρίαρχης πολιτικής της Ε.Ε. και των εκάστοτε κυβερνήσεων που επιβάλλουν κανόνες τιμολόγησης του νερού, μετατρέποντας πλήρως τις ΔΕΥΑ σε ανταποδοτικές επιχειρήσεις που το βάρος του κόστους κατασκευής, συντήρησης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων ύδρευσης-αποχέτευσης το σηκώνει σχεδόν αποκλειστικά η τσέπη του λαϊκού νοικοκυριού. Ένα αντιδραστικό πλαίσιο που το νερό από φυσικός πόρος απαραίτητος για τη ζωή και κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται είτε σε κόστος για τη λαϊκή οικογένεια είτε σε πεδίο κερδοφορίας. Έτσι η ΔΕΥΑΕΛ αν και «κοινωφελούς χαρακτήρα», ενισχύει το ρόλο της στο στόχο προώθησης της εμπορευματοποίησης του νερού και παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για να περάσει στη συνείδηση του λαού η λογική της ανταποδοτικότητας, η λογική του πλήρωνε για να έχεις.
Επιπλέον τόσο η ΔΕΥΑΕΛ όσο και η δημοτική αρχή είστε σοβαρά εκτεθειμένοι απέναντι στους κατοίκους της Τσαριτσάνης, όσον αφορά τα τέλη σύνδεσης αποχέτευσης που τους καλείται να καταβάλλουν με τις δεκάδες επιστολές που τους έχετε στείλει. Οι ενέργειες σας συνιστούν εμπαιγμό και γεννούν σοβαρά ερωτηματικά για τους χειρισμούς του ζητήματος, καθώς η ΔΕΥΑΕΛ, πριν ακριβώς ένα χρόνο, με τον πλέον επίσημο τρόπο διαβεβαίωνε πως δεν θα επιβάλλει τέλη σύνδεσης.
-Τι κάνατε στην άρδευση;
Αλλάξατε τον κανονισμό για τα τέλη άρδευσης αρχής γενομένης από το 2020 και προχωρήσατε σε χρέωση, κατά έτος ανά καλλιέργεια και χρήση, με βάση το στρέμμα και τον αριθμό των ζώων αντίστοιχα, με προκαταβολή του τέλους άρδευσης ως εγγύηση. Μια πέρα για πέρα άδικη και αντιπεριβαλλοντική απόφαση. Άδικη, γιατί η οριζόντια χρέωση που επιβάλλατε έχει καθαρά εισπρακτικό σκοπό, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη μια σειρά από ιδιαιτερότητες (κυρίως στις δενδρώδεις πολυετείς καλλιέργειες). Αντιπεριβαλλοντική, καθώς καθιστά ελκυστική την αλόγιστη χρήση, κυρίως από καλλιέργειες με μεγάλες απαιτήσεις σε νερό (καλαμπόκι, τριφύλλι), με συνέπεια την κατασπατάληση νερού και την μείωση των αποθεμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, τα ποσά που καλούνται να καταβάλλουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι του δήμου μας, είναι πολλαπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη χρέωση με βάση το κυβικό και αδυνατούνε να ανταποκριθούνε σε μια πολλή δύσκολη περίοδο για αυτούς, εν μέσω πανδημίας και επανειλημμένων μεγάλων καταστροφών από παγετούς, χαλαζοπτώσεις και καύσωνες.
Σας εξέφρασαν επανειλημμένα οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι και με μαζικές διαμαρτυρίες στο δημαρχείο, την αγανάκτηση τους. Αντ’ αυτού για να τους «καλοπιάσετε» επιλέξατε μερίδα χωριών, που είχαν και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις και προτείνατε τη λύση της «αυτοδιαχείρισης» που στην ουσία δεν απαντάει στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των παραγωγών για δίκαιη και ενιαία χρέωση με βάση το κυβικό μέτρο σε χαμηλή τιμή για όλο το δήμο. Είναι βολικό για την Δημοτική σας Αρχή να πετάτε την μπάλα από τα χέρια σας και να φορτωθούν οι αγρότες τη λεγόμενη «αυτοδιαχείρηση», στρώνοντας έτσι το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της άρδευσης. Ακολουθείτε έτσι πιστά την φιλοσοφία της λιγότερης κοινωνικής-κρατικής παρέμβασης και ενίσχυσης της παράδοσης δημοτικών, κοινοτικών υποδομών σε ιδιώτες με πρόσχημα τη λογική κέρδη-ζημίες.
Μάλιστα φέτος υπήρξαν και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις επιδιορθώσεις των βλαβών στο αρδευτικό δίκτυο. Ήμασταν στα μέσα Μαΐου, διανύαμε παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας και ενώ οι αγρότες θα έπρεπε να έχουν την δυνατότητα να ποτίσουν, δεν μπορούσαν γιατί άργησαν πάρα πολύ οι επιδιορθώσεις των βλαβών σε δίκτυο και γεωτρήσεις, με τις καλλιέργειες να βρίσκονται σε ευαίσθητα στάδια ανάπτυξης με επακόλουθο να ζημιώνονται δραστικά από την έλλειψη νερού και τους παραγωγούς να δοκιμάζονται περισσότερο σε μια ήδη δύσκολη χρονιά. Αυτές είναι οι συνέπειες λοιπόν μιας πολιτικής που από τη μια χαρατσώνει και φορτώνει βάρη στα λαϊκά στρώματα στο όνομα της ανταποδοτικότητας και από την άλλη δεν αναλαμβάνει μια σειρά μέτρων εξυπηρέτησης τους όπως με το δίκτυο άρδευσης και τις γεωτρήσεις που δεν συντηρούνται ποτέ και οι καθυστερήσεις στις επιδιορθώσεις των βλαβών τους αποδεικνύονται επιζήμιες για το πενιχρό αγροτικό εισόδημα.
Έτσι αντιλαμβάνεστε την «ενίσχυση του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα» όπως λέτε; Δεν λογαριάζετε ότι η άρδευση αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ενίσχυσης κυρίως μικρών και μεσαίων παραγωγών, δενδροκαλλιεργητών και καπνοπαραγωγών, αφού ο μικρός κλήρος είναι απαγορευτικός για μεγάλες δαπάνες. Δεν εκτιμάτε το γεγονός η άρδευση σε φθηνή τιμή αποτελεί βασικό όρο για να συνεχίσουν να παράγουν και να μείνουν στα χωριά τους;
Στελεχώστε λοιπόν τις δομές του Δήμου με μόνιμο τεχνικό προσωπικό και μηχανήματα, προκειμένου να υποστηρίξουν ένα σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο με περιβαλλοντική προστασία και φθηνή χρέωση. Πάρτε πίσω άμεσα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Χρεώστε ενιαία με βάση το κυβικό μέτρο σε χαμηλή τιμή για όλο το δήμο.
-Στα ζητήματα της Υγείας και της πανδημίας:
Θεσπίσατε Αντιδημαρχία για την Υγεία, δημιουργήσατε ΚΕΠ Υγείας- καλά ακούγονται όλα αυτά- αλλά αν διαβάσει κανείς την πρόσφατη συνέντευξη του αρμόδιου Αντιδημάρχου σε τοπική εφημερίδα είναι να απορεί. Θερμός υποστηρικτής της ιδέας της μεταφοράς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Κέντρων Υγείας στους δήμους. Άλλο, το ποιος θεσμός είναι πιο κοντά στους πολίτες και ποιος «αισθάνεται καλύτερα τις τυχόν ελλείψεις» και άλλο να περάσει το Κ.Υ Ελασσόνας στην αρμοδιότητα του Δήμου. Πως θα λειτουργεί, ποιος θα το χρηματοδοτεί; Πείρα δεν υπάρχει από τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τις δομές πρόνοιας, τις επιπτώσεις στα δικαιώματα αυτών των εργαζομένων; Υποχρηματοδοτούνται, υποβαθμίζονται, υποστελεχώνονται και σπρώχνονται προς την ιδιωτική λειτουργία και εμπορευματοποίηση. Άλλο που δε θέλει η ΝΔ τέτοιες προτάσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε τι διαφέρουν τέτοιες προτάσεις από το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης που το φαρμάκι των ιδιωτικοποίησης- εμπορευματοποίησης της υγείας και της αποδυνάμωσης του ΕΣΥ που το πληρώνουμε ακριβά με χιλιάδες νεκρούς μέσα στην πανδημία, προτείνεται ως φάρμακο για την αντιμετώπιση της; Ή το ΚΕΠ Υγείας που θα ενημερώνει με ανακοινώσεις, αναρτήσεις από την ιστοσελίδα του δήμου για κάποια νοσήματα ή ακόμα που θα βοηθάει να κλείνεται ένα ιατρικό ραντεβού, είναι η απάντηση στο μεγάλο ζήτημα της υγείας του λαού;
Στον αντίποδα όλων αυτών η πρόταση μας, η πρόταση του ΚΚΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή - συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των διαφόρων «κοινωνικών συνεταιρισμών», είναι η μόνη που απαντάει στις πραγματικές ανάγκες του λαού.
Πυρήνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι το Κέντρο Υγείας, με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό.
Να είναι πλήρως στελεχωμένο με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών (όπως γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι, γυναικολόγοι, οφθαλμίατροι, ορθοπεδικοί, ψυχίατροι, μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι κ.ά.). Επίσης, οδοντιάτρων, νοσηλευτών, μαιών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, επισκεπτών Υγείας, φυσικοθεραπευτών και άλλων υγειονομικών.
Να διασφαλίζεται η πλήρης και απολύτως δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση) όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.
Ο οικογενειακός γιατρός (γενικός γιατρός, παθολόγος, παιδίατρος) αποτελεί βασικό στοιχείο στη σύνθεση του επιστημονικού προσωπικού των Κέντρων Υγείας και έχει ουσιαστικό και όχι περιορισμένο και αντιλαϊκό ρόλο, όπως κάνει η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).
Το Κέντρο Υγείας θα έχει πλήρη καταγραφή στην περιοχή ευθύνης του για τον βρεφικό και παιδικό πληθυσμό, τους χρόνια πάσχοντες και το είδος της πάθησης, τα ΑμεΑ, τους ηλικιωμένους, τους ψυχικά πάσχοντες, τις έγκυες, τις λεχώνες.
Τμήμα του ενιαίου λειτουργικά Κέντρου Υγείας θα αποτελεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ), με βασική προτεραιότητα και σε αυτό την πρόληψη σε όλα τα επίπεδα (πρωτογενές, δευτερογενές, τριτογενές), σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες (εκπαιδευτήριο, εργασιακός χώρος, οικογένεια).
Έχοντας την πλήρη καταγραφή, με τη βοήθεια των τεχνολογικών μέσων που υπάρχουν σήμερα, μπορεί να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη και σχεδιασμένη παρέμβαση, ανάλογα με τις ανάγκες.
Για παράδειγμα:
- Εξασφάλιση πλήρους εμβολιασμού των παιδιών, ηλικιωμένων, ομάδων υψηλού κινδύνου.
- Προληπτικές και εργαστηριακές ιατρικές εξετάσεις.
- Στοχευμένη παρέμβαση σε ομάδες πληθυσμού, όπως μοναχικοί ηλικιωμένοι, σε περιπτώσεις ειδικών συνθηκών.
Για ένα τέτοιο Κέντρο Υγείας πρέπει ο λαός μας να παλέψει.
-Για την παιδεία:
Στο Δήμο της Ελασσόνας, στη πλειοψηφία τους τα τμήματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι 25άρια και 27άρια, ενώ και σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας έχουν δημιουργηθεί τέτοια τμήματα, στα οποία οι γονείς και οι σύλλογοι τους διαμαρτύρονται δικαίως και κινητοποιούνται.
Το σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για ένα σαρωτικό κύμα συγχωνεύσεων εκατοντάδων τμημάτων στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να αποφύγει τις αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών και να κρύψει τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία της χώρας, είναι καταδικαστέο.
Το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί πρόκληση καθώς στοιβάζονται τα παιδιά σε τόσο μεγάλα τμήματα και είναι επικίνδυνο για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών ακόμα περισσότερο σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας στα σχολεία. Είναι άλλη μια απόδειξη της εγκληματικής κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας.
Είναι βαθιά αντιεκπαιδευτικό, γιατί υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο το μάθημα με 25 και 27 παιδιά μέσα στην τάξη. Και μάλιστα σε μια περίοδο που φαίνονται με πολύ οξυμένο τρόπο οι επιπτώσεις (μορφωτικά κενά, ψυχοκοινωνικά ζητήματα στα παιδιά) από το σχεδόν 1,5 χρόνο κλειστά σχολεία). Και ακόμα πιο αντιπαιδαγωγικό να γίνεται αυτό μέσα στη χρονιά…
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Δημοτική Αρχή Ελασσόνας οφείλει να πάρει καθαρή θέση και να μεγαλώσει την πίεση προς την κυβέρνηση ώστε:
Να μην κλείσει ούτε ένα τμήμα! Να εγκριθούν όλα τα τμήματα με βάση τις ανάγκες των μαθητών. Να καθοριστεί όριο 15 μαθητών ανά τάξη. Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά. Να προσληφθούν καθαρίστριες. Η Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες που έχει για να εξασφαλιστούν εδώ και τώρα κατάλληλες συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων όσο αφορά τις κτηριακές δομές και τα προβλήματα που εντοπίζονται σε αυτές. Επείγουν άμεσα οι εργασίες στο Λύκειο Ελασσόνας για τον προαύλιο χώρο και το κλειστό γυμναστήριο, στο ΕΠΑΛ, στο Δημοτικό Σχολείο της Καλλιθέας.
-Στο μεγάλο θέμα των φυσικών καταστροφών και ειδικότερα του σεισμού της 3ης Μάρτη:
Η προσφορά των εργαζομένων του Δήμου στη διαχείριση της μεγάλης αυτής καταστροφής σίγουρα ήταν μεγάλη και είναι εκτιμητέα. Περάσαμε όμως αυτή τη φάση, πλησιάζουμε τους εννιά μήνες μετά το σεισμό και οι σεισμοπαθείς παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους μέσα από τα χαλάσματα. Ο χειμώνας έφτασε και στα κοντέινερ δεν έχουν τοποθετηθεί στέγαστρα για προστασία από το κρύο και τις βροχές, με αποτέλεσμα σε ορισμένα να μπαίνουν νερά από τις πόρτες και να αναγκάζονται οι άνθρωποι που ζουν εκεί να τοποθετούν αυτοσχέδια στέγαστρα για προστασία. Υπήρχαν οικογένειες που δεν είχαν προμηθευτεί ακόμα οικιακές συσκευές μέχρι πριν λίγες μέρες, ενώ δεν έχουν χώρο να πλένουν και να στεγνώνουν τα ρούχα τους. Το οδικό δίκτυο στα χωριά μας δεν έχει αποκατασταθεί και πορευόμαστε με λύσεις «καρμανιόλα» όπως η σύνδεση Μεσοχωρίου- Βλαχογιαννίου. Οι κάτοικοι του Μεσοχωρίου κάνουνε συνεχώς εκκλήσεις να δοθεί ουσιαστική λύση πριν συμβεί οποιοδήποτε ατύχημα-είναι ζήτημα βέβαια που αφορά πρώτα και κύρια την περιφέρεια.
Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει καμία κατεδάφιση «κόκκινου» σπιτιού αλλά και εκεί που έχει ξεκινήσει όπως στο γειτονικό δήμο Τυρνάβου, κανένας κάτοικος δεν έχει ξεκινήσει να φτιάχνει καινούριο σπίτι, αφού οι περισσότερες οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Υπάρχουν αποθήκες, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που επίσης πρέπει να αποκατασταθούν. Η κυβέρνηση αντί να αποζημιώσει 100% τη ζημιά και την ανέγερση νέων ασφαλών κατοικιών, στέλνει τους σεισμόπληκτους να χρεωθούνε στις τράπεζες με δάνεια, δίνοντάς τους μόνο ένα μέρος ως επιδότηση. Δυσβάσταχτα είναι και τα έξοδα των φακέλων και των οικοδομικών αδειών που απαιτούνται από τους ιδιώτες μηχανικούς. Μέχρι 2000 ευρώ και περισσότερα μας λένε οι πληγέντες ότι μπορεί να φτάσει το συγκεκριμένο έξοδο.
Αρκετές οικογένειες αποκλείσθηκαν άδικα από την διαδικασία χορήγησης τόσο του επιδόματος των 600 ευρώ, για το οποίο όσοι «παρέλασαν» από τα χωριό μας είχαν υποσχεθεί ότι θα το παίρνανε όλοι, όσο και για τις οικοσκευές και τις επιδιορθώσεις γιατί το σπίτι τους δεν αποτελούσε πρώτη κατοικία, πράγμα πέρα για πέρα άδικο καθώς πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τη β’ κατοικία ουσιαστικά σαν α’ κατοικία. Επιπλέον δεν έχουν καμία απαλλαγή από πληρωμές σε λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφωνίας και ΕΝΦΙΑ.
Στηρίζουμε και διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματα των σεισμόπληκτων κατοίκων του Δήμου μας:
- Να δοθούν τα επιδόματα των 600 ευρώ και αυτό για τις μικροεπισκευές και την αποζημίωση των οικοσκευών σε όλους τους κατοίκους των χωριών μας(πρώην Δήμος Ποταμιάς, Βερδικούσια και Παλιόκαστρο) που τα έχουν αιτηθεί.
-Να δοθεί αποζημίωση σε όλους τους σεισμόπληκτους στο 100% των ζημιών σε α’ και β΄ κατοικία, σε αποθήκες, καταστήματα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που κάνουν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες. Το ίδιο και για τις ζημιές σε γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες.
-Να καλύπτονται πλήρως από το κράτος, τα έξοδα φακέλου και οικοδομικής άδειας των σεισμόπληκτων.
-Να ολοκληρωθούν άμεσα οι κατεδαφίσεις των «κόκκινων» σπιτιών και αποθηκών και η απομάκρυνση των μπάζων με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.
- Καμία χρέωση των σεισμόπληκτων κατοίκων για τη μεταφορά των ρολογιών της ΔΕΗ.
- Κατασκευή στεγάστρων στις δομές για την προστασία των οικίσκων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων.
-Πλήρης εξοπλισμός των οικίσκων με οικοσκευές καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες με θερμαντικά σώματα, κουζίνες και πλυντήρια.
-Ξεχωριστά κοντέινερ με πλυντήρια και στεγνωτήρια στις δομές. Τα στεγνωτήρια κρίνονται απαραίτητα γιατί το στέγνωμα των ρούχων μέσα στα κοντέινερ είναι δύσκολο και δημιουργεί ακατάλληλες συνθήκες λόγω της υγρασίας.
-Καθαρό, πόσιμο και ποιοτικό νερό στους οικίσκους των δομών. Να συνδεθούν και να τοποθετηθούν εξωτερικές βρύσες στις δομές.
-Εγκατάσταση φωτισμού στο δρόμο που συνδέει τη δομή του Μεσοχωρίου με το χωριό καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος για τους πεζούς.
-Άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου που συνδέει το Μεσοχώρι με το Βλαχογιάννι.
-Να υπάρξει απαλλαγή από πληρωμή λογαριασμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηντροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν.
-Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος.
-Άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση για αυτά.
Στο ζήτημα της ενέργειας:
Είστε υπέρ της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ενεργειακή εξοικονόμηση όπως λέτε, το ίδιο και η αξιωματική αντιπολίτευση. Προχωρήσατε στην ενεργειακή κοινότητα με φωτοβολταϊκά για το ρεύμα της ΔΕΥΑ.ΕΛ, εγκρίνατε την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης στη θέση «σφαγεία ΒΑΚΡΕΛ» της Κοινότητας Μεσοχωρίου για εγκατάσταση μονάδας βιοαερίου, διαμόρφωση χώρου πάρκινγκ, συνολικής έκτασης 25 στρ. και στη θέση «Καυκάκι» ιδιοκτησίας της Κοινότητας Αμουρίου για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, έκτασης 20 στρ., παρά την αντίθετη γνωμοδοτική πρόταση των δύο τοπικών συμβουλίων που ταυτόχρονα βρίσκει αντίθετους και το σύνολο των κατοίκων των δύο κοινοτήτων. Πέραν του μεγάλου και χρόνιου προβλήματος της μόλυνσης του Τιταρήσιου ποταμού που προκύπτει, από το οποίο οι μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή μας ξεμπερδεύουν με ποινές –χάδια, σπρώχνετε την παραχώρηση δημοτικής έκτασης σε επιχειρηματικά συμφέροντα, θυσιάζοντας στο βωμό του κέρδους τους, τα συμφέροντα δεκάδων μικρών βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων της περιοχής. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις-επεκτάσεις, τους εκτοπίζουν από βοσκήσιμες εκτάσεις που δεν επαρκούν και τους σπρώχνουν στον αφανισμό τους.
Βέβαια λέτε ότι αυτά είναι λίγα στρέμματα και θέλετε να ενισχύσετε την επιχειρηματικότητα. Στήριξη του τόπου μας όμως κυρίες και κύριοι σημαίνει στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Στα χιλιάδες στρέμματα όπως τα 1.100 της Αετοράχης και τα 5.600 τώρα του Βλαχογιαννίου που μαρκάρουν και διεκδικούν οι μεγάλοι επιχειρηματίες τι να πείτε, είμαστε με την επιχειρηματικότητα; Εδώ είστε αρνητικοί αλλά υποκρίνεστε.
Εμεί ως Λαϊκή Συσπείρωση, είμαστε από θέση αρχής ενάντια στην εκχώρηση της ενέργειας στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών και αγωνιζόμαστε η παραγωγή και η διανομή της ενέργειας από όλες τις πηγές ενέργειας, να ανήκει σε έναν αποκλειστικά εθνικό φορέα, στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής που επιδιώκουμε σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, ώστε να εξασφαλίζεται φθηνό ρεύμα σε όλο το λαό και για την κάλυψη όλων των αναγκών της οικονομίας, με σεβασμό στο περιβάλλον. Απ’ αυτή τη σκοπιά έχουμε καταψηφίσει στο Δ.Σ όλες τις ιδιωτικές επενδύσεις σε ΑΠΕ που την μετατρέπουν σε ακριβό εμπόρευμα για το λαό και πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, καταστρέφοντας το περιβάλλον, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις την γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή.
Αξιώνουμε από τη Δημοτική Αρχή Ελασσόνας να ζητήσει από την κυβέρνηση να σταματήσει τις εκμισθώσεις στις ιδιωτικές εταιρείες των δημόσιων εκτάσεων στην Αετοράχη, στο Βλαχογιάννι και στις άλλες περιοχές του δήμου μας και να μην αδειοδοτήσει την εγκατάσταση των φωτοβολταικών πάρκων, ώστε να παραμείνουν ως βοσκότοποι για τις ανάγκες του χωριών.
Καλούμε τους κατοίκους και τους κτηνοτρόφους της περιοχής να δυναμώσουν τον αγώνα τους σ’ αυτή την κατεύθυνση, διεκδικώντας παράλληλα την ανάκληση των ανατιμήσεων-φωτιά στους λογαριασμούς του ρεύματος, την μείωση της τιμής τους κατά 50% για την οικιακή κατανάλωση και τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους και επαγγελματίες, να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να το πληρώσουν. Όχι στην απελευθέρωση και στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, να γίνει πραγματικά κοινωνικό αγαθό, προσβάσιμο απ’ όλους και όχι εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων.
Για τον Όλυμπο:
Επιβεβαιωθήκαμε που δεν έχουμε απολύτως καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στην υποτιθέμενη «διαβεβαίωση» του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Αμυρά, ότι δεν θα μπει εισιτήριο στον Όλυμπο. Εσείς απ’ την άλλη με την τοποθέτησή σας για το εισιτήριο αφήσατε πόρτες ανοιχτές. Είπατε ότι δεν μπορούμε να το συζητάμε αφού δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές. Δηλαδή αν φτιαχτούν είστε σύμφωνοι. Σε πρόσφατο δημοσίευμα με την απόφαση του αρμόδιων υπουργείων βλέπουμε τιμοκατάλογο, με 6 ευρώ την ημέρα το άτομο, 10-12 ευρώ την ημέρα το αυτοκίνητο και άλλα πολλά. Τους ελέγχους θα κάνουν ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου(ΦΔΕΔΟ) και τα Δασαρχεία. Βρέθηκε και ο μηχανισμός-υποδομή. Τι θα κάνετε, συμφωνείτε;
Εμείς θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε αποφασιστικά την κυβερνητική πρόθεση για επιβολή εισιτηρίου ανόδου στον Όλυμπο, ανεξάρτητα από την τιμή του και γενικότερα την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ορεινών όγκων και δασών.
Ο Όλυμπος, γενικότερα οι ορεινοί όγκοι, τα δασικά οικοσυστήματα, είναι λαϊκή περιουσία, γι’ αυτό ζητάμε να καταργηθεί το νομικό πλαίσιο που προωθεί την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των ορεινών όγκων και δασών.
Να μην αναπτυχθεί καμία επιχειρηματική δράση στον Όλυμπο και στους άλλους ορεινούς όγκους.
Να ακυρωθούν οι δασοκτόνοι νόμοι όλων των κυβερνήσεων, που αποχαρακτηρίζουν δασικές εκτάσεις και νομιμοποιούν καταπατητές. Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν με ευθύνη της κυβέρνησης και όχι ιδιωτικών εταιρειών, ΜΚΟ και διαφόρων ιδρυμάτων.
Ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστηµάτων και των ορεινών όγκων με ευθύνη της πολιτείας και µε κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.
Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, ενίσχυση σε προσωπικό, εξοπλισμό και της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία μεγάλων ιδιωτικών και εκκλησιαστικών εκτάσεων στα δάση και στα βουνά.
Κάποια τελευταία ζητήματα που μας απασχολούν:
Με αφορμή τις τελευταίες βροχοπτώσεις σας θέσαμε μια σειρά θέματα. Κυρίως μας ενδιαφέρει αν έχουν σχεδιαστεί τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο σύνολο του δήμου Ελασσόνας και ποια από αυτά βρίσκονται σε φάση υλοποίησης καθώς κρίνεται επιβεβλημένη η ανάγκη πραγματοποίησή τους. Είναι σημαντικό πρόβλημα επίσης για το δήμο μας η έλλειψη χώρων απόθεσης αδρανών υλικών(π.χ. μπάζα) και απόρριψης επικίνδυνων προϊόντων απότοκων της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγικής διαδικασίας(νεκρά ζώα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα) . Να μας απαντήσετε αν καταφέρνει ο βιολογικός καθαρισμός Ελασσόνας να επεξεργάζεται όλα τα αστικά λύματα καθώς επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της ήδη επιβαρυμένης κοιλάδας του Ελασσονίτη ποταμού(από τα βιομηχανικά και τα άλλα αστικά λύματα).
Όσον αφορά τα χωριά μας σε καμιά περίπτωση δεν σώζονται με τη θέσπιση Αντιδημαρχιών ανά γεωγραφικό τομέα, ούτε βέβαια με την καταβολή της πενιχρής ετήσιας πάγιας προκαταβολής. Χρειάζονται υποδομές, έργα, νερό, αγωγούς, αγροτική οδοποιία, ουσιαστική βοήθεια για να στηριχθεί η αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα. Χρειάζονται αγώνες για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.
Στον αντίποδα της στρατηγικής σας σύμπλευσης λοιπόν και της διαφωνίας σας για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής, εμείς σαν Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα εξής:
· Την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
· Να αποδοθούν όλοι οι πόροι που έχουν θεσπιστεί για τις Περιφέρειες και τους Δήμους και όλα τα οφειλόμενα σ’ αυτούς. Αύξηση της χρηματοδότησης περιφερειών και δήμων, η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση με 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πολυτελείας και την κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ.
· Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης, Κλεισθένης, 4623/19, μνημονιακοί νόμοι) και του οικονομικού παρατηρητηρίου.
· Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κάλυψη όλων των κενών του Δήμου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης.
· Συνολικό σχεδιασμό και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας πρόληψης και προστασίας από πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, παγετούς, ανέμους.
· Πλήρη αποζημίωση των σεισμόπληκτων, από το κράτος και την περιφέρεια για τις καταστροφές που υπέστησαν και γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές, χωρίς αναθέσεις.
· Ολοκλήρωση του φράγματος Αγιονερίου. Έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, άρδευσης, οριοθέτησης, διευθέτησης και καθαρισμού ρεμάτων. Συντήρηση επαρχιακού & αγροτικού δικτύου χωρίς εργολάβους.
· Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και Δήμους, που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους. Αγωνιζόμαστε για σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας και παιδείας. Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, των ορυκτών, του νερού, των ορεινών όγκων και δασών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου