ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ του ΚΚΕ στην Τσαριτσάνη



Το πρωί της Κυριακής, 14 Απρίλη πραγματοποιήθηκε, πολιτική εκδήλωση από την ΚΟΒ Τσαριτσάνης του ΚΚΕ και το Παράρτημα Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ για την προσφορά του χωριού στην Εθνική Αντίσταση και στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.


Στην γεμάτη από κόσμο πλατεία του χωριού, παρουσιάστηκε το μουσικοαφηγηματικό δρώμενο με τον τίτλο «Τότε ξεδίπλωσε τις σημαίες του ο κομμουνισμός», μια φράση που από το βιβλίο του Τσαριτσανιώτη αγωνιστή και συγγραφέα Δημήτρη Κηπουρού «Ταξιδεύοντας σε φουρτουνιασμένο πέλαγος».
Η αφήγηση περιελάμβανε ιστορικά στοιχεία, μαρτυρίες και αποσπάσματα κειμένων- δημοσιευμάτων με αναφορές στους αγώνες και τα γεγονότα της περιόδου από το 1917, από τους αγώνες για τη διανομή της γης, το «κίνημα των παλαιοπολεμιστών», τη δημιουργία των πρώτων πυρήνων του ΚΚΕ στα μέσα της δεκαετίας του ’20 με την καθοδήγηση του Νίκου Πλουμπίδη και της ΟΚΝΕ στη συνέχεια έως την «πορεία της Πείνας» το 1932 και την εκλογή «κόκκινου» κοινοτικού συμβουλίου το 1934. Από τις διώξεις την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας, τους εκτοπισμούς έως την κατοχή, την ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων το 1941 και την ίδρυση της πρώτης Ανταρτοομάδας του Ολύμπου το 1942. Τρεις φορές κάηκε η κωμόπολη, από τους Ιταλούς το Μάρτη του ’43, του Γερμανούς τον Αύγουστο του ’44 και το Στρατό την περίοδο του εμφυλίου. Δύο ομαδικές εκτελέσεις αμάχων, και δεκάδες άλλοι Τσαριτσανιώτες που εκτελέστηκαν, σκοτώθηκαν σε μάχες, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν ή πήραν το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς.


Την εκδήλωσε άνοιξε ο Νίκος Βακράτσας, Γραμματέας της ΚΟΒ Τσαριτσάνης του ΚΚΕ για να ακολουθήσει χαιρετισμός από τον Θόδωρο Συμεωνίδη, εκ μέρους του Παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Αβρανάς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας πανελλαδικά η Τσαριτσάνη ξεχωρίζει ανάμεσα στα χωριά και στα μεγαλοχώρια που έδωσαν τον καλύτερο ανθό, τα καλύτερα παιδιά τους. Η Τσαριτσάνη έβγαλε 65 αξιωματικούς στον ΔΣΕ και έδωσε 115 νεκρούς. Ακόμα και σήμερα ανακαλύπτουμε πράγματα που μας ήταν άγνωστα για τον άφθαστο ηρωισμό τους. Μόλις πριν τέσσερις μέρες ξαναθυμηθήκαμε τον θρυλικό «Μπαντέκο», φόβο και τρόμο της ντόπιας ολιγαρχίας καθώς παραδόθηκε η πυξίδα του στο Γ.Γ. του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα και στο αρχείο του Κόμματος από μια οικογένεια που κρατούσε στα χέρια της αυτό το κειμήλιο. Η Ιστορία, λοιπόν, μας διδάσκει και αυτά τα ιστορικά διδάγματα δεν πρέπει να τα ξεχνάμε ποτέ. Η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια για το λαό σημαίνει να μη χάσει άλλο χρόνο, να μη μείνει άλλο παθητικός και φοβισμένος θεατής στα αντιλαϊκά παζάρια, να μην περιμένει με σταυρωμένα χέρια πότε θα τον σφάξουν.   Αλλά να οργανώσει την πάλη του για όλα όσα του ανήκουν!».
Την αφήγηση τον κειμένων έκανε ο Χάρης Νούσιας, η οποία ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση των ονομάτων των νεκρών της Τσαριτσάνης, τη θυελλώδη αυτή δεκαετία του 1940. 21 νεκροί στο αλβανικό μέτωπο, 45 άμαχοι στις 12 Μάρτη του 1943, στις 20 Αυγούστου του 1944, 11 νεκροί αγωνιστές την περίοδο 1941- 1944. 116 μαχητές, αξιωματικοί και στελέχη του ΔΣΕ έδωσαν τη ζωή τους την περίοδο 1946- 1949.
Η εκδήλωση έκλεισε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και χειροκροτήματα, με την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, και άλλα ντοκουμέντα της περιόδου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου