Τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις που «χτύπησαν» τον νομό Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι κλιμάκιο της ΚΕ του ΚΚΕ, που με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, περιόδευσε στο Μεσοχώρι και το Δαμάσι, δύο από τα σεισμόπληκτα χωριά του νομού Λάρισας, ενώ αργότερα το μεσημέρι συμμετείχε σε σύσκεψη φορέων στον Τύρναβο.
Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχαν ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος, τα μέλη της ΚΕ Μαρία Γαβαλά και Ρίζος Μαρούδας, καθώς και ο βουλευτής του Κόμματος στο νομό, Γιώργος Λαμπρούλης.
Ο Δ. Κουτσούμπας στο Δαμάσι, από τον καταυλισμό με τις σκηνές και μετά την ομιλία του στο χωριό περιηγήθηκε στους δρόμους, μαζί με την αντιπροσωπεία του Κόμματος.
Σαν να μην πέρασε μια μέρα, δύο βδομάδες μετά, εκατοντάδες οικογένειες στο δρόμο, σε σκηνές, πρόχειρα καταλύματα, ελάχιστους οικίσκους και τροχόσπιτα, χωρίς να είναι παντού εξασφαλισμένες οι συνθήκες υγιεινής, η ύδρευση και η θέρμανση, με ζωγραφισμένη την αγωνία στα πρόσωπά τους και τις φράσεις «δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο», «θέλουμε έργα και όχι υποσχέσεις και μεγάλα λόγια», περιγράφουν τις δύσκολες στιγμές που ζουν και ταυτόχρονα την αγωνία για την «επόμενη μέρα». Ζημιές χιλιάδων ευρώ μετράει ο καθένας, το «τελειωτικό χτύπημα» όπως με αγανάκτηση έλεγαν, έπειτα από μια πορεία χρόνων με μεγάλα προβλήματα λόγω κρίσης και πανδημίας.
Από το Δαμάσι, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε μεταξύ άλλων πως το ΚΚΕ, με τα μέλη και στελέχη του, από την πρώτη στιγμή της καταστροφής, βρέθηκε δίπλα στους πληγέντες, μεταφέροντας τη στήριξη του Κόμματος στους σεισμόπληκτους, καταγράφοντας προβλήματα και ζημιές, διεκδικώντας την εξασφάλιση τροφής, υγειονομικής περίθαλψης, μέσων προστασίας από την πανδημία, χορήγηση κλινοσκεπασμάτων και ό,τι άλλο ήταν απαραίτητο, ενώ υπογράμμισε πως με Επερωτήσεις στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στα Δημοτικά Συμβούλια και το Περιφερειακό, έφεραν στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις των σεισμόπληκτων.
Υπολογίζεται πως πάνω από 1.800 κτίρια, το 65% περίπου των σπιτιών των σεισμόπληκτων περιοχών, κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα και εκκρεμεί ο δευτεροβάθμιος έλεγχος. Ωστόσο, δύο εβδομάδες μετά τον σεισμό, στο Δαμάσι δεν έχει καν εγκριθεί η χορήγηση του πενιχρού επιδόματος των 600 ευρώ που αφορά τις πρώτες ανάγκες.
H διαδικασία για την καταβολή των αποζημιώσεων κινείται πάρα πολύ αργά, ενώ οι οικίσκοι και τα τροχόσπιτα που έχουν φτάσει δεν επαρκούν για όλους, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες να συνεχίζουν να μένουν σε σκηνές στον καταυλισμό ή σε πρόχειρα καταλύματα που έχουν φτιάξει μόνοι τους στις αυλές των σπιτιών τους. Και ο χειμώνας συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του...
Γενικά, απουσιάζει πλήρως ένα οργανωμένο σχέδιο με χρονοδιάγραμμα για την ανακατασκευή των σπιτιών και των υποδομών, αλλά και έργων αντισεισμικής θωράκισης της περιοχής.
Στο Μεσοχώρι Ελασσόνας
Πριν το Δαμάσι, ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε το Μεσοχώρι. Αρχικά βρέθηκε τον καταυλισμό που έχει στηθεί και στη συνέχεια μίλησε στην κεντρική πλατεία του χωριού. Σε δήλωση που έκανε, σημείωσε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων και διεκδικεί να ληφθούν τόσο τα άμεσα όσο και τα μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης.
Οι κάτοικοι του περιέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία παραμένουν δύο εβδομάδες μετά το σεισμό. Πέρα από κάποιες σκηνές που έχουν στηθεί και το συσσίτιο, τα υπόλοιπα είναι «στον αέρα» από τις αποζημιώσεις μέχρι τα κοντέινερ που ζητάνε.
Mεταξύ άλλων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι πρέπει να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών για να αποδοθούν οι αποζημιώσεις στο 100%, να δοθεί επίδομα, το οποίο το ΚΚΕ προσδιορίζει στα 1000 ευρώ για όλους τους πληγέντες, και να προχωρήσουν άμεσα όλες οι άλλες αποκαταστάσεις (οδικό δίκτυο, ύδρευση) μαζί με την ανθρώπινη και ασφαλή διαβίωση των ανθρώπων που ζουν 14 μέρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς σε σκηνές μέσα στο κρύο.
Επίσης, τόνισε ότι πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να απαλλαγούν όλοι οι κάτοικοι από δημοτικά τέλη, φόρους και τόκους, να μη γίνονται κατασχέσεις, αλλά και να ληφθούν μια σειρά μέτρα για τη στήριξη π.χ. των εργαζομένων που δεν μπορούν να δουλέψουν, των αγροτών, των μαθητών - ιδιαίτερα της Γ' Λυκείου - με ενισχυτική διδασκαλία και ποσόστωση. Επίσης, να ενισχυθούν άμεσα τα Κέντρα Υγείας της περιοχής με προσωπικό και υποδομές.
Στο χωριό τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας και ο πρόεδρος της κοινότητας Μεσοχωρίου Γιάννης Ζαρλαδάνης, οι οποίοι περιέγραψαν τα προβλήματα που υπάρχουν δύο εβδομάδες μετά τον σεισμό.
Στην συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία παραβρέθηκαν επίσης οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου, οι πρόεδροι μίας σειράς τοπικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, του σωματείου συνταξιούχων, κ.α.
Οι πληγέντες εξέφρασαν το φόβο τους, ενισχυμένο κι από την πείρα της πρόσφατης καταστροφής στην Καρδίτσα, όπου οι πλημμυροπαθείς ακόμα είναι στο «περίμενε», ότι οι υποσχέσεις για αποζημιώσεις που μοιράζει η κυβέρνηση θα μείνουν στα λόγια και η δέσμευση για 600 ευρώ τελικά δεν θα αφορά όλους.
Την επιφυλακτικότητά τους μεγαλώνει το γεγονός ότι καταγράφονται περιπτώσεις σπιτιών που ενώ χαρακτηρίστηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα, στον δευτεροβάθμιο έλεγχο - ω του θαύματος - κρίθηκαν κατοικήσιμα και τους ζητάνε να μείνουν σε αυτά, την ώρα που η γη ακόμα τρέμει...
Η Ομιλία του Δημάρχου Νίκου Γάτσα
Η Ομιλία του Προέδρου του Μεσοχωρίου Γιάννη Ζαρλαδάνη
Η Ομιλία του Προέδρου του Δομένικου Στάθη Ψωμιάδη
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση με τις κρατικές υποδομές, ιδίως τα σχολεία. Το δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι έχει κριθεί κατεδαφιστέο εξαιτίας του μεγέθους των ζημιών. Το άμεσο πρόβλημα που υπάρχει είναι που θα κάνουν μάθημα οι μαθητές, ωστόσο, αναδεικνύονται και άλλα ζητήματα όπως αυτό της αντισεισμικής προστασίας.
Με τη συμμετοχή δεκάδων μαζικών φορέων ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που είχε στο θέατρο ΜΑΞΙΜ στον Τύρναβο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Κοινός τόπος των παρεμβάσεων που έγιναν στη σύσκεψη ήταν ότι επείγει η στήριξη των πληγέντων από το κράτος, με αποζημιώσεις στο 100% για το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί και μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι από τους εξής φορείς:
Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας, Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Ποταμιάς, Τσαριτσάνης, Δαμασίου, Αργυροπουλίου, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης, Επιτροπή πληγέντων Καμινάδων Καρδίτσας, Ένωση Γονέων Δήμου Λάρισας και Ελασσόνας, Ένωση Μηχανοξυλουργών Λάρισας, Παράρτημα Τυρνάβου του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας, Συνδικάτο Οικοδόμων Ελασσόνας, Συνδικάτο Τροφίμων Λάρισας, Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας, Σύλλογος Γυναικών Τυρνάβου, Σύλλογος Γονέων 1ου Δημοτικού Τυρνάβου, Σύλλογος Γονέων 1ου Γυμνασίου και 1ου ΕΛ Τυρνάβου, Ένωση Γυναικών Λάρισας, «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» Τυρνάβου, Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Ένωση Λογιστών Λάρισας, 15μελές του 1ου ΕΛ Ελασσόνας, Επιτροπή Μαθητών Λάρισας, Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Σωματείο Συνταξιούχων Λάρισας, Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου, Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, Σύλλογος Αμβυκούχων Τυρνάβου, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Παράρτημα Θεσσαλίας και μεμονωμένοι αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι, πληγέντες από την καταστροφή.
Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη σύσκεψη
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των φορέων για τη συμμετοχή, αλλά και για την ενημέρωση, τόνισε πως «το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα στους σεισμόπληκτους όχι μόνο για το αυτονόητο της συμπαράστασης, αλλά κυρίως για να βοηθήσει στην επίλυση, αλλά και στην ανάδειξη αυτών των προβλημάτων παντού, με κάθε μέσο. Όμως σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία από πιο κοντά να γνωρίσουμε τα ζητήματα και να μιλήσουμε με τους εκπροσώπους των φορέων που ζουν καθημερινά αυτή τη δύσκολη κατάσταση που προέκυψε μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς στην περιοχή.
Για την επίλυση αυτών των ζητημάτων θα πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί. Το κύριο, όμως, είναι ο αγώνας, η άσκηση πίεσης κι αυτό γίνεται μόνο με την ταξική πάλη, την ενότητα, την κοινωνική συμμαχία όλων των καταπιεσμένων, όλων αυτών που υποφέρουν και έχουν πληγεί από αυτή την κατάσταση και επιπλέον τώρα με τον σεισμό. Ξέρουμε ότι δεν είναι μόνο το πρόβλημα των καταστροφικών ζημιών από τους σεισμούς στα συγκεκριμένα χωριά και στην ευρύτερη περιοχή, είναι και τα προβλήματα με την έξαρση της πανδημίας, όπου μια σειρά συνάνθρωποί μας δεν μπορούν να έχουν την πραγματική περίθαλψη, δεν μπορούν να έχουν άμεσα το εμβόλιο το οποίο θα μπορέσει να δημιουργήσει ανοσία στον πληθυσμό. Έχουμε προβλήματα τα οποία δεν οφείλονται στην πανδημία, αλλά τα επιτάχυνε όμως η πανδημία, η καπιταλιστική οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, με μειώσεις μισθών, με απληρωσιά σε μια σειρά κλάδους, με απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις σε χώρους δουλειάς. Επίσης η αγροτιά, ταυτόχρονα με τους σεισμούς, έχει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες από τις πλημμύρες. Είναι ένας φαύλος κύκλος που οφείλεται σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, στο συγκεκριμένο σύστημα. Υπάρχουν διαχρονικά ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις κι αυτό δεν μπορούμε να το ξεχνάμε. Φυσικά την ώρα της μάχης, την ώρα που είναι ανάγκη να λυθούν ζωτικά προβλήματα του λαού εδώ στην περιοχή, μπορεί μερικοί να λένε ότι "δεν χρειάζεται να βλέπουμε το παρελθόν", αλλά εάν δεν δούμε και την πραγματική αιτία που μας έφτασε εδώ, δεν θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε σωστή τακτική για το παρόν και για το μέλλον. Να χαράξουμε, δηλαδή, μια δράση μακροπρόθεσμη, με συνέπεια, με σταθερότητα, σαν λαός, σαν εργατικό, αγροτικό, γενικότερα λαϊκό κίνημα, έτσι ώστε να δείξουμε αυτούς που ευθύνονται για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση».
Να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η εκτίμηση των ζημιών και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων
Ο ΓΓ της ΚΕ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις πληγείσες περιοχές και τους κατοίκους που έχουν πληγεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η εκτίμηση των ζημιών και των καταστροφών που έγιναν σε σπίτια, σε κτίρια, παντού, σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, κυρίως εδώ στους Δήμους Τυρνάβου, Ελασσόνας, Φαρκαδόνας, στα χωριά και τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο. Ανησυχούμε σοβαρά για την πορεία της εκτίμησης των ζημιών, οι οποίοι έπρεπε κανονικά να έχουν ήδη τελειώσει ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων κλπ. Ανησυχούμε γιατί σήμερα γίναμε μάρτυρες μιας δικαιολογημένης αγανάκτησης των κατοίκων, οι οποίοι λένε ότι κτίρια που ήταν "κόκκινα" πριν μια βδομάδα, τα βγάζουν τώρα "κίτρινα". "Κίτρινα" κτίρια τα χαρακτηρίζουν ως "πράσινα"! Ή άλλες περιπτώσεις, όπως είπε ο πρόεδρος του Μεσοχωρίου, που το μισό σπίτι το χαρακτηρίζουν "κόκκινο" και το άλλο μισό "κίτρινο"! Μα γίνονται αυτά τα πράγματα; Αυτό σημαίνει ότι γίνεται μια εσκεμμένη προσπάθεια και σας το λέμε ειλικρινά από την πείρα μας από άλλες φορές, άλλους σεισμούς, που αλλιώς ξεκινούσε, αλλά προκειμένου να γλιτώσουν χρήματα, "γιατί δεν έχει το κράτος", "γιατί δεν έχει το Δημόσιο", "γιατί πού θα τα βρούμε;", γιατί το ένα, γιατί το άλλο, αρχίζουν διά της ολισθήσεως να αλλάζουν την πραγματικότητα που βιώνει τόσο οικτρά ο λαός μας. Το ζήτημα του ελέγχου πρέπει να ολοκληρωθεί.
Επίσης, όπου υπάρχουν μπάζα θα πρέπει να αποσυρθούν, να κατεδαφιστούν όσα κτίρια δεν έχουν κατεδαφιστεί ακόμα, που είναι ετοιμόρροπα, γιατί γίνονται μετασεισμικές δονήσεις και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτό. Πρέπει να γίνει η αποκατάσταση του οδικού δικτύου, όλων των επαρχιακών δρόμων, τα έργα αποχέτευσης όπου υπάρχει πρόβλημα, ύδρευσης, βιολογικού καθαρισμού κλπ.
Θα πρέπει να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων που έχουν πληγεί. Δεν γίνεται ολόκληρες οικογένειες να μένουν σε σκηνές και μάλιστα σε χαμηλές θερμοκρασίες, γιατί έχει ακόμα κρύο. Και φυσικά πρέπει να παλέψουμε και για κοντέινερς και για άλλες εγκαταστάσεις μέχρι την πλήρη αποκατάσταση, μαζί με την ανθρώπινη διαβίωση, να υπάρχει φαγητό, να μην πεινάσει κανένας συνάνθρωπός μας, να υπάρχει νερό, να υπάρχει η απαραίτητη θέρμανση κλπ.».
Αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών και άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των αποζημιώσεων, λέγοντας: «Η άποψη του ΚΚΕ είναι ότι η αποζημίωση πρέπει να είναι στο 100% των ζημιών, δεν χωράει εδώ μέσος όρος. Το κόστος της ανοικοδόμησης είναι μεγάλο γιατί το ετοιμόρροπο το γκρεμίζεις, δεν φτιάχνεται ξανά. Άμεσα θα πρέπει να απλοποιηθούν αυτές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και ούτε εν ονόματι αυτών των διαδικασιών να παραπέμπεται η αποζημίωση, η αποκατάσταση στις καλένδες.
Χρειάζεται άμεσα η οικονομική στήριξη των σεισμόπληκτων και των μικρών επιχειρηματιών, των εμπόρων ή άλλων εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ένα 600άρι -το οποίο αρχίζει να το μειώνει απ’ ό,τι μας έλεγαν ή σκέφτονται να το μειώσουν, να το δώσουν σε λιγότερους ανθρώπους- εμείς προτείνουμε ότι το λιγότερο που πρέπει να δοθεί και δεν είναι ελεημοσύνη, είναι απαραίτητο, είναι τουλάχιστον 1.000 ευρώ. Ένα έκτακτο επίδομα το οποίο πρέπει να δοθεί σε όλους, είτε έχουν "κόκκινο", είτε έχουν "κίτρινο" το κτίριο, το σπίτι τους. Είναι το στοιχειώδες που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι σαν ένας άνθρωπος να το παλέψουμε για να καταφέρουμε ίσως περισσότερα πράγματα.
Κρίσιμο ζήτημα είναι να απαλλαγούν οι σεισμόπληκτοι από δημοτικά τέλη. Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι η απαλλαγή από χρέη που υπάρχουν στην εφορία, τράπεζες, άλλους δημόσιους οργανισμούς, χρέη από ασφαλιστικές εισφορές ή άλλοι τόκοι πρέπει να σταματήσουν γιατί υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη για να τα βγάλουν πέρα, πόσο μάλλον να πληρώσουν χρέη. Κατασχέσεις, πλειστηριασμοί πρέπει να κοπούν με το μαχαίρι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που έχει πληγεί το λαϊκό εισόδημα.
Επίσης για τους εργαζόμενους που είναι σε βιομηχανικές επιχειρήσεις ή αλλού πρέπει να παρθούν μέτρα, να υπάρχουν ρυθμίσεις ώστε κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί από καμία επιχείρηση λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τους σεισμούς στην οικογένειά του. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό.
Επίσης η αγροτιά μας, η οποία υποφέρει διαχρονικά, αφού για παράδειγμα η Καρδίτσα πληρώνει ακόμη τις συνέπειες από τις πλημμύρες. Ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην αγροτική παραγωγή, άρα και στο εισόδημα του αγρότη της Θεσσαλίας, αλλά και άλλα ζητήματα μένουν ακόμη άλυτα. Ο ΕΛΓΑ ακόμη δεν έχει δώσει την αποζημίωση για τα χιόνια και τις καταστροφές που έγιναν το 2020. Να γίνει έλεγχος όλων των αγροτικών γεωτρήσεων. Επίσης εδώ στον Τύρναβο έχουμε τους αμπελοκαλλιεργητές, τους παραγωγούς που χρειάζονται στήριξη και αποζημίωση για τις αδιάθετες ποσότητες κρασιού - τσίπουρου, όπου όμως με τις τιμές που τους έδιναν πέρσι για την τιμή της απόσταξης χρήσης στην ουσία ο αγρότης όχι μόνο δεν κέρδιζε, αλλά έμπαινε και μέσα, δεν μπορούσε να συνεχίσει την παραγωγή. Εμείς γι’ αυτά τα προβλήματα θα παλέψουμε και θα πιέσουμε. Είναι ζητήματα λαϊκής πάλης».
Για την Υγεία και την Εκπαίδευση
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας για τις δομές Υγείας και Εκπαίδευσης, τόνισε: «Δεν μπορεί τα Κέντρα Υγείας, και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, αλλά και σε συνθήκες σεισμών, να μην έχουν το απαραίτητο προσωπικό, τις υποδομές, όπως συμβαίνει στο Κέντρο Υγείας του Τυρνάβου, της Ελασσόνας, της Φαρκαδόνας, των άλλων περιοχών. Το ίδιο και με τα ζητήματα που αφορούν τα Δημοτικά Σχολεία, τα γυμνάσια, τα Λύκεια, όπου πρέπει να παρθούν μέτρα ενισχυτικής διδασκαλίας. Ιδιαίτερα για τα παιδιά που είναι στη Γ' Λυκείου πρέπει να υπάρχει μοριοδότηση, ζήτημα που πρέπει να λυθεί με Υπουργική Απόφαση. Εμείς δεσμευόμαστε να το προωθήσουμε αυτό στη Βουλή, αλλά οι κυβερνητικές πλειοψηφίες, ξέρετε, είναι άλλες. Η ΝΔ έχει 150 τόσους βουλευτές, "λύνει και δένει". Της πας πρόταση νόμου που την λένε όλοι οι φορείς και συμφωνούν και οι άνθρωποι που ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα, συμφωνούν όλοι, αλλά στη Βουλή με 150 τόσους περνά η άποψη της ΝΔ και απορρίπτεται η πρόταση νόμου του ΚΚΕ γι’ αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. Καταλαβαίνετε τα όρια που έχει η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αυτό βέβαια είναι πολιτικό συμπέρασμα που ο καθένας πρέπει να βγάλει, να γίνεται και συζήτηση μέσα στους φορείς, στους συλλόγους, στην καθημερινή δουλειά και προβληματισμός γύρω από αυτό το ζήτημα, όταν ψάχνουμε και λέμε τι φταίει τέλος πάντων για αυτή την κατάσταση. Επίσης τα προβλήματα με τις φοιτητικές εστίες της Λάρισας, θα πρέπει να προωθηθούν».
Η πρόταση του ΚΚΕ για Ενιαίο Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης
«Το ΚΚΕ για αυτά τα ζητήματα έχει μιλήσει αρκετές φορές, έχει κάνει ήδη Ερωτήσεις στη Βουλή προς τα αντίστοιχα υπουργεία. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε είναι οι απαντήσεις τους. Θα επιμείνουμε και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν. Έχουμε κάνει Ερώτηση και στο Ευρωκοινοβούλιο για τα ζητήματα των σεισμικών καταστροφών, των ζημιών που έγιναν σε αυτά τα χωριά, με συγκεκριμένα στοιχεία που πήραμε από εσάς, τους μαζικούς φορείς.
Πολλοί μας έλεγαν "η ΕΕ θα φέρει την ευημερία και τι να κάνουμε, αν δεν ήμασταν εκεί, θα ήμασταν χειρότερα". Ναι, αλλά η ΕΕ ξέρει, όπως ξέρει και η ελληνική κυβέρνηση ότι το 50% της σεισμικής ενέργειας εκλύεται εδώ, στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η χώρα στην Ευρώπη που έχει το 50% της σεισμικής ενέργειας. Το άλλο 50% το έχουν όλες οι άλλες χώρες μαζί. Και εδώ υπάρχει βέτο στο να πριμοδοτούνται τα αντισεισμικά έργα, όπως και τα αντιπλημμυρικά ή τα αντιπυρικά. Και κλειδώνουν το Ταμείο Αλληλεγγύης, που υποτίθεται υπάρχει προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ.
Εμείς λέμε πως το Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να δώσει εδώ και τώρα κονδύλια ειδικά για τους σεισμούς, για τις καταστροφές αυτές, για να μπορέσουν να επιλυθούν ζητήματα. Για να δοθεί το χιλιάρικο στον κάθε δεινοπαθούντα, για να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100% και για να γίνουν μια σειρά άλλα έργα. Άρα μην κλείνουμε τα αυτιά και λέμε ό,τι μας λέει η προπαγάνδα "τι καλή η ΕΕ". Γιατί, δυστυχώς, για αυτό το θέμα της ΕΕ, μόνο το ΚΚΕ είναι αυτό που βάζει φωνή και κάνει κριτική και λέει "έξω από αυτή". Όλοι οι άλλοι, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελλ. Λύση και ΜΕΡΑ25 είναι με τα μπούνια με την ΕΕ, ό,τι πουν οι Βρυξέλλες. Άντε πετάνε και καμία κουβέντα σαν τον Τσίπρα που έλεγε ότι θα καταργούσε με ένα άρθρο και ένα νόμο τα μνημόνια που ψήφιζαν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ.
Άρα αυτά τα ζητήματα είναι επί του παρόντος για να συζητηθούν, γιατί έτσι θα έχουμε καθαρό μέτωπο, σταθερή προοπτική και θα ξέρουμε πού πρέπει να πάμε και τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αν δεν ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τότε θα πληρώνουμε τις επιπτώσεις συνεχώς. Και τώρα και αύριο.
Και φυσικά, σε τελευταία ανάλυση, αν δεν φτιαχτεί αυτό που έχουμε προτείνει εμείς “Ενιαίος Φορέας Αντισεισμικής Θωράκισης” της χώρας, που θα αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα, αυτά που τέθηκαν, ξεκινώντας από την πρόβλεψη, την πρόληψη. Όχι μετά να πάμε με "ασπιρίνες" όταν καταστρέφονται σπίτια, περιουσίες, αλλά να υπάρχει η πρόβλεψη, η πρόληψη κλπ. Γιατί σήμερα η επιστήμη δεν μπορεί να προβλέψει έναν σεισμό ούτε να τον αποφύγει μπορεί. Μπορεί όμως να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις: Από το να μην έχουμε θύματα ανθρώπινες ζωές, μέχρι το να μην έχουμε κτίρια που να πέφτουν κλπ. Αλλά γι' αυτό χρειάζεται έλεγχος. Έχεις ένα κτίριο 80 χρόνων, όπως είναι Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκειο, σχολεία δηλαδή που είναι μέσα τα παιδιά μας, ή άλλα δημόσια κτίρια, μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις όπου επίσης παιδιά αθλούνται, παίζουν, διασκεδάζουν και το κράτος δεν έχει κάνει κανέναν έλεγχο. Δεν είναι ατομική ευθύνη του καθένα να αρχίζει να παίρνει τη μεζούρα και να μετράει ή να βρίσκει ένα μηχανικό. Το κράτος πρέπει να το οργανώσει αυτό και να πάρει μέτρα θωράκισης των κτιρίων, να πει "αυτό είναι ακατάλληλο, πρέπει να φτιαχτεί από την αρχή", "το άλλο θέλει ενέσεις στα μπετά" κλπ.
Άρα αυτό το ζήτημα είναι κρίσιμο. Και εδώ είναι αυτό που λέμε εμείς κεντρικό σχέδιο και στην οικονομία και στις υπηρεσίες, για να έχει ευημερία ο λαός και να προστατεύεις πρώτα απ’ όλα την υγεία και τη ζωή του. Κεντρικό σχέδιο σημαίνει ότι έχεις και τα μέσα στα χέρια σου να οργανώνεις εσύ την οικονομία και να μην την αφήνεις στον τάδε εργολάβο, στον τάδε μεγάλο μονοπωλιακό όμιλο που σου λέει "εγώ δεν έχω κέρδος από αυτό το έργο γι’ αυτό δεν θα το φτιάξω". "Δεν το έχω επιλέξιμο ως έργο", συνεχίζει η ΕΕ και το υπογράφει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν. "Δεν το έχω επιλέξιμο αυτό το έργο γιατί δεν έχει κέρδος ο επιχειρηματίας". Ε, τότε, τι κράτος είσαι εσύ, άμα δουλεύεις για πέντε επιχειρηματίες, για μια χούφτα που δεν ξέρουν τι έχουν και τι φτιάχνουν;...».
«Μπορεί να φοράμε μάσκες αλλά δεν φιμωνόμαστε»
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης στην εξάπλωση της πανδημίας και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Εμείς με τις δυνάμεις που έχουμε θα τα παλέψουμε τα ζητήματα και στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στους δήμους και στις Περιφέρειες. Να ξέρετε ότι λένε και πολλά ψέματα, δημιουργούν ψεύτικες ελπίδες και αυταπάτες. Το ξέρετε κι απ' την πείρα σας. Άρα πάντα να είμαστε επιφυλακτικοί για το τι λένε οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Εγώ θα έλεγα -αυτό το βλέπουμε και εμείς στην πράξη και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό όλους- ότι πλέον ο ελληνικός λαός ακούει το ΚΚΕ. Γιατί βλέπει ότι έχει δίκιο ακόμα κι όταν θεωρείται ότι είναι πάρα πολύ σκληρό έτσι όπως τα λέει, λέει αλήθειες, είναι μπροστά στους αγώνες και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Μπορεί να φοράμε μάσκες αλλά δεν φιμωνόμαστε. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους κάθε ώρα, κάθε στιγμή, με δυνατή φωνή. Αρκεί να αποφασίσετε κι εσείς, οι φορείς σας, μέσα από τις συνελεύσεις, τις κινητοποιήσεις τους, να κάνουν τη φωνή τους πιο δυνατή. Αν ενωθούμε όλοι μαζί σαν λαός, θα μπορέσουμε να βάλουμε στη θέση τους αυτούς που μας ταλαιπωρούν, που καταπιέζουν, που δημιουργούν προβλήματα στον λαό και στη νεολαία.
Σας ευχαριστώ, να έχετε καλή δύναμη, καλή υγεία και να τα ξαναπούμε σε καλύτερες συνθήκες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου