ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Η ομιλία του Δημήτρη Αβρανά στην παρουσίαση των 100 πρώτων υποψηφίων της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελασσόνας



Αγαπητές φίλες και φίλοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
                   
σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση. Από εδώ σήμερα στέλνουμε το μήνυμα στο λαό της περιοχής μας ότι υπάρχει ελπίδα, ότι μπορεί να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος. Να οργανώσει την αντεπίθεσή του, να βάλει μπροστά τις μεγάλες σύγχρονες ανάγκες του και να αγωνιστεί για να ανεβάσει το επίπεδο της ζωής και της καθημερινότητάς του.


Απευθυνόμαστε στη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία της πόλης και των χωριών της Ελασσόνας, των εργαζομένων, των ανέργων, των επαγγελματιών, των αγροτών και κτηνοτρόφων, των νέων, των συνταξιούχων.
·         Σε όλους εσάς που αυτά τα χρόνια σηκώνουμε μαζί τα βάρη που μας φορτώνουν οι κυβερνήσεις, οι τοπικές διοικήσεις, η ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο.
·         Σε όσους βρεθήκαμε δίπλα- δίπλα στους αγώνες και στις διεκδικήσεις.
·         Σε εσάς που παλεύετε για να βελτιώνεται η καθημερινότητά σας, που ψάχνετε στήριξη και μικρές ανάσες αλλά ο αγώνας σας σκοντάφτει στην πολιτική αναλγησία κράτους και τοπικής διοίκησης.
·         Σε εσάς που αγωνιάτε για τον τόπο σας, που αγαπάτε τα χωριά σας, που τα κρατάτε ζωντανά, που τα θέλετε όμορφα, που θέλετε να ζείτε και να παράγετε εδώ, αλλά ψάχνετε διέξοδο σε λύσεις και πρόσωπα έξω από το σκεπτικό και την αντίληψη που πρέπει να έχουν για το τί φταίει και δεν ικανοποιούνται οι στοιχειώδεις ανάγκες που έχουν τα χωριά μας και η πόλη της Ελασσόνας.

Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στη νέα γενιά των εργατικών- λαϊκών στρωμάτων και την καλούμε να σηκώσει ανάστημα και να βγει μαχητικά στο προσκήνιο, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον. Να μη συμβιβαστεί με τα λίγα, τη μιζέρια, τη δουλειά- χαρτζιλίκι, την ανασφάλεια, τους φραγμούς στη μόρφωση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Σας καλούμε να πάρετε τώρα τη μεγάλη απόφαση. Να στηρίξετε τη Λαϊκή Συσπείρωση στις Κοινότητες και στο Δήμο Ελασσόνας.
Να γυρίσετε την πλάτη στους παλιούς και νέους «αυτοδιοικητικούς-ανεξάρτητους» που ταυτίζονται με τις ξεπερασμένες, δοκιμασμένες, αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Η προσήλωσή τους σε αυτές είναι η βασική αιτία που δεν δρομολογούνται λύσεις προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων και για τα λεγόμενα «τοπικά» προβλήματα. Η στήριξή τους στις διοικητικές αναδιαρθρώσεις των τελευταίων 20 χρόνων έχουν μετατρέψει την Τοπική Διοίκηση σε ένα όργανο και εργαλείο του κράτους, που εξειδικεύει την πολιτική που αντιστρατεύεται τα λαϊκά συμφέροντα σε τοπικό επίπεδο και απορροφά τους όποιους κραδασμούς και τις συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής.  Μια κλωστή δένει τον Καποδίστρια με τον Καλλικράτη και σήμερα με τον Κλεισθένη 1. Και όλοι τους ήταν με αυτές τις αλλαγές: ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι εκτός από εμάς, το ΚΚΕ, τη Λαϊκή Συσπείρωση στους δήμους και τις περιφέρειες που σθεναρά αντιταχτήκαμε σε αυτούς τους νόμους.
Και να που έφτασε η τοπική διοίκηση. Προσάρμοσε τη λειτουργία της, τις υποδομές της, ώστε την κρίση να την πληρώσει ο λαός, να μειωθεί κατακόρυφα η χρηματοδότηση στους δήμους και τις περιφέρειες, να παρέχονται όλο και λιγότερες υπηρεσίες, να γίνεται ο Δήμος ένας έξτρα φορομπηχτικός μηχανισμός, να σπρώχνεται στην ανταποδοτικότητα. 
Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι όλες αυτές οι αλλαγές στην τοπική διοίκηση έγιναν πρώτα και βασικά για να προωθήσουν και να στηρίξουν την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αποδείχτηκε στην πράξη και στην ζωή των λαϊκών στρωμάτων ότι μέσω και των νέων τοπικών και περιφερειακών δομών, με το ρόλο και τις αρμοδιότητες που πήραν, άδραξαν μεγαλύτερες δυνατότητες δράσης οι επιχειρήσεις, μειώθηκε περαιτέρω το εισόδημα των εργαζομένων, των μικρών αγροτοκτηνοτρόφων και ΕΒΕ, ανατράπηκαν οι εργασιακές σχέσεις, εμπορευματοποιήθηκαν βασικές κοινωνικές ανάγκες, ανατράπηκαν με ταχύτητα οι χρήσεις γης και σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Οι ευθύνες τους λοιπόν είναι μεγάλες. Προτεραιότητά τους είναι δεν είναι να δώσουν ανάσες ανακούφισης στο λαό, να τον ξελαφρώσουν από τοπικά χαράτσια, να προτάξουν έργα πνοής για την αγροτιά και την κτηνοτροφία, να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν την πόλη και τα χωριά, την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
 Να μην οδηγηθούμε κι αυτή τη φορά  στο «μία απ’ τα ίδια». Ας αφήσουν τα χιλιοειπωμένα πλέον λόγια και τις μεγαλοστομίες για την «ανάπτυξη» οι κ. Ευαγγέλου, Γάτσας, Καρανίκας.
Τα έλεγαν και οι προηγούμενοι, αλλά όχι «ανάπτυξη» δεν γνώρισε ο τόπος μας, αλλά την εγκατάλειψη και την ερήμωση.
Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις, που έγιναν και εξελίσσονται στην Τοπική Διοίκηση, ούτε έφεραν ούτε ποτέ θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Δεν αναιρούν τις περιφερειακές ανισομετρίες, τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια. Καμία φιλολαϊκή περιφερειακή ή τοπική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει όσο η γενική πολιτική της χώρας έχει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, το πραγματικό δίλημμα για τον λαό, τους εργαζόμενους παραμένει ίδιο: «Ανάπτυξη για ποιον και από ποιον». Ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες του τόπου και της εποχής ή με βάση την κερδοφορία και τον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που όλο και πιο πολύ περιορίζουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών; Εδώ κρίνονται οι πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος και στις τοπικές εκλογές.
Την ανάπτυξη τη βλέπουν μέσα από έργα και υποδομές που ωφελούν τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους ιδιώτες, μέσα από γιορτές- φιέστες και αναπτυξιακά συνέδρια. Θα αναπτυχθεί άραγε ο Δήμος της Ελασσόνας, η περιοχή μας, με την τιμή στο γάλα στα 0,70- 0,80 ευρώ. Ποιος κτηνοτρόφος θα αντέξει, ποιος μπορεί να ζήσει με τέτοια εισοδήματα;
Μετά το πρώτο χτύπημα στον καπνό για την περιοχή μας πριν 15 χρόνια τώρα ήρθε και το δεύτερο στο γάλα. Αθρόες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις, εκβιασμοί για ανοιχτές τιμές, σπάσιμο των συμφωνιών αγοράς γάλακτος, ακάλυπτες επιταγές από τους μεταποιητές, που με τις πλάτες της κυβέρνησης και όλο το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ θα οδηγήσουν έναν ολόκληρο κλάδο στο ξεκλήρισμα και τη φτώχεια. Η προστασία που δήθεν θα εξασφαλίζαμε με τα «πιστοποιημένα» προϊόντα (ΠΟΠ, βιολογικά κ.λπ.) αφορά αποκλειστικά τους εμποροβιομήχανους που βελτιώνουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό εξασφαλίζοντας ρεκόρ εξαγωγών. Οι δε εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα περιμένουν τις προσφορές των σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν «πιστοποιημένα» προϊόντα όπως η «φέτα» κ.ά.
Η φέτα, το αρνάκι- κατσικάκι Ελασσόνας, τα ΠΟΠ προϊόντα μας, μήπως τα αγοράζουμε πιο φθηνά επειδή τα παράγουμε; Το μόνο που κατοχύρωσαν τα ΠΟΠ είναι τα κέρδη και το όνομα, η φίρμα του μεταποιητή εμποροβιομήχανου. Του έδωσαν τη δυνατότητα να πουλάει τα ΠΟΠ σε τιμές που πήραν την ανηφόρα.
Δείτε για παράδειγμα τι έγινε στη Σαρδηνία, όπου εκεί βγάζουν το αντίστοιχο ΠΟΠ τυρί, το pecorino. Ξεσηκώθηκε όλο το νησί για τις τιμές στο γάλα, που έφτασαν στο 0,60 ευρώ, ενώ το τυρί πουλιέται πανάκριβα 20- 25 ευρώ το κιλό. Οι κινητοποιήσεις τους, με ανεβασμένες μορφές πάλης, έδωσαν αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς που λοιδορούν και σαμποτάρουν τον αγώνα των αγροτών στα μπλόκα.
Οι κ. Ευαγγέλου, Γάτσας, Καρανίκας συντάσσονται μ’ αυτούς. Με τα συμφέροντα αυτών που πλουτίζουν στις πλάτες των παραγωγών. Κινούνται σε αυτό το πλαίσιο και σε αυτή τη γραμμή, που πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικό, λόγω της λειτουργίας της οικονομίας, ο αγρότης- ο κτηνοτρόφος να μοχθεί, να παλεύει για να επιβιώσει και να έρχεται ο βιομήχανος να του κλέβει το ψωμί μέσα από τα χέρια. Έχοντας μαζί του όλο το οπλοστάσιο και την κάλυψη του κράτους, της ΕΕ, των τραπεζών.
Στον αντίποδα εμείς στηρίζουμε έμπρακτα τον αγώνα των μικρών- φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Στα δημοτικά συμβούλια αναδεικνύουμε τα αιτήματα και τα προβλήματά τους. Είμαστε δίπλα στην αγωνιζόμενη αγροτιά στις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα. Συμβάλλουμε έμπρακτα στο να οργανώσουν την πάλη τους.
Όλοι όσοι, λοιπόν, δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης και έχουν να αντιμετωπίσουν τη ληστεία του κόπου τους από εμποροβιομήχανους, τραπεζίτες και κράτος, ήρθε η ώρα να δώσουν αγωνιστική απάντηση σε υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες που δηλώνουν κάθε φορά αναρμόδιοι στα αιτήματά τους και ξορκίζουν τις μορφές πάλης που ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις όπως είναι τα μπλόκα του αγώνα.

Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές,
το τελευταίο διάστημα και μέχρι τις εκλογές θα ζήσουμε μια κατάσταση αποπροσανατολιστική και ξένη για το πραγματικό διακύβευμα των τοπικών εκλογών. Οι δήθεν κόντρες τους και τα «πέρα- δώθε» από τον έναν στον άλλο, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματική τους συμφωνία στις πολιτικές που αντιστρατεύονται τα λαϊκά συμφέροντα και δυσκολεύουν την καθημερινότητα των δημοτών μας.
Διαφέρουν μόνο στα επουσιώδη, στο ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής αυτής της κατάστασης που περιγράψαμε, ποιος είναι ο ικανότερος στο να εισπράττει από τους δημότες, ποιος αξιοποιεί καλύτερα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ποιος κάνει λιγότερες ή περισσότερες αναθέσεις έργων.
Αυτό είναι το πεδίο αντιπαράθεσης τους. Ο πιο ικανός στην «εισπραξιμότητα». Τίποτα για την κρατική υποχρηματοδότηση, ούτε κουβέντα στο να δώσουν μια έστω ανάσα στο λαό από την τοπική φορολογία.
Και πάνω σε αυτό το πλαίσιο, δίνουν και παίρνουν μεταξύ τους οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση, κατασπατάληση πόρων, εξυπηρέτηση ημετέρων. Πεδίο δόξης λαμπρό για τέτοιους ψευτοκαυγάδες και λεονταρισμούς  είναι για παράδειγμα η ΔΕΥΑΕΛ. Κανένας τους δε λέει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της είναι η ίδια της η λειτουργία ως επιχείρηση που με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει μόνο εισπράξεις μπορεί να διεκπεραιώσει, ούτε καν ταυτοποίηση των βλαβών μπορεί να κάνει, ούτε πολλές φορές να υπογράψει και τις παραδόσεις έργων.

Αγαπητές φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,
Στο Δήμο μας η κρατική χρηματοδότηση είναι σταθερά μειωμένη τα τελευταία χρόνια και αγγίζει περίπου το 70% ενώ το 30% αφορά τα ίδια έσοδα του Δήμου. Τα σχολεία μας στο 2019 (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) θα πάρουν μειωμένα κατά 16.000 ευρώ τα είδη πετσοκομμένα ποσά που τους αναλογούν. Τα χρήματα που θα δοθούν για την πυροπροστασία είναι λίγα σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν (91.000 ευρώ), σκεπτόμενοι και με την πείρα από τα τραγικά γεγονότα του 2018 με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Η χρηματοδότηση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών από θεομηνίες είναι κατά πολύ μειωμένη (πάνω από το μισό) σε σχέση με το προηγούμενο έτος, από 200.000 σε 76.125 ευρώ. Η αποσπασματικότητα δε, που αποτυπώνουν οι όποιες παρεμβάσεις τους, είτε για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, άλλων γενικών αναγκών σε υποδομές, δείχνει ότι δεν αποτελούν γι’ αυτούς προτεραιότητα οι λαϊκές ανάγκες, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας.
Είμαστε ο μόνος συνδυασμός που επανειλημμένα έχουμε φέρει αυτά τα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο. Για την ανάγκη κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων, πυροπροστασίας, αντισεισμικής θωράκισης. Και αυτές οι προτάσεις μας υποτιμούνται από τους άλλους σύμβουλους όλων των συνδυασμών. Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε επισημάνει για παράδειγμα την ανάγκη για μελέτη και κατασκευή έργων στην Τσαριτσάνη για τα πλημμυρικά φαινόμενα. Συνέχεια μας καθησυχάζουν. Πρέπει να γίνει πρώτα το κακό δηλαδή για να συνειδητοποιήθει το πρόβλημα;
Τέτοια έργα δεν τα προχωράνε συνειδητά, είναι έξω από τις προτεραιότητες τους οι λαϊκές ανάγκες αφού δεν επιφέρουν κάποιο επιχειρηματικό όφελος ή δεν εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.
Για την πυροπροστασία να μην ενδιαφερθούμε; Εκκενώθηκε η πόλη της Ελασσόνας πριν έξι χρόνια μπροστά στον κίνδυνο από την πυρκαγιά γύρω από την ΠΑΠ. Πέρυσι  μετά από δική μας επιμονή, μας απάντησαν και μετά από μεγάλη καθυστέρηση για το κονδύλι της πυροπροστασίας και αν αξιοποιήθηκε. Και μάθαμε τελικά ότι ο καθαρισμός των αντιπυρικών ζωνών έγινε το Σεπτέμβρη, μετά το πέρας του καλοκαιριού. Κι αν δεν ήταν η δικιά μας πίεση;
Είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής η προστασία των περιαστικών δασών, τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας (αποψίλωση- δρόμοι), τα οποία ποτέ δεν αποτέλεσαν προτεραιότητα για τις εκάστοτε δημοτικές αρχές.
  Η ίδια κατάσταση και για την αντισεισμική θωράκιση. Χωρίς ελέγχους τα δημόσια κτίρια και τα σχολεία.   Φίλοι και συναγωνιστές αυτά τα ζητήματα δεν είναι για υποτίμηση. Η χώρα μας είναι απ’ τις πιο σεισμογενείς στον κόσμο. Πρέπει να τα προτάσσουμε σαν βασικά αιτήματα, να γίνονται θέματα διεκδικήσεις από τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους μαζικούς φορείς.
 Ή ένα άλλο εξίσου σημαντικό θέμα η μόλυνση του Ελασσονίτη ποταμού, που πρέπει να απασχολήσει και να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις. Δεν αρκεί πολλές φορές και από εμάς μια απλή ανάδειξη του προβλήματος σε ένα δημοτικό συμβούλιο, όταν παρουσιάζεται οξυμένο το φαινόμενο, όπως συμβαίνει συχνά στο χωριό του Ευαγγελισμού με το αφρισμένο νερό από βιομηχανικά κυρίως απόβλητα που ξεκινάει από τα Βοδιανά και  φτάνει μέχρι τα χωριά της Ποταμιάς.             
Για το 2019, από τα ίδια έσοδα, τα χρήματα δηλαδή που εισπράττει ο δήμος άμεσα από την τοπική φορολογία, κρατιούνται σταθερά τα έσοδα από μισθώματα (είχαν αυξηθεί βέβαια τα τελευταία χρόνια), τέλη καθαριότητας- φωτισμού, αρδευτικά, αλλά προϋπολογίζονται και αυξημένα έσοδα από τον ΤΑΠ (τέλος ακίνητης περιουσίας), από το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των επιτηδευματιών (που από την  προηγούμενη δημοτική αρχή ακόμα είχαμε ζητήσει να μην το εφαρμόσει, ήταν στην ευχέρεια τους καθώς δεν εισπράττονταν πριν. Και η σημερινή βέβαια δεν το καταργεί). Αυξημένα έσοδα από φόρους και εισφορές κατά 13.000 ευρώ από φόρους ηλεκτροδοτούμενων χωρών, από παράβολα για την έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος αυξημένα έσοδα κατά 24.000 ευρώ. Όλα αυτά δηλαδή θα κληθούμε να τα πληρώσουμε αυξημένα. 
Η κατάσταση είναι αποκαλυπτική και όσον αφορά τα έξοδα του Δήμου. Και εδώ για το 2019, μια σειρά αναγκαίων έργων δεν προτάσσονται, δεν περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα οι περισσότερες προτάσεις των τοπικών συμβουλίων (φέτος μάλιστα δεν ζήτησαν από τα τοπικά συμβούλια να τους παραθέσουν τις προτάσεις τους). Μένουν στην κυριολεξία τα χωριά μας απογυμνωμένα από έργα (για τα απαραίτητα μιλάμε, εσωτερική οδοποιία, αγροτική οδοποιία, αγωγούς άρδευσης, φωτισμός, φροντίδα και περιποίηση των κοινόχρηστων χώρων, καθαριότητα, παιδικές χαρές). Για τον Οργασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας που εκεί είναι ενταγμένοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα δοθεί κονδύλι κατά 75.000 ευρώ μειωμένο, για τις δαπάνες φύλαξης κτηρίων προβλέπεται μηδενικό πόσο και ενώ αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα τα σχολεία της Ελασσόνας, όπως και το γήπεδο με το ταρτάν και το χόρτο στο γυμνάσιο που αν δεν προβλεφθεί φύλαξη θα καταστραφεί.                 
Και όσον αφορά τις υπηρεσίες πολιτισμού- αθλητισμού και κοινωνικής πολιτικής, αυτές θα χρηματοδοτηθούν κατά 500.000 ευρώ περίπου λιγότερα. Σε αθλητικούς συλλόγους και σωματεία θα επιχορηγηθεί το «αστρονομικό» ποσό των 1000 ευρώ (εδώ τα 10ευρα- 15ευρα- 20ευρα το μήνα για άθληση για κάθε παιδί είναι καθεστώς). Καμιά πρόβλεψη για δωρεάν άθληση και στήριξη του μαζικού ερασιτεχνικού αθλητισμού. Και σε πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία πάλι αυτό το «αστρονομικό» ποσό των 1000 ευρώ. Πέρυσι είχαν δώσει κοντά στις 10.000 ευρώ, τώρα είπαν θα τα κόψουν κι αυτά που ήταν μια ανάσα για τους πολιτιστικούς συλλόγους που κάνουν τα ετήσια πανηγύρια τους και καλύπτουν κάποια έξοδα. Ούτε αυτά δηλαδή.
Παραμένουν άλυτα σοβαρά προβλήματα όπως το τεράστιο αποχετευτικό πρόβλημα στην πλειοψηφία των χωριών μας και τις εστίες μόλυνσης που δημιουργεί, η ποιότητα του νερού σε αρκετά από αυτά.
Η πόλη της Ελασσόνας πονάει σε μια σειρά βασικών προβλημάτων της καθημερινότητας και ζητημάτων της φυσιογνωμίας της.
Πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της περιφερειακής οδού που στέλνει τα μεγάλα και βαριά οχήματα έξω ακριβώς από τα σχολικά κτίρια της πόλης, με εκατοντάδες παιδιά να διατρέχουν σοβαρότατους κινδύνους.
Το ανοιχτό θέατρο είναι ένα έργο που ουσιαστικά δεν έχει ολοκληρωθεί, χωρίς καλή προσβασιμότητα, με αποκοπή ενός κόσμου, γι’ αυτό και απαιτείται η σύνδεση της πόλης με περιφερειακό δρόμο, δυτικά του θεάτρου.
Η διαχρονική εγκατάλειψη του ιστορικού κέντρου της Ελασσόνας είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές της πόλης μας. Κτήρια και μνημεία πολιτισμού ελάχιστα έχουν απομείνει για να θυμίζουν και να αναδεικνύουν την τοπική μας ιστορία και κληρονομιά.
Και εδώ αγαπητοί φίλοι και φίλες, διαφέρουμε πολύ απ’ όλους τους άλλους υποψηφίους δημάρχους. Η ανάδειξη της τοπικής- πολιτισμικής μας κληρονομιάς στην αντίληψη μας βρίσκεται έξω από τα στενά και επικίνδυνα πλαίσια της εμπορικής, εμπορευματικής εκμετάλλευσης της ιστορίας.
Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ελασσόνας έχει πλούσια αρχαιοελληνική ιστορία, βυζαντινή ιστορία, αποτυπώματα της περιόδου της Τουρκοκρατίας, σημαντικό ρόλο στους Βαλκανικούς πολέμους και βέβαια έχει μεγάλη προσφορά στην Εθνική  Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Οι νέοι, τα παιδιά μας πρέπει να μαθαίνουν την τοπική ιστορία, πρέπει να ξέρουν που πατάνε, να αποκτούν σύνθετη κριτική σκέψη, να γνωρίζουν τους νόμους κίνησης της ιστορίας και των κοινωνιών, να συνειδητοποιούν ότι αυτός ο κόσμος πρέπει και μπορεί να αλλάξει.
Έχουμε το χώρο της κεντρικής πλατείας, το χώρο του κεντρικού καφενείου, που πολλά χρήματα έχουν ξοδευτεί από προηγούμενες δημοτικές αρχές για να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου και παραμένει αναξιοποίητο.
Είναι το τοξωτό γεφύρι, στην περιοχή του Δημοτικού Ωδείου, που πρέπει να αναβαθμιστεί, να αποκαλυφθεί, με ανάλογη πρόταση διεξόδου και αποσυμφόρησης της κίνησης στην πόλη.
Είναι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα θρησκευτικά και άλλα ιστορικά μνημεία στα χωριά μας.
Είναι πολιτική επιλογή λοιπόν τι ιεραρχεί η κάθε δημοτική αρχή, ο κάθε συνδυασμός.
Οι κομμουνιστές δήμαρχοι, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», το πεντάχρονο που πέρασε, έδρασαν με τα αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, εναντιώθηκαν σε όλες τις πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων. Με πλήθος αγωνιστικών κινητοποιήσεων πρόβαλαν τα λαϊκά προβλήματα, απέσπασαν κατακτήσεις, έδωσαν ανάσα και κουράγιο στο λαό.
Οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι στους δήμους όπου άσκησαν διοίκηση, έχοντας στο επίκεντρο της προσοχής τους τις λαϊκές ανάγκες:
·         Εμπόδισαν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς για χρέη των λαϊκών οικογενειών.
·         Μείωσαν σημαντικά τη δημοτική φορολογία. Χτύπησαν την ανταποδοτικότητα σε λειτουργίες και υπηρεσίες του δήμου.
·         Στήριξαν τα σχολεία, διεύρυναν το δίκτυο των παιδικών - βρεφικών σταθμών. Πήραν πρωτοβουλίες για δομές αλληλεγγύης προς τον κόσμο που ζει στη φτώχεια.
·         Στήριξαν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στους δήμους τους.
·         Υπερασπίστηκαν και διεύρυναν με λαϊκές κινητοποιήσεις τους χώρους πρασίνου- αθλητισμού- αναψυχής. Διεκδίκησαν γενικότερα έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας.
·         Διεύρυναν το μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στηρίζοντας την πρόληψη, τα προγράμματα θεραπείας.
·         Διεκδίκησαν χώρους και υποδομές προς όφελος του λαού.

Και εμείς, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε βρεθήκαμε και βρισκόμαστε στο πλάι δεκάδων συνδημοτών μας που υποφέρουν, που τους έκοψαν το ρεύμα, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ. Απαιτήσαμε και απαιτούμε την επανασύνδεσή τους. Πρέπει να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η δύναμή μας γιατί τέτοια φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται, και πρέπει ο λαϊκός- φτωχός κόσμος να στηριχθεί. Να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι- κανένα ποιμνιοστάσιο- κανένα μικρομάγαζο χωρίς ρεύμα.

Φίλες και φίλοι,
Εμείς λοιπόν είμαστε η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση στο δήμο της Ελασσόνας, είμαστε η σίγουρη δύναμη στην οποία μπορεί να στηριχθεί ο λαός περιοχής μας. Να πάρει κουράγιο και να παλέψει κι αυτός για τις σύγχρονες ανάγκες του.
Μέσα από τα δημοτικά συμβούλια παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αποκαλύπτουμε τα αντιλαϊκά σχέδια, ενημερώνουμε με τις δυνάμεις που διαθέτουμε και θέλουμε να τις κάνουμε πολύ περισσότερες, τα εργατικά λαϊκά στρώματα για το που πάνε τα πράγματα, για το ότι πρέπει να πάρουν την υπόθεση του δίκιου τους στα δικά τους χέρια.
Δεν «τσιμπήσαμε» στις αυταπάτες της αριστερής διαχείρισης, δεν συμβιβαστήκαμε με τα ψίχουλα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δεν συμφιλιωθήκαμε με τη φτώχεια, τη φοροληστεία και τα ματωμένα πλεονάσματα. Διεκδικούμε την ανάκτηση των απωλειών του λαού, την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Απαιτούμε σύγχρονα δικαιώματα σε όλους τους τομείς της ζωής της λαϊκής οικογένειας.
Είμαστε οι μόνοι που καταδικάζουμε την ανοχή της δημοτικής αρχής, αλλά και όλων των άλλων κομμάτων και συμβούλων απέναντι στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της χρυσής αυγής. Οι χρυσαυγίτες καταθέτουν στεφάνια στις εθνικές επετείους και όλοι αυτοί καμαρώνουν και στέκονται προσοχή και ύστερα αναρωτιούνται και τους παίρνει ο πόνος για την άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού στην Ευρώπη. Ο λαός της περιοχής μας να μην δείξει καμία ανοχή σε αυτό το ναζιστικό μόρφωμα και να τους απομονώνει παντού.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Είμαστε κυρίως μέσα στο λαό που δυσκολεύεται, που αγωνίζεται, είμαστε μέσα στα προβλήματα του. Συμμετέχουμε, προσπαθούμε να συμβάλουμε στο δυνάμωμα της κοινωνικής συμμαχίας, των εργατών με τους μικρούς-φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και των χωριών, τους μικρούς εμπόρους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Με αυτούς είμαστε. Μέσα στους αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος, του ριζοσπαστικού πόλου της αγροτιάς, στο δυνάμωμα της οργάνωσης τους.
Σταθήκαμε στο πλευρό των εργαζομένων στο Δήμο της Ελασσόνας,  στους αγώνες, στις απεργίες των δεκάδων συμβασιούχων του Δήμου μας, στην πάλη για τα δεδουλευμένα τους και τη μονιμοποίησή τους, το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, στάση που αναγνωρίζεται από το σύνολο αυτών των εργαζομένων.

Παλεύουμε από τα πιο μικρά καθημερινά πράγματα μέχρι τα πιο μεγάλα.                  
·      Διεκδικούμε πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου.
·      Μείωση των ανταποδοτικών τελών και φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση για εργατικά λαϊκά στρώματα, άνεργους μικρομάγαζα, χαμηλοσυνταξιούχους, φτωχούς αγρότες. Κατάργησή τους σε άπορους, άνεργους και ΑμΕΑ.
·      Φθηνά τιμολόγια νερού. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα.
·      Προτάσσουμε έργα που ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες, ιδιαίτερα έργα που έχουν να κάνουν με την προστασία την αντιπλημμυρική, την αντιπυρική, την αντισεισμική.
·      Μέτρα για την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης. Ατμόσφαιρα, νερά, πράσινο.
·      Προστασία των υδάτινων πόρων από τη ρύπανση και μόλυνση. Άμεση αντικατάσταση των απαρχαιωμένων και ακατάλληλων δικτύων ύδρευσης. Αποχετευτικά έργα στα χωριά.
·      Αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας για δημόσια κοινωφελή έργα. Καμία παραχώρηση σε ιδιωτικά συμφέροντα της δημόσιας γης, του Ολύμπου, των υποδομών και υπηρεσιών, του φυσικού και ορυκτού πλούτου. Καμιά σκέψη για παραχώρηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων του Δομένικου σε ιδιώτες.
·      Υποδομές για πολιτισμό και αθλητισμό, στην πόλη της Ελασσόνας και στα μεγάλα χωριά της περιοχής.
·      Συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων αθλητικών υποδομών, εκπόνηση προγραμμάτων  μαζικού λαϊκού αθλητισμού.
·     Δωρεάν σύγχρονες παροχές υγείας. Αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας, στελέχωσή του με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες, ενίσχυση των Ιατρείων στα χωριά.
·      Έμπρακτη στήριξη της αγροτιάς. Αγροτική οδοποιία, έργα άρδευσης, μείωση τελών.
·      Να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο του φράγματος στο Αγιονέρι,  κατασκευή και άλλων μικρότερων φραγμάτων.
·      Καμιά ιδιωτικοποίηση άμεση ή έμμεση κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών, όπως είναι η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός, το νερό, που βρίσκονται στο στόχαστρο επιχειρηματικών συμφερόντων.
·      Άμεσες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού, προτεραιότητα προσλήψεων στις κοινωνικές υπηρεσίες.
·      Μονιμοποίησή των ήδη συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Για όλα αυτά φίλες και φίλοι είμαστε εδώ, να σταθούμε δίπλα στο λαό, να τον κάνουμε να πιστέψει στη δύναμη του. Στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ελασσόνας, που στηρίζει το ΚΚΕ, συμμετέχουν αγωνιστές του εργατικού κινήματος, των ριζοσπαστικών συσπειρώσεων των βιοπαλαιστών αγροτών, των κτηνοτρόφων, των επαγγελματιών, των επιστημόνων, των γυναικών, της νεολαίας, εκπρόσωποί πολιτιστικών- μορφωτικών συλλόγων, δεκάδες άνθρωποι του μόχθου.
Μας κατηγορούν ότι δεν ανοίγουμε το ψηφοδέλτιο, αλλά στο ψηφοδέλτιο χωράει κάθε άνθρωπος που έχει τη διάθεση, τη θέληση, να αντισταθεί, να αντιπαλέψει, να εκφράσει την αντίθεσή του στην κυρίαρχη πολιτική, στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά στο Δήμο Ελασσόνας.
Αυτό είναι το πιο πλατύ κάλεσμα, το πιο ειλικρινές στη βάση μιας συμφωνίας για αγώνα και διεκδίκηση ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα. Απαιτείται ένα βήμα συμπόρευσης με τις θέσεις μας, αλλιώς θα είμασταν σαν όλους τους άλλους, «μπες- βγες», παζάρια, ταξίματα, χωρίς πλαίσια διεκδίκησης, χωρίς αρχές.
Οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού της περιοχής μας και εκεί θα βρίσκονται και την επόμενη ημέρα των εκλογών. Στο ψηφοδέλτιό μας μεγάλο μέρος του οποίου θα παρουσιάσουμε σήμερα συμμετέχουν και άνθρωποι που προέρχονται και από άλλους πολιτικούς χώρους, που συμπορεύονται όμως με το ΚΚΕ στον αγώνα, στο κίνημα και στις εκλογές.
Προχωράμε λοιπόν μπροστά, έχουμε δύσκολο δρόμο, ο δρόμος του αγώνα είναι και όμορφος, θα μας βγάλει όλους πιο δυνατούς, να ριχτούμε όλοι στη μάχη.
Καλή δύναμη σε όλους, έχουμε περιθώρια να στελεχώσουμε και να ενισχύσουμε και άλλο τα ψηφοδέλτιά μας, στο Δήμο και στις Κοινότητες.

Δυναμώνουμε τα ψηφοδέλτια με το γαρύφαλλο της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ελασσόνας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Δυναμώνουμε το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Με αισιοδοξία να προχωρήσουμε! Να κάνουμε την πραγματική διαφορά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου