ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Με κράνος και εξαρτήσεις στις Τοπικές εκλογές

του Σάκη Κατή*

Πλησιάζουν οι εκλογές και εκτιμώ πως αυτές θα γίνουν με μιντιακό προφίλ, χωρίς επί της ουσίας αντιπαράθεση θέσεων πέρα από τις αρχικές διακηρύξεις από τους επικεφαλής των παρατάξεων, με αρκετή δόση «ανάπτυξης και ζωντάνιας» για τα χωριά και την πόλη της Ελασσόνας.

Για μας στην Λαϊκή Συσπείρωση, την παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ, είναι καθαρό πως κάθε εκλογική αναμέτρηση αποτελεί ένα εργαλείο για να αναδείξουμε τις θέσεις του κόμματος, να απεγκλωβίζονται συνειδήσεις από την κυρίαρχη πολιτική αντίληψη που θέλει τις εκλογές ένα πεδίο όπου, ο «καλός» διαχειριστής- καλύτερος από τον προηγούμενο- πρέπει να ξεδιπλώσει όλο το επικοινωνιακό του οπλοστάσιο σε επίπεδο εντυπώσεων, να κάνει την διαφορά από τους άλλους, κουκουλώνοντας στην ουσία το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών. Δηλαδή την ένταξη της Τοπικής Διοίκησης στη διαδικασία στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, προώθησης αντιδραστικών επιλογών όπως πχ οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ελαστικές μορφές εργασίας κ.α.


Έτσι φαίνεται και φέτος να πάει το πράγμα, αφού κάθε λίγο και λιγάκι ένα -ένα όλα τα «αστέρια» εμφανίζονται στο εκλογικό πάλκο δημιουργώντας ένα κλίμα ονοματολογίας, πιστό αντίγραφο της κεντρικής πολιτικής σκηνής με μεταγραφές, προσθήκες- τύφλα να ‘χει ο Τσίπρας- που τελευταία διαπρέπει στο «άθλημα».

Γεννήθηκα και ζω στο Πύθιο σε ένα χωριό, όπως και στα περισσότερα χωριά του Δήμου μας, που όλα τα προηγούμενα χρόνια από το Καποδίστρια ως σήμερα διοίκησαν οι παρατάξεις των σημερινών διεκδικητών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ορισμένες φορές με «μπαλαντεράκι» τοπικούς παράγοντες του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Πέραν των κεντρικών επιλογών που κατέστησαν τα χωριά έναν τόπο γερόντων και λιγοστών κατοίκων διαχρονικά, προκύπτουν από την τοπική Διοίκηση και νέοι όροι δύσκολης διαβίωσης, θα αναφερθώ σε ορισμένα θέματα.

Διεκδικεί εκ νέου ο συνδυασμός του Δημάρχου της ΝΔ την ψήφο των συγχωριανών μου ξεχνώντας ότι επί δικής του διοίκησης στα μουλωχτά προσπάθησαν να δώσουν τις υποδομές άρδευσης σε μεγάλη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στα αρωματικά φυτά, δημιουργώντας ένα προηγούμενο που χρόνο το χρόνο θα πετούσε τους μικροπαραγωγούς εκτός από υποδομές που χρυσοπληρώθηκαν από μας και τους γονείς μας. Τώρα, με ποιον τρόπο η ίδια διοίκηση συνεχίζει σε διπλανό χωριό να τους τροφοδοτεί με νερό, ας μας απαντήσουν.

Διεκδικεί και ο κος Γάτσας, εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ(ΠΑΣΟΚ) και αυτός την ψήφο μας. Φαίνεται σαν διάδοχος του κυρίου Πασχόπουλου ξέχασε πως με οχήματα του Δήμου, Αντιδήμαρχος αποπειράθηκε να κόψει νερά από συγχωριανούς και μάλιστα από οικογένειες με άτομα με ειδικά προβλήματα την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Ευτυχώς που η τοπική κοινωνία επέδειξε υψηλό φρόνημα αλληλεγγύης και αντίδρασης και στις δύο περιπτώσεις , αποτρέποντας τους όποιους σχεδιασμούς. Θα μου πείτε, ε και καλά μπορεί να έγιναν υπερβολές.

Κι όμως, αποτελούν υλικό από το DNA αυτών των παρατάξεων-κομματικών επιλογών, τα παραδείγματα που προανέφερα, επειδή είναι υπέρ των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων στον Αγροτικό Τομέα, άσχετο αν αυτό έχει αποτέλεσμα τον αφανισμό μας. Επειδή είναι υπέρ της ανταποδοτικότητας και της φορολογίας στα κοινωνικά αγαθά όπως το νερό κ.α. γι’ αυτό απειλούν και εκβιάζουν «πλήρωνε για να έχεις».

Το αποδεικνύει η συμφωνία τους σε Καλλικράτη, Κλεισθένη κοκ. πράγμα που ο κος Καρανίκας του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται και με Facebookτσίδικο style να μας τον προπαγανδίσει σαν την καινοτομία στην Τοπική Διοίκηση. Δηλαδή αποτελεί καινοτομία: η διεύρυνση της ανταποδοτικότητας, της τοπικής φορολογίας και η παράδοση σε ιδιώτες με ή χωρίς δημοτική σύμπραξη όλων των υπηρεσιών και αγαθών όπως το νερό ή τα απορρίμματα;

Κι όποιος αμφισβητεί πως δεν αποτελούν κομματικές υποψηφιότητες οι παραπάνω και ως τέτοιες εμείς θα τις αντιμετωπίζουμε, το μαρτυρούν οι ίδιοι. Μακελειό στην τοπική ΝΔ για να μην προκύψει άλλος συνδυασμός στον χώρο πρόσφατα. Άρθρο του Ν. Γάτσα να μην γίνει το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ στις Τοπικές εκλογές, προκαταβάλλοντας πιθανή κεντρική συμφωνία σε επίπεδο Περιφέρειας και σχεδόν όλων τυχαίως η κομματική ταμπέλα στα ονόματα που πλαισιώνουν τον κο Καρανίκα «μόνο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει».

Και για όλους όσους κλείνουν σε όλες τις πτώσεις την Ανάπτυξη, ένα απλό ερώτημα που είμαι βέβαιος ότι δεν θα κάνουν τον κόπο να απαντήσουν. Υπάρχει τρόπος να δημιουργηθεί στον καπιταλισμό ανάπτυξη χωρίς να είναι χαντακωμένα, όπως λέμε και στα χωριά μας, οι μισθοί και οι τιμές των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων; Υπάρχει τρόπος να αναπτύσσεται π.χ η τυροκομική μεγαλοβιομηχανία χωρίς να μειώνεται η τιμή του γάλακτος και να καταδικάζονται στην φτώχεια οι κτηνοτρόφοι; Γιατί τέτοια ανάπτυξη ευαγγελίζονται και υπηρετούν όλοι τους.

Όσο για μας μόνο «ανεξάρτητοι» δεν είμαστε, εξαρτημένοι από την απόφασή μας να παλέψουμε για ένα Δήμο συμπαραστάτη στα μικρά και μεγάλα των λαϊκών οικογενειών, να έχουν όλοι κοινωνικά αγαθά φθηνά, να μπορούν να μένουν στα χωριά με στήριξη σε υποδομές, αξιοποιώντας το δυναμικό των υπηρεσιών του Δήμου.Να αποτελέσει η Δημοτική αρχή ένα σκαλοπάτι στον αγώνα υπέρ των εργαζομένων, των αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων κόντρα στις κυβερνήσεις που υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη και την εκμετάλλευση.


*Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας(χωρίς κράνος, αλλά με εξαρτήσεις)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου