ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Πολιτική εκδήλωση την Κυριακή 14/4 στην Τσαριτσάνη


«Ο τόπος μας, μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς, απελευθερώθηκε, αλλά… στο μεταξύ ο πληθυσμός μαστίζονταν από την πείνα. Το σιτάρι, το καλαμπόκι και τα όσπρια που είχαν συγκεντρώσει οι Τούρκοι με τη "δεκάτη" βρίσκονταν κλεισμένα στις αποθήκες του ελληνικού κράτους τώρα. Είχε ξεχειλίσει πια η αγανάκτηση του κόσμου και τότε πεντ’ έξι κάτοικοι πήραν την πρωτοβουλία να δράσουν», γράφει ο Τσαριτσανιώτης αγωνιστής και συγγραφέας Δημήτρης Κηπουρός στις σελίδες του βιβλίου του «Ταξιδεύοντας σε φουρτουνιασμένο πέλαγος».

Βρισκόμαστε στο Μάιο του 1917, και ενώ ήταν σε εξέλιξη θανατηφόρα επιδημία γρίπης και  η πείνα θέριζε το φτωχό πληθυσμό, πρωτοπόροι Τσαριτσανιώτες, οργανώνουν συλλαλητήριο και πορεία πείνας προς την Ελασσόνα. Είναι η περίοδος που η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση συγκλονίζει τον κόσμο, ανοίγοντας μια ολοκαίνουργια σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας ενώ τον επόμενο χρόνο ιδρύεται το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ), μετέπειτα ΚΚΕ, και το οποίο πλέον δίνει πολιτικό περιεχόμενο στους εργατικούς αγώνες ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. 
Εδώ ακριβώς, εντοπίζονται οι ρίζες της ανάπτυξης των ριζοσπαστικών ιδεών και των ταξικών αγώνων που θα οδηγούσαν στο έπος της Εθνικής Αντίστασης και αργότερα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, όπου η κωμόπολη της Τσαριτσάνης πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος και θυσιών.
 «Τότε ξεδίπλωσε τις σημαίες του ο κομμουνισμός», γράφει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κηπουρός, μια φράση που δίνει τον τίτλο στην πολιτική- πολιτιστική εκδήλωση, που πραγματοποιείται την Κυριακή 14 Απρίλη και ώρα 11.00 το πρωί στην πλατεία της Τσαριτσάνης.
Την εκδήλωση διοργανώνει η ΚΟΒ Τσαριτσάνης του ΚΚΕ και το Παράρτημα Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ για να τιμήσει την προσφορά της περιοχής. «Δεν υπήρξε σπίτι, φαμελιά, χωρίς την ολόπλευρη συμμετοχή της σ' αυτόν τον αγώνα. Δεν υπήρξε σπίτι, φαμελιά, που να μην προσφέρει το αίμα της, τα θύματά της…». 21 νεκροί στο αλβανικό μέτωπο, 45 άμαχοι στις 12 Μάρτη του 1943, στις 20 Αυγούστου του 1944, 11 νεκροί αγωνιστές την περίοδο 1941- 1944. 116 μαχητές, αξιωματικοί και στελέχη του ΔΣΕ έδωσαν τη ζωή τους την περίοδο 1946- 1949.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί μουσικοαφηγηματικό δρώμενο, με ιστορικά στοιχεία, μαρτυρίες και αποσπάσματα κειμένων- δημοσιευμάτων με αναφορές στους αγώνες και τα γεγονότα της περιόδου από το 1917, από τους αγώνες για τη διανομή της γης, το «κίνημα των παλαιοπολεμιστών», τη δημιουργία των πρώτων πυρήνων του ΚΚΕ στα μέσα της δεκαετίας του ’20 με την καθοδήγηση του Νίκου Πλουμπίδη και της ΟΚΝΕ στη συνέχεια έως την «πορεία της Πείνας» το 1932 και την εκλογή «κόκκινου» κοινοτικού συμβουλίου το 1934. Από τις διώξεις την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας, τους εκτοπισμούς έως την κατοχή, την ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων το 1941 και την ίδρυση της πρώτης Ανταρτοομάδας του Ολύμπου το 1942. Τρεις φορές κάηκε η κωμόπολη, από τους Ιταλούς το Μάρτη του ’43, του Γερμανούς τον Αύγουστο του ’44 και το Στρατό την περίοδο του εμφυλίου. Δύο ομαδικές εκτελέσεις αμάχων, και δεκάδες άλλοι Τσαριτσανιώτες που εκτελέστηκαν, σκοτώθηκαν σε μάχες, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, ή πήραν το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς.
Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Δημήτρης Αβρανάς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
Η εκδήλωση θα κλείσει με την ανάγνωση όλων των ονομάτων των θυμάτων της περιόδου, «όχι ένα απλό προσκλητήριο νεκρών… Αλλά ένα προσκλητήριο Ηρώων που είναι ζωντανοί- γιατί ζωντανές είναι οι ιδέες τους» και κατάθεση στεφάνων
Σε σχετική ανακοίνωση της ΚΟΒ Τσαριτσάνης του ΚΚΕ καλούνται οι συγγενείς και οι απόγονοι των θυμάτων, όλοι οι κάτοικοι του χωριού, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου