ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Η ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου Ελασσόνας Δημήτρη Αβρανά στη συγκέντρωση του ΚΚΕ, την Κυριακή 19/5/2019 στην πλατεία της Ελασσόνας




Αγαπητές φίλες και φίλοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
                   
Από εδώ σήμερα, από την πόλη της Ελασσόνας, μέρα συμπλήρωσης 100 χρόνων από την γενοκτονία των ποντίων για τους οποίους το ΚΚΕ υπήρξε το πραγματικό αποκούμπι απ’ τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς και τους οποίους τιμάμε για τη μεγάλη προσφορά τους στους αγώνες του Λαού -και ειδικά εδώ στην περιοχή μας-, στέλνουμε το μήνυμα ότι υπάρχει ελπίδα, ότι μπορεί ο λαός να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος. Μπορούμε να περάσουμε στην αντεπίθεση, να βάλουμε μπροστά τις μεγάλες σύγχρονες ανάγκες μας και να αγωνιστούμε για να ανεβάσουμε το επίπεδο της ζωής και της καθημερινότητάς μας.


Καλούμε τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία της πόλης και των χωριών της Ελασσόνας, των εργαζομένων, των ανέργων, των επαγγελματιών, των αγροτών και κτηνοτρόφων, των συνταξιούχων, ιδιαίτερα τη νέα γενιά των εργατικών λαϊκών στρωμάτων να σηκώσει ανάστημα και να βγει μαχητικά στο προσκήνιο.
Στα καλέσματα της υποταγής και της μοιρολατρίας απαντάμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τα λίγα, με τα ψίχουλα και τη μιζέρια. Μπορούμε στο Δήμο Ελασσόνας να κάνουμε την πραγματική διαφορά. Να στηρίξουμε, να ενισχύσουμε τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο της Ελασσόνας και στις Κοινότητες, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, να ισχυροποιήσουμε το ΚΚΕ παντού!.
Να μην οδηγηθούμε και αυτή τη φορά στο «μία από τα ίδια».
Σας καλούμε όλους εσάς που παλεύετε για να βελτιώνεται η καθημερινότητά σας, που ψάχνετε στήριξη και μικρές ανάσες αλλά ο αγώνας σας σκοντάφτει στην πολιτική αναλγησία κράτους και τοπικής διοίκησης.
Όλους εσάς που αγωνιάτε για τον τόπο σας, που αγαπάτε τα χωριά σας, που τα κρατάτε ζωντανά, που τα θέλετε όμορφα, που θέλετε να ζείτε και να παράγετε εδώ.
Να γυρίσετε την πλάτη στους παλιούς και νέους «αυτοδιοικητικούς» -δήθεν «ανεξάρτητους» της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ που ταυτίζονται με τις ξεπερασμένες, δοκιμασμένες, αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Η στήριξή τους στις διοικητικές αναδιαρθρώσεις των τελευταίων 20 χρόνων του Καποδίστρια, του Καλλικράτη και τώρα του Κλεισθένη 1 έχουν μετατρέψει την Τοπική Διοίκηση σε ένα όργανο και εργαλείο του κράτους, που εξειδικεύει την πολιτική που αντιστρατεύεται τα λαϊκά συμφέροντα σε τοπικό επίπεδο και απορροφά τους όποιους κραδασμούς και τις συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής. 
Με τη στήριξή τους η τοπική διοίκηση προσάρμοσε τη λειτουργία της, τις υποδομές της, ώστε την κρίση να την πληρώσει ο λαός, να μειωθεί κατακόρυφα η χρηματοδότηση στους δήμους και τις περιφέρειες, να παρέχονται όλο και λιγότερες υπηρεσίες, να γίνεται ο Δήμος ένας έξτρα φορομπηχτικός μηχανισμός, να σπρώχνεται στην ανταποδοτικότητα. 
Τα χιλιοειπωμένα πλέον λόγια και οι μεγαλοστομίες του κ. Ευαγγέλου, Γάτσα και Καρανίκα για την «ανάπτυξη» πρέπει να συναντήσουν την καταδίκη των λαϊκών στρωμάτων του Δήμου μας γιατί όχι «ανάπτυξη» δεν γνώρισε ο τόπος μας, αλλά την εγκατάλειψη και την ερήμωση.
Την ανάπτυξη τη βλέπουν μέσα από έργα και υποδομές που ωφελούν τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους ιδιώτες, μέσα από γιορτές- φιέστες και αναπτυξιακά συνέδρια.
Μετά το πρώτο χτύπημα στον καπνό για την περιοχή μας πριν 15 χρόνια τώρα ήρθε και το δεύτερο στο γάλα. Οι αθρόες εισαγωγές, οι παράνομες ελληνοποιήσεις, οι εκβιασμοί για ανοιχτές τιμές, το σπάσιμο των συμφωνιών αγοράς γάλακτος, οι ακάλυπτες επιταγές από τους μεταποιητές, έχουν τις πλάτες της κυβέρνησης και όλο το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ και θα οδηγήσουν έναν ολόκληρο κλάδο στο ξεκλήρισμα και τη φτώχεια.
Η φέτα, το αρνάκι- κατσικάκι Ελασσόνας, τα ΠΟΠ προϊόντα μας, μήπως τα αγοράζουμε πιο φθηνά επειδή τα παράγουμε εδώ; Το μόνο που κατοχύρωσαν τα ΠΟΠ είναι τα κέρδη και το όνομα, η φίρμα του μεταποιητή εμποροβιομήχανου. Του έδωσαν τη δυνατότητα να πουλάει τα ΠΟΠ σε τιμές που πήραν την ανηφόρα. Μέσα στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις για το 2017 βρίσκονται σχεδόν όλες οι γαλακτοβιομηχανίες της Θεσσαλίας.
Οι κ. Ευαγγέλου, Γάτσας, Καρανίκας καμώνονται για τα ΠΟΠ προϊόντα μας αλλά δεν τους ενδιαφέρει η κατρακύλα της τιμής του γάλακτος στα 0,70 και 0,80 λεπτά που οδηγεί τον μικρό κτηνοτρόφο στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Στον αντίποδα εμείς στηρίζουμε έμπρακτα τον αγώνα των μικρών- φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Στα δημοτικά συμβούλια αναδεικνύουμε τα αιτήματα και τα προβλήματά τους. Είμαστε δίπλα στην αγωνιζόμενη αγροτιά στις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα. Συμβάλλουμε έμπρακτα στο να οργανώσουν την πάλη τους.
Όλοι όσοι, λοιπόν, δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης και έχουν να αντιμετωπίσουν τη ληστεία του κόπου τους από εμποροβιομήχανους, τραπεζίτες και κράτος, ήρθε η ώρα να δώσουν αγωνιστική απάντηση σε υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες που δηλώνουν κάθε φορά αναρμόδιοι στα αιτήματά τους και ξορκίζουν τις μορφές πάλης που ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις όπως είναι τα μπλόκα του αγώνα. Αυτά τα «καλά» παιδιά του συστήματος δεν έχουν στην προτεραιότητά τους να δώσουν ανάσες ανακούφισης στο λαό, να τον ξελαφρώσουν από τοπικά χαράτσια, να προτάξουν έργα πνοής για την αγροτιά και την κτηνοτροφία, να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν την πόλη και τα χωριά, την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Οι δήθεν κόντρες τους και τα «πέρα- δώθε» από τον έναν στον άλλο, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματική τους συμφωνία στις πολιτικές που αντιστρατεύονται τα λαϊκά συμφέροντα και δυσκολεύουν την καθημερινότητα των δημοτών μας.
Διαφέρουν μόνο στα επουσιώδη, στο ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής, ποιος είναι ο ικανότερος στο να εισπράττει από τους δημότες, ποιος αξιοποιεί καλύτερα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ποιος κάνει λιγότερες ή περισσότερες αναθέσεις έργων.
Αυτό είναι το πεδίο αντιπαράθεσης τους. Ο πιο ικανός στην «εισπραξιμότητα». Τίποτα για την κρατική υποχρηματοδότηση, ούτε κουβέντα στο να δώσουν μια έστω ανάσα στο λαό από την τοπική φορολογία.
Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει και έτσι φτάνουμε σήμερα να έχουμε στο Δήμο μας αύξηση των προϋπολογιζόμενων εσόδων από μισθώματα, από τέλη καθαριότητας, αρδευτικά, από το τέλος ακίνητης περιουσίας, από το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των επιτηδευματιών (που από την  προηγούμενη δημοτική αρχή ακόμα είχαμε ζητήσει να μην το εφαρμόσει, ήταν στην ευχέρεια τους καθώς δεν εισπράττονταν πριν. Και η σημερινή βέβαια δεν το καταργεί). Αυξημένα έσοδα από φόρους και εισφορές από φόρους ηλεκτροδοτούμενων χωρών, από παράβολα για την έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Από την άλλη τα σχολεία μας στο 2019 (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) θα πάρουν λιγότερα από τα είδη πετσοκομμένα ποσά που τους αναλογούν. Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα δοθεί κονδύλι κατά 75.000 ευρώ μειωμένο. Για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό προβλέπονται σχεδόν μηδενικά ποσά.
Τα χρήματα που θα δοθούν για την πυροπροστασία είναι πολύ λίγα σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν. Η χρηματοδότηση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών από θεομηνίες είναι κατά πολύ μειωμένη, πάνω από το μισό, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αποσπασματικότητα δε, που αποτυπώνουν οι όποιες παρεμβάσεις, είτε για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, άλλων γενικών αναγκών σε υποδομές, δείχνει ότι δεν αποτελούν γι’ αυτούς προτεραιότητα οι λαϊκές ανάγκες, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας.
Τα χωριά μας μένουν στην κυριολεξία απογυμνωμένα από έργα. Για τα απαραίτητα μιλάμε, εσωτερική οδοποιία, αγροτική οδοποιία, αγωγούς άρδευσης, φωτισμός, φροντίδα και περιποίηση των κοινόχρηστων χώρων, καθαριότητα, παιδικές χαρές.
Παραμένουν άλυτα σοβαρά προβλήματα όπως το τεράστιο αποχετευτικό πρόβλημα στην πλειοψηφία των χωριών μας και τις εστίες μόλυνσης που δημιουργεί, η ποιότητα του νερού σε αρκετά από αυτά.
Αυτό που πέρασε η Κρανιά τις μέρες του Πάσχα με το μολυσμένο νερό είναι ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ΔΕΥΑΕΛ στις πλάτες της οποίας στήνονται ψευτοκαυγάδες και λεονταρισμοί από τους υπόλοιπους συνδυασμούς. Ενώ το πραγματικό της πρόβλημα είναι η λειτουργία της ως επιχείρηση που με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει ούτε καν ταυτοποίηση βλαβών μπορεί να κάνει, ούτε πολλές φορές να υπογράψει και τις παραδόσεις έργων. Και αύριο θα σπρωχθεί στην ιδιωτικοποίηση.
Η πόλη της Ελασσόνας πονάει σε μια σειρά βασικών προβλημάτων της καθημερινότητας και ζητημάτων της φυσιογνωμίας της.
Το πρόβλημα της περιφερειακής οδού που στέλνει τα μεγάλα και βαριά οχήματα έξω ακριβώς από τα σχολικά κτίρια της πόλης, με εκατοντάδες παιδιά να διατρέχουν σοβαρότατους κινδύνους.
Το ανοιχτό θέατρο είναι ένα έργο που ουσιαστικά δεν έχει ολοκληρωθεί, χωρίς καλή προσβασιμότητα, με αποκοπή ενός κόσμου, γι’ αυτό και απαιτείται η σύνδεση της πόλης με περιφερειακό δρόμο, δυτικά του θεάτρου.
Ο χώρος της κεντρικής πλατείας, ο χώρος του κεντρικού καφενείου, που πολλά χρήματα έχουν ξοδευτεί από προηγούμενες δημοτικές αρχές για να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου και παραμένει αναξιοποίητο.
Το τοξωτό γεφύρι, στην περιοχή του Δημοτικού Ωδείου, που πρέπει να αναβαθμιστεί, να αποκαλυφθεί, με ανάλογη πρόταση διεξόδου και αποσυμφόρησης της κίνησης στην πόλη.
Η διαχρονική εγκατάλειψη του ιστορικού κέντρου της Ελασσόνας είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές της πόλης μας. Κτήρια και μνημεία πολιτισμού ελάχιστα έχουν απομείνει για να θυμίζουν και να αναδεικνύουν την τοπική μας ιστορία και κληρονομιά.
Οι αρχαιολογικοί χώροι, τα θρησκευτικά και άλλα ιστορικά μνημεία στα χωριά μας.
Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ελασσόνας έχει πλούσια αρχαιοελληνική ιστορία, βυζαντινή ιστορία, αποτυπώματα της περιόδου της Τουρκοκρατίας, σημαντικό ρόλο στους Βαλκανικούς πολέμους και βέβαια έχει μεγάλη προσφορά στην Εθνική  Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Από αυτό το βήμα θέλουμε να καταγγείλουμε τη δημοτική αρχή Ελασσόνας για την ενέργειά της να παραβιάσει το χώρο του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης και να αφαιρέσει από αυτό όλο το αρχειακό και εκθεσιακό υλικό με σκοπό να το μεταφέρει αλλού. Απαιτούμε εδώ και τώρα την άμεση επαναλειτουργία του Μουσείου στο ίδιο χώρο.
Έχουν αφαιρεθεί οι ταμπέλες της πλατείας της Εθνικής Αντίστασης, και του αγωνιστή πρώτου Δημάρχου Ελασσόνας Χρήστου Βλαχοδήμου και την ίδια ώρα με τις ευλογίες Ευαγγέλου, Γάτσα και Καρανίκα παραχωρούνται διευκολύνσεις και χώροι προβολής της φασιστικής ιδεολογίας στην κεντρική πλατεία Ελασσόνας.
Είναι ενέργεια που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον λαό της Ελασσόνας με τις μεγάλες αγωνιστικές παραδόσεις, τα εκατοντάδες θύματα του αντικατοχικού- αντιφασιστικού αγώνα και τα μαρτυρικά χωριά της.
 Όλοι μαζί, δημοτική αρχή του κ. Ευαγγέλου και οι διάφοροι «προοδευτικοί» αθωώνουν με τη στάση τους την εγκληματική- φασιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή και της δίνουν βήμα να δηλητηριάζει το λαό της πόλης μας, στο όνομα μάλιστα της «δημοκρατίας».
Ειδικά η στάση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και των υποψήφιων με τον συνδυασμό «Ένας Δήμος για όλους», στη σύσκεψη που συγκάλεσε η δημοτική αρχή για την κατανομή των χώρων στα κόμματα και τους συνδυασμούς, ήταν προκλητική και απέδειξε στην πράξη το πόσο κούφια λόγια είναι οι «προοδευτικές συμμαχίες ενάντια στην ακροδεξιά» που προπαγανδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο λαός της περιοχής μας να βγάλει τα συμπεράσματά του, να μη δείξει καμία ανοχή σ’ αυτό το ναζιστικό μόρφωμα και να τους απομονώνει παντού.

Αγαπητές φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,
Για να μπορέσεις να υλοποιήσεις μια πολιτική που δίνει ανάσα στο λεηλατημένο εισόδημα πρέπει να σταθείς από θέσεις ισχυρής αντιπολίτευσης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Έτσι μπορείς να μειώσεις άμεσα και δραστικά τα δημοτικά τέλη  κατά 30%. Έτσι μπορείς να στηρίξεις του επαγγελματίες της πόλης και των χωριών.
Εμείς λοιπόν είμαστε η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση στο δήμο της Ελασσόνας, είμαστε η σίγουρη δύναμη στην οποία μπορεί να στηριχθεί ο λαός περιοχής μας. Να πάρει κουράγιο και να παλέψει κι αυτός για τις σύγχρονες ανάγκες του.
Είμαστε κυρίως μέσα στο λαό που δυσκολεύεται, που αγωνίζεται, είμαστε μέσα στα προβλήματα του. Συμμετέχουμε, προσπαθούμε να συμβάλουμε στο δυνάμωμα της κοινωνικής συμμαχίας, των εργατών με τους μικρούς-φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και των χωριών, τους μικρούς εμπόρους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Με αυτούς είμαστε. Μέσα στους αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος, του ριζοσπαστικού πόλου της αγροτιάς, στο δυνάμωμα της οργάνωσης τους.
Σταθήκαμε στο πλευρό των εργαζομένων στο Δήμο της Ελασσόνας,  στους αγώνες, στις απεργίες των δεκάδων συμβασιούχων του Δήμου μας, στην πάλη για τα δεδουλευμένα τους και τη μονιμοποίησή τους, το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, στάση που αναγνωρίζεται από το σύνολο αυτών των εργαζομένων.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Παλέψαμε και διεκδικούμε, από τα πιο μικρά καθημερινά πράγματα μέχρι τα πιο μεγάλα.                  
·      Προτάσσουμε έργα που ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες, ιδιαίτερα έργα που έχουν να κάνουν με την προστασία την αντιπλημμυρική, την αντιπυρική, την αντισεισμική.
·      Προστασία των υδάτινων πόρων από τη ρύπανση και τη μόλυνση. Να σταματήσει επιτέλους η μόλυνση του Ελασσονίτη ποταμού από τα βιομηχανικά και άλλα απόβλητα.
·      Να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο του φράγματος στο Αγιονέρι,  κατασκευή και άλλων μικρότερων φραγμάτων.
·      Άμεση αντικατάσταση των απαρχαιωμένων και ακατάλληλων δικτύων ύδρευσης. Αποχετευτικά έργα στα χωριά.
·      Αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας για δημόσια κοινωφελή έργα. Καμία παραχώρηση σε ιδιωτικά συμφέροντα της δημόσιας γης, του Ολύμπου, των υποδομών και υπηρεσιών, του φυσικού και ορυκτού πλούτου. Καμιά σκέψη για παραχώρηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων του Δομένικου σε ιδιώτες.
·      Υποδομές για πολιτισμό και αθλητισμό, στην πόλη της Ελασσόνας και στα μεγάλα χωριά της περιοχής.
·     Δωρεάν σύγχρονες παροχές υγείας. Αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας, στελέχωσή του με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες, ενίσχυση των Ιατρείων στα χωριά.

Για όλα αυτά φίλες και φίλοι είμαστε εδώ, να σταθούμε δίπλα στο λαό, να τον κάνουμε να πιστέψει στη δύναμη του.
Εμείς θα είμαστε εδώ και την επόμενη μέρα, μετά τις εκλογές.
Όταν σβήσουν τα φώτα, τα προβλήματα πάλι θα είναι μπροστά μας. Όταν τελειώσει όλο αυτό το πανηγύρι με τους άλλους υποψηφίους μην τους ξαναείδατε!

Ελασσονίτες και Ελασσονίτισσες,
Κάτοικοι των χωριών μας,
Σκεφθείτε ποιόν θα έχετε δίπλα σας μετά τις εκλογές.
Ποιος θα είναι μαζί σας στα δύσκολα και στους αγώνες.
Μην επιτρέψετε να σαν εξαπατήσουν, μη γίνεστε συνένοχοι στο έγκλημα.
Καμιά απογοήτευση, καμιά υποταγή!
Τολμήστε και Ψηφίστε την Ελπίδα!
ΝΑΙ! Σας λέμε ότι υπάρχει ελπίδα, είναι εδώ!
Στη Λαϊκή Συσπείρωση!
Στο ΚΚΕ!

Φίλοι και σύντροφοι,
Αυτό το μήνυμα να στείλουμε παντού, είμαστε στην τελική ευθεία, να φτάσουμε σε όλους με τα αγωνιστικά ψηφοδέλτιά μας.
Να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.
Με αισιοδοξία. Με αποφασιστικότητα. Με περηφάνεια.
Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Καλή δύναμη σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου