ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Οι θέσεις μας για τα αδέσποτα


Γνώμονας της παρέμβασής μας αυτής, είναι από τη μία η δημόσια ασφάλεια και υγιεινή και από την άλλη η ασφάλεια και αξιοπρεπής διαβίωση των ζώων. 
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ελασσόνας, θεωρούμε ότι: τα δικαιώματα των ζώων καθώς και του περιβάλλοντος γενικότερα, αποτελούν βασικές αρχές πολιτισμού αλλά και του προγράμματός μας, καθώς και στοιχεία καθημερινής δράσης, με πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο.
Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων ακολουθώντας Ευρω- ενωσιακές οδηγίες και δεσμεύσεις  (προ, μνημονιακές και μετά) για περικοπή των κοινωνικών δαπανών, νομοθέτησαν την ανάθεση της διαχείρισης του προβλήματος των αδέσποτων στην Τοπική Διοίκηση, όπως άλλωστε και μία σειρά άλλες αρμοδιότητες (υγεία, παιδεία κλπ), χωρίς όμως πόρους και με ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας (περιορισμοί προσλήψεων και άλλοι), στοχεύοντας  στην απεμπλοκή του κράτους από την προστασία της δημόσιας υγείας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 οι δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Η αρμοδιότητα αυτή που μεταφέρθηκε στους δήμους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και το απαραίτητο προσωπικό μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία με τον αρμόδιο δήμο. Ο νόμος λοιπόν είναι ξεκάθαρος, αλλά σίγουρα δε φτάνει, συν το ότι πρέπει να υπάρχει και βούληση από τη δημοτική αρχή.
Σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 τα ζώα στειρώνονται, σημαίνονται ηλεκτρονικά ως αδέσποτα, καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση και στη συνέχεια επανεντάσσονται στο οικείο τους περιβάλλον. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ζώα και ότι τα καταφύγια δεν δημιουργούνται για να μαντρώνουμε τα σκυλιά ώστε μη μας ενοχλούν και να θεωρούμαστε πολιτισμένοι.
Στο Δήμο μας καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της άσχημης κατάστασης των αδέσποτων ζώων. Παρατηρούμε συχνά ζώα τραυματισμένα, άρρωστα και ορισμένες φορές υποσιτισμένα. Η λειτουργία των όποιων καταφυγίων, οφείλεται κυρίως στις πιέσεις και ενέργειες εθελοντών και φιλόζωων. Αυτό όμως, δεν αποτελεί ουσιαστική και ριζική λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο ξεκινά από την υποχρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό και την έλλειψη ενός κεντρικού σχεδιασμού. Η κατάσταση δηλαδή με τα αδέσποτα έχει ξεφύγει για πολλούς λόγους. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα ζώα είναι θύματα της αδιαφορίας της πολιτείας και της ανευθυνότητας των ιδιοκτητών τους.
Χρειάζεται λοιπόν πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής στη διαχείριση αδέσποτων/δεσποζόμενων ζώων με καλλιέργεια παιδείας και σεβασμού για την αρμονική συνύπαρξη με αυτά σε συνεργασία με τους εθελοντές και τα φιλοζωικά σωματεία, σε αντίθεση με την έως σήμερα πρακτική του στιγματισμού του προβλήματος, αγνοώντας τις αιτίες του.
Η Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνει τη στήριξη της σε όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις και στους φιλόζωους της περιοχή μας και τους καλεί σε συμπόρευση στον αγώνα για την κάλυψη όλων των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.
Έχοντας αυτά υπόψη μας, καλούμε καθέναν και καθεμιά, με αφορμή της έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου, να διεκδικήσουμε μαζί σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα:
-          Πλήρη κρατική μέριμνα στα πλαίσια της οποίας να αποδοθούν στους δήμους όλα τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για το πρόβλημα των αδέσποτων περισυλλογή, καταγραφή, σήμανση, κλινικός-εργαστηριακός έλεγχος υγείας, αποπαρασίτωση, στείρωση, εμβολιασμός, υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων.
-          Διεκδίκηση από την κυβέρνηση επαρκούς χρηματοδότησης και προσλήψεων μόνιμου προσωπικού (κτηνίατροι, διοικητικοί υπάλληλοι, φύλακες κ.ά.), ώστε τα αδέσποτα ζώα να έχουν την περίθαλψη που χρειάζονται για να έχουν αξιοπρεπείς όρους ευζωίας.
-     Δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου  -Να υπάρξει άμεσα ενημερωτική καμπάνια σχετικά με τα αδέσποτα και την ανάγκη υιοθεσίας.
-          Στήριξη των πολιτών που υιοθετούν αδέσποτο της περιοχής και κάλυψη των κτηνιατρικών αναγκών του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του μέσω  του δημοτικού κτηνιατρείου.
-          Ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης υπεύθυνου ιδιοκτήτη ζώων συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης και να προωθείται η υιοθεσία.
-          Δημιουργία περιφραγμένων πάρκων, εξοπλισμένων κατάλληλα για την υποδοχή των ζώων. Θεωρούμε απαραίτητο αυτό το έργο καθώς θα ικανοποιηθεί ένα δίκαιο αίτημα των φιλόζωων αλλά και των κατοίκων που διαμαρτύρονται δικαίως για την παρουσία των σκύλων εντός των ειδικά διαμορφωμένων περιφραγμένων πάρκων.
-          Τοποθέτηση ειδικών δοχείων για τροφή και νερό σε κεντρικά σημεία της πόλης της Ελασσόνας και μεγάλων χωριών.
-          Να υπάρξει πρόγραμμα και για τη στείρωση, περίθαλψη και σίτιση και για τις γάτες.
-          Άμεση καταδίκη των περιστατικών δολοφονίας των αδέσποτων ζώων καθώς και των περιστατικών κακοποίησης τους και καμιά συγκάλυψη ευθυνών.
Η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αγαπάμε όλοι τα ζώα, οφείλουμε όμως να τα σεβόμαστε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου