ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης


·        Με αφορμή την κόντρα Ευαγγέλου- Γάτσα για την Τσαριτσάνη
Με το άνοιγμα της αυλαίας της προεκλογικής περιόδου, ο νυν δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου και ο έτερος διεκδικητής του δημαρχιακού θώκου κ. Νίκος Γάτσας, «διασταύρωσαν τα ξίφη τους», έχοντας στο επίκεντρο της αντιπαράθεσής τους την κωμόπολη της Τσαριτσάνης.


Ειδικότερα, ο κ. Γάτσας μίλησε για «ανυπαρξία έργου» και για «σχέδια επί χάρτου», για «πέντε χαμένα χρόνια για την ιστορική κωμόπολη», με τον νυν δήμαρχο κ. Ευαγγέλου να ανταπαντά πως ο συνυποψήφιός του είναι «ανενημέρωτος» και ότι η σημερινή δημοτική αρχή «κατάφερε μόλις ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου να επαναλειτουργήσει το Λύκειο Τσαριτσάνης στην Οικονόμειο Σχολή», απαριθμώντας στη συνέχεια τις παρεμβάσεις που έγιναν και έργα που «έχουν δρομολογηθεί να υλοποιηθούν».
Το σκηνικό το έχουμε ξαναδεί. Όσο θα πλησιάζει η ώρα της κάλπης όλο και πιο έντονα θα προβάλλεται σε επανάληψη το γνωστό και χιλιοπαιγμένο έργο της πόλωσης, της ψεύτικης αντιπαράθεσης και των υψηλών τόνων μεταξύ των υποψηφίων που κάνουν τάχα πως «διαφωνούν» αλλά στην πραγματικότητα είναι ίδιοι.  Υλοποιούν, και κινούνται στην ίδια πολιτική λογική και ρότα των κομμάτων στα οποία ανήκουν και υπηρετούν. Η πολιτική αυτή είναι που κλείνει σχολεία ή τα ξανανοίγει προσωρινά και κουτσουρεμένα (πχ. λυκειακές τάξεις μίας κατεύθυνσης στην Τσαριτσάνη και όχι Λύκειο) μέχρι να τα ξανακλείσει, όπως συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται τόσες και τόσες δομές όχι μόνο στην παιδεία που στενάζει αλλά και στην υγεία, την πρόνοια, τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Τα κόμματά τους, και οι πολιτικές τους ευθύνονται που ερημώνει το χωριό μας, που δεν υπάρχουν παιδιά στα σχολεία, καθώς από τη μια κόσμος φεύγει και από την άλλη οι γεννήσεις μειώνονται. Διαμεσολαβητές των πολιτικών αυτών σε τοπικό επίπεδο είναι οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι που αποτελούν τα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή μας.
Μήπως δεν είναι αλήθεια ότι ο κ. Ευαγγέλου είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ως Δήμαρχος όλη την προηγούμενη πενταετία εφάρμοσε στο ακέραιο -σε τοπικό επίπεδο- όλο αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο, σε πλήρη ταύτιση μάλιστα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
Ή μήπως δεν είναι αλήθεια ότι ο κ. Γάτσας ανήκει στο ΚΙΝΑΛ, και ότι υπήρξε και ο ίδιος κεντρικό στέλεχος της προηγούμενης δημοτικής αρχής του ΠΑΣΟΚ, η οποία επίσης εφάρμοσε στο ακέραιο -σε τοπικό επίπεδο- το ίδιο αυτό πλαίσιο, δηλαδή μια σειρά από αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και κατευθύνσεις;
Κοιτώντας στα μάτια τον κόσμο της Τσαριτσάνης, οι οποίοι πραγματικά δεν είναι ιθαγενείς, ούτε ξεγελιούνται με τα κάθε λογής καθρεφτάκια και μπιχλιμπίδια, τους καλούμε να σκεφτούν και υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι την ώρα της κάλπης.
Ο άνεργος, ο βιοπαλαιστής, ο μεροκαματιάρης, ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος, ο μικροεπαγγελματίας, ο συμβασιούχος του δίμηνου και του οχτάμηνου, ο συνταξιούχος, ο νέος και η νέα της Τσαριτσάνης που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, θα βρεθούν δίπλα με όλους αυτούς ή θα είναι απέναντί τους;
Θα ξεχάσουμε τόσο εύκολα τα μνημόνια, θα παραγράψουμε τις διαχρονικές αντιλαϊκές πολιτικές, θα προσπεράσουμε το κόψιμο των συντάξεων, την επιβολή φόρων και χαρατσιών, θα γυρίσουμε την πλάτη στην καθημερινότητα που είναι ένας αγώνας επιβίωσης για τον καθένα και την καθεμιά από εμάς;
Όχι, δεν πρέπει, γιατί αυτό θα είναι έγκλημα και για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενιές. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι όμορφη πόλη, ζωντανό χωριό είναι αυτό που δεν έχει άνεργους. Που δεν έχει ζητιάνους να παρακαλάνε κομματάρχες και παρατρεχάμενους για καμιά σύμβαση στο δήμο, για κανένα ευκαιριακό μεροκάματο ή για καμιά μισή δουλειά σε σούπερ μάρκετ. Ζωντανή Τσαριτσάνη είναι αυτή που ο συνταξιούχος θα έχει αξιοπρεπή σύνταξη, ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος τιμή στα προϊόντα, ο επαγγελματίας κατανάλωση και δουλειά στο μαγαζί- που εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση των συγχωριανών του.
 Το χωριό μας μόνο έτσι μπορεί να ζωντανέψει, και όχι «διηγώντας τα να κλαίμε τα μεγαλεία άλλων εποχών». Να μένουν οι νέοι στο χωριό, να μπορούν να κάνουν οικογένεια, να φτιάξουν το δικό τους σπιτικό και να έχουν προοπτική και μέλλον. Όμορφο θα γίνει το χωριό μας και η ζωή με το χαμόγελο θα ‘ρθουν μόνο όταν οι Τσαριτσανιώτες θα είναι υπερήφανοι και θα έχουν ψηλά το κεφάλι, χωρίς να ζουν με τη θηλιά των χρεών, των πανωτοκίων και τους φόρους. Χωρίς κομμένα ρεύματα στα σπίτια, τους σταύλους και στις πομώνες. Χωρίς χρεωμένα νοικοκυριά και υποθηκευμένα ή κατασχεμένα χωράφια.
Και αν οι βιομήχανοι- μεταοποιητές, οι μεγαλοεργολάβοι, είναι μέσα και στηρίζουν συγκεκριμένους συνδυασμούς, αυτούς τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ, η θέση του καθενός και της καθεμιάς μας είναι απέναντι. Μήπως αυτό δεν είναι αλήθεια; Ή είναι άγνωστο και πρωτάκουστο, ότι πίσω από τον κάθε υποψήφιο έχουν στοιχίζονται συγκεκριμένα συμφέροντα που «ακονίζουν» μαχαίρια και πότε με το μαστίγιο και πότε με το καρότο προσπαθούν να υφαρπάξουν υποψηφιότητες και ψήφους τάζοντας άλλοτε λαγούς και άλλοτε πετραχήλια. Δίμηνα στο δήμο, ημιαπασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, βολέματα και εξυπηρετήσεις.
Ένα εκρηκτικό μείγμα για το οποίο υπάρχει απάντηση, που είναι καθαρή και ξάστερη. Κόντρα στις υποψηφιότητες των μεταθέσεων και των αποσπάσεων, κόντρα στα συμφέροντα των λίγων, απέναντι στις λογικές του βολέματος και της εξαγοράς βρίσκεται η Λαϊκή Συσπείρωση. Ο συνδυασμός που στηρίζει το ΚΚΕ.
Και αλήθεια: που είναι για παράδειγμα η πραγματική θέση του αγρότη και του κτηνοτρόφου. Είναι μαζί ή απέναντι στους συνδυασμούς των βιομηχάνων; Μπορεί ο βιοπαλαιστής να πορεύεται δίπλα- δίπλα με τον εκμεταλλευτή του; με αυτόν που κατοχυρώνει τη φέτα ΠΟΠ και την πουλάει πανάκριβα στον καταναλωτή και την ίδια στιγμή ρίχνει στα τάρταρα την τιμή στο γάλα;
Την ώρα, δηλαδή, που τα κέρδη των βιομηχανιών εκτοξεύονται στα ύψη, το κόστος παραγωγής αυξάνει και το εισόδημα του κτηνοτρόφου εξανεμίζεται.
Όχι. Δεν μπορεί όλος αυτός ο κόσμος να δώσει στους ίδιους και για μια ακόμη φορά το όπλο, που θα του στρέψουν στον ίδιο του τον εαυτό. Στην ίδια του την ύπαρξη. Τα μνημόνια είναι ακόμη εδώ, τα τσακισμένα δικαιώματα, η άγρια φορολογία, οι κατασχέσεις, όλα αυτά που βιώνει στην καθημερινότητα του ο λαός, είναι εδώ και θα είναι και την επόμενη των εκλογών.
Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει απάντηση. Μα, θα πουν οι κ. Ευαγγέλου, Γάτσας, Καρανίκας… «τι σχέση έχουν όλα αυτά που μας τσαμπουνάτε, εδώ οι εκλογές έχουν άλλο χαρακτήρα». «Εδώ πάμε για το καλό του τόπου…». «Εδώ ψηφίζουμε πρόσωπα, τους πιο ικανούς…».
Ας σκεφτούμε: πόσες φορές ακούσαμε τα ίδια παραμύθια; Πόσους «ικανούς», πόσους «σωτήρες» είδε αυτός ο τόπος; Και τι αποδείχτηκε; Που πήγαν τα πράγματα; Κάθε φορά και χειρότερα. Μαρασμός- φτώχεια- εγκατάλειψη. Ο πληθυσμός της Τσαριτσάνης γερνάει και μειώνεται. Πολλοί ξενιτεύονται και νέες οικογένειες δεν έχουν που να μείνουν. Σπίτια κλείνουν. Στις γειτονιές της Τσαριτσάνης που έσφυζαν άλλοτε από ζωή, πλέον δεν υπάρχει ψυχή.
Όλα αυτά απλώς επιβεβαιώνουν ότι πολύ απλά τα μνημόνια και οι εφαρμοζόμενες διαχρονικά πολιτικές, έχουν αντανάκλαση και σε τοπικό επίπεδο. Επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Και οι πολιτικές αυτές έχουν και ονόματα και διευθύνσεις. Έχουν κόμματα και πολιτικές, αυτές τις οποίες πρεσβεύουν και υπηρετούν οι κ. Ευαγγέλου, Γάτσας, Καρανίκας- σε τοπικό πάντα επίπεδο.
Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση, δεν θα κατηγορήσουμε κανέναν δήμαρχο- ούτε τον σημερινό αλλά ούτε και τους προηγούμενους για έργα που έγιναν. Άλλωστε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίσαμε, αναδείξαμε και προωθήσαμε μια σειρά από ζητήματα: την αγροτική- κτηνοτροφική οδοποιία, την αξιοποίηση των πενιχρών και κάθε χρόνο μειωμένων κονδυλίων για την πυροπροστασία, την αντιπλημμυρική θωράκιση, την κατάσταση των δρόμων, εντός και εκτός οικισμού. Την επέκταση του ηλεκτροφωτισμού και των αρδευτικών δικτύων, για την ικανοποίηση όλων των αναγκών- αιτημάτων και όχι φωτογραφικών περιπτώσεων. Την υλοποίηση των παράλληλων έργων του Αναδασμού, την περιποίηση και διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, την προστασία των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων. Και ακόμη την υπόθεση του Πνευματικού Κέντρου, ζήτημα ιδιαίτερης ευαισθησίας για το οποίο δόθηκαν πολυετείς αγώνες, με άσκηση πίεσης και από φορείς της Τσαριτσάνης. Παρά τις υποσχέσεις, ο κόσμος της Τσαριτσάνης να κρατάει μικρό καλάθι, μέχρι να δούμε να ξεκινάει το έργο καθώς η εμπειρία λέει ότι από τη μελέτη και την αναδοχή μπορεί να παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα. Μια υπόθεση που θα παρακολουθήσουμε μέχρι τέλους, μέχρι να μπει και το τελευταίο κεραμίδι.
Θεωρούμε ότι ούτε οι προθέσεις αρκούν, ούτε υπάρχει ή θα υπάρξει δήμαρχος που δεν θα θέλει να κάνει έργα. Το ζήτημα είναι αν μπορεί. Και εδώ έρχονται οι προτεραιότητες από τη μια, τα περιορισμένα και σφιχτά οικονομικά από την άλλη και η εν γένει αντίληψη περί ανταποδοτικότητας.
Στο δήμο της Ελασσόνας, η σταθερά μειωμένη τα τελευταία χρόνια κρατική χρηματοδότηση αγγίζει περίπου το 70% και το 30% είναι τα ίδια έσοδα του Δήμου. Η σχέση αυτή μέχρι το 2021 θα αλλάξει και στο Δήμο της Ελασσόνας, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιούν οι δημοτικές αρχές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή πρόσθετα βάρη στις πλάτες μας. Γι’ αυτό φυσικά δεν μιλάει κανείς, την ίδια ώρα που αντί να κυριαρχούν τα προβλήματα και η αιτία τους, κυριαρχεί η παραφιλολογία και τα κουτσομπολιά, το «ποιος με ποιόν». Το πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού είναι τόσο ασφυκτικό που οποιαδήποτε απόκλιση αποτελεί αιτία αναπομπής του και σταματά την ροή της κρατικής χρηματοδότησης. Το «Οικονομικό παρατηρητήριο» στέκει σαν τον χωροφύλακα πάνω από την τοπική διοίκηση, γεγονός που ομολόγησε ο ίδιος ο δήμαρχος της Ελασσόνας στην συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τον τελευταίο προϋπολογισμό.
Η λογική, των επιχορηγούμενων έργων κινείται στη σχέση κόστους- οφέλους και συνδέεται με ευρύτερα διαδημοτικά ή περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια. Με λίγα λόγια, ένα έργο μείζονος σημασίας για την Τσαριτσάνη, πχ. όχι μια αποσπασματική αλλά ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση του οικισμού και του κάμπου, μπορεί να μείνει εκτός χρηματοδότησης λόγω «μη επιλεξιμότητας» και να χρηματοδοτηθεί για παράδειγμα ένας δρόμος, όπως αυτός της «Βλάχας», χωρίς γενικότερη σημασία.
Τέλος, όπως δείχνει η εμπειρία, κάθε δομή που ανήκει στο δήμο και η παροχή των οποιωνδήποτε υπηρεσιών είναι μέσα στη λογική της ανταποδοτικότητας. Δηλαδή «πλήρωσε για να έχεις». Και αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα, απλά «δεν θα έχεις».
Όσο κι αν μαλώνουν μεταξύ τους, κι αν φωνάζουν, κι αν πολλές φορές ωρύονται για αναθέσεις- εργολάβους- εισπραξιμότητες και ικανότητες, οι κ. Γάτσας, Ευαγγέλου και Καρανίκας μια χαρά τα βρίσκουν και συμφωνούν στο πλαίσιο εκείνο των αναδιαρθρώσεων στην τοπική διοίκηση από τον «Καποδίστρια» με τον «Καλλικράτη», σήμερα με τον «Κλεισθένη 1» και αύριο με ένα νέο κύκλο αναδιαρθρώσεων προσαρμοσμένων σε αυτές του κεντρικού κράτους.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν θα τάξουμε. Θα δώσουμε τη μάχη με αξιοπρέπεια, για να γυρίσει σελίδα ο τόπος μας. Ο συνδυασμός να βγει πιο δυνατός, να βγει πρώτος σε όλες τις κάλπες.
Άλλωστε όταν πέσει η αυλαία των εκλογών, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο της Ελασσόνας, μέσα στο νέο κοινοτικό συμβούλιο της Τσαριτσάνης, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Λαϊκή Αντιπολίτευση. Μαζί με τους φορείς, με τον κόσμο της Τσαριτσάνης. Πλάι στα προβλήματα και τις αγωνίες του.
Το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι με διαδικασίες ενημέρωσης, Λαϊκών Συνελεύσεων, παραστάσεων, κινητοποιήσεων θα απαιτούμε. Δεν θα λιβανίζουμε κανένα δήμαρχο, γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος του Κοινοτικού Συμβουλίου.
Δεν θα επαιτούμε, αλλά θα παλέψουμε για όλα αυτά που δικαιούμαστε και αξίζει ο τόπος μας. Όλα αυτά που μας στέρησαν. Μαζί με τους φορείς, με τον κόσμο, χωρίς διακρίσεις σε δικούς μας και «στους άλλους». Για να γίνουν πράξη:
-       Παράλληλα έργα αναδασμού.
-       Επέκταση- αναθεώρηση σχεδίου πόλης.
-       Πνευματικό Κέντρο.
-       Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
-       Κλειστό Γυμναστήριο στο Δημοτικό Σχολείο.
-       Βελτίωση εγκαταστάσεων και αθλητικών υποδομών ανοιχτών για τον κόσμο και τη νεολαία.
-       Ανάπλαση- αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων και πάρκων.
-       Έργα άρδευσης για την ικανοποίηση των αναγκών όλων.
-       Παιδικός σταθμός και ΚΑΠΗ.
-       Ανάδειξη ιστορικών μνημείων, εκπόνηση μελέτης και ολοκληρωμένο σχέδιο για την διάσωση όλων των μνημείων και κτιρίων της Τσαριτσάνης.

Η μόνη δύναμη που βρέθηκε δίπλα στον λαό μας που υποφέρει ήταν το ΚΚΕ, το εργατικό και το αγροτικό κίνημα. Η μόνη φωνή αντίστασης στη λαίλαπα που ήρθε και συνεχίζει να μαίνεται. Τώρα, ήρθε η ώρα να βγουν πιο δυνατά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, πιο δυνατή η φωνή του Λαού.
Γι’ αυτό και στις τοπικές εκλογές, είναι επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με υποψήφιο τον Τάσο Τσιαπλέ, στο Δήμο Ελασσόνας με υποψήφιο τον Δημήτρη Αβρανά, στην Κοινότητα της Τσαριτσάνης με ένα μαχητικό και δυναμικό ψηφοδέλτιο.
Ο λαός της Τσαριτσάνης γνωρίζει.
Η συνείδησή του και η καθημερινότητά του, ας μιλήσουν.

Οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
στην Τσαριτσάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου