ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Η ομιλία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Τάσου Τσιαπλέ, στη συγκέντρωση του ΚΚΕ, την Κυριακή 19/5/2019 στην πλατεία της Ελασσόνας



Φίλες, φίλοι, Συντρόφισσες, σύντροφοι,
Απευθύνω αγωνιστικό, χαιρετισμό στην αποψινή μας συγκέντρωση, με την πεποίθηση ότι τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και στους Δήμους, θα βγουν πιο δυνατά στις 26 Μάη.

Υπάρχει συσσωρευμένη πείρα όλα αυτά τα χρόνια από την εναλλαγή στην κυβέρνηση όλων των αστικών κομμάτων, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της δήθεν "πρώτης φοράς αριστερά", αλλά και από την 8χρονη διοίκηση της Ν.Δ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Για τους λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες στη Θεσσαλία και γενικότερα, δόθηκαν από την Ε.Ε, τις κυβερνήσεις και την Περιφερειακή αρχή της Ν.Δ, αρκετά δισεκατομμύρια. Σ’ αυτούς δίνεται από την Περιφέρεια, πάνω από το 75% του ΕΣΠΑ, το 90% του Π.Α.Α και η μερίδα του λέοντος των προϋπολογισμών της.
Οι πολλοί και εδώ στην περιοχή της Ελασσόνας, βίωσαν και βιώνουν την ανεργία που δεν μειώθηκε ουσιαστικά αλλά συγκαλύπτεται πίσω από το μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε 2 και 3 εργαζόμενους με άθλιους μισθούς, την μερική απασχόληση που αυξήθηκε θεαματικά, την μείωση μισθών και συντάξεων, οι οποίες όχι μόνο δεν σώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διατηρούνται οι 21 μειώσεις που επιβλήθηκαν επι κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί μικρομεσαίοι γεωργοκτηνοτρόφοι βιώνουν το ξεκλήρισμα, την δραστική μείωση του εισοδήματος του αγροτοπαραγωγού και του μικροεπαγγελματία, την άγρια φοροληστεία, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σπιτιών, καταθέσεων και εργαλείων δουλειάς, την υποβάθμιση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της παιδείας και της υγείας με τα μεγάλα προβλήματα των ελλείψεων σε γιατρούς, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό στο Κ.Υ Ελασσόνας & στα Νοσοκομεία του νομού.  
Γι’ αυτό κανείς δεν πρέπει να εξαπατηθεί ακόμα μια φορά, από τα ψεύτικα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ, απο τα ψίχουλα που μοιράζει ή υπόσχεται προεκλογικά για να νομιμοποιήσει την μεγάλη κλοπή σε μισθούς και συντάξεις, την άγρια φοροληστεία και τους πάνω από 700 εφαρμοστικούς αντιλαϊκούς νόμους και των 3 μνημονίων, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και να υφαρπάξει την λαϊκή ψήφο, ούτε να ξαναγυρίσει στην Ν.Δ και το ΚΙΝΑΛ, που διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος είναι καλύτερος υπηρέτης της πλουτοκρατίας.

Είναι μεγάλη υποκρισία να δηλώνουν οι υποψήφιοι της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ και των άλλων αστικών κομμάτων, στην Περιφέρεια και στους Δήμους, ότι είναι υπέρ της πλήρους και σταθερούς εργασίας, υπέρ των ΣΣΕ, υπέρ της αύξησης των μισθών, όταν τα κόμματά τους είναι αυτά που τα τσάκισαν όλα με τα μνημόνια και τις αντεργατικές πολιτικές, τις οποίες αυτοί πρώτοι τις εφαρμόζουν στην Περιφέρεια και στους Δήμους, με τα 2μηνα, τα 8μηνα και κακοπληρωμένα προγράμματα εργασίας, με τη δουλειά τις Κυριακές.
Η δήθεν πολιτική στήριξης των γυναικών, αφορά μια μικρή μειοψηφία επιχειρηματιών γυναικών και όχι των χιλιάδων εργαζόμενων, ανέργων και νέων γυναικών, για τις οποίες Ε.Ε, κυβερνήσεις, περιφέρεια, κλείνουν την κάνουλα της χρηματοδότησης για δημόσιες κοινωνικές υποδομές στήριξης της οικογένειας. Περιφέρεια και Δήμοι, προωθούν τη λογική της εξάρτησης των δικαιωμάτων και των γυναικών από τα προγράμματα.  
Τα προγράμματα που προωθούνται από την κεντρική, περιφερειακή και τοπική διοίκηση, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ, όπως για την δωρεάν “φιλοξενία” παιδιών στους δημόσιους ή ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, δεν αντιμετωπίζουν ούτε το πρόβλημα συμμετοχής των παιδιών στις δομές αυτές, ούτε τα προβλήματα στους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διαπαιδαγώγησή τους, ούτε καταργούν τα τροφεία. Το αποτέλεσμα σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα, είναι μόλις το 10% των παιδιών έως 3 ετών και το 60% των παιδιών 3-6 ετών πηγαίνουν σε δομές παιδικής φροντίδας.

Η στήριξη της περιφερειακής αρχής της Ν.Δ, όπως και της κυβέρνησης και της Ε.Ε στον αγροτοδιατροφικό τομέα, χωρά μόνο μια μικρή μερίδα μεταποιητικών βιομηχανιών αγροτικών προϊόντων και μεγαλοαγροτών, μα όχι τους χιλιάδες ξεκληρισμένους καπνοπαραγωγούς και σιτοπαραγωγούς, δενδροκαλλιεργητές και κτηνοτρόφους, που συνθλίβονται και εξωθούνται σε παραπέρα ξεκλήρισμα από την ΚΑΠ της Ε.Ε και τις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές, που με ευλάβεια υλοποιεί και η περιφέρεια.
Σήμερα φαίνεται καλύτερα πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ, για την ΕΟΚ-ΕΕ και την ΚΑΠ, τις επιδοτήσεις και τις αναδιαρθρώσεις, τα Π.Α.Α, που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις και την Περιφέρεια, για ενίσχυση της κερδοφορίας των λίγων, που οδήγησαν στο ξεκλήρισμα χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους, στην εγκατάλειψη καλλιεργειών και στην επιδείνωση της θέσης όσων έμειναν στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, αφού δεν αντέχουν τις ανοιχτές και χαμηλές τιμές στα προϊόντα που παράγουν, το υψηλό κόστος παραγωγής, την βαριά φορολογία, τις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, χωρίς να έχουν και προστασία.
Την ίδια ώρα, μένουν ανικανοποίητες οι κοινωνικές ανάγκες για φθηνά - ποιοτικά τρόφιμα. Οι εισαγωγές φυτικών προϊόντων, κρέατος και γάλακτος, που θα μπορούσαν να παράγονται στην χώρα μας, είναι ανεξέλεγκτες ως αποτέλεσμα της ελεύθερης αγοράς για τους λίγους και διογκώνουν τα εμπορικά και δημόσια ελλείμματα και επομένως τη φορολογία.
Η δήθεν προστασία που θα είχαμε με τα «πιστοποιημένα» προϊόντα (ΠΟΠ, βιολογικά), δεν αφορά τους μικρομεσαίους γεωργοκτηνοτρόφους, αλλά τους εμποροβιομήχανους που βελτιώνουν τη θέση τους στον διεθνή ανταγωνισμό εξασφαλίζοντας μεγάλες αυξήσεις εξαγωγών. Οι δε εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα περιμένουν κάποιες προσφορές των S/M για να αγοράσουν «πιστοποιημένα» προϊόντα, όπως η «φέτα», κ.ά.
«Συνεργατικά σχήματα», «συμβολαιακή γεωργία» και «διεπαγγελματικές», που λανσάρονται από Ε.Ε, κυβερνήσεις και την Περιφέρεια, ως πανάκεια, υπηρετούν τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλίων μέσω της ακόμα μεγαλύτερης συγκέντρωσης της παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια.

Ο κ. Αγοραστός που αυτοπροβάλλεται ως περιφερειάρχης των «έργων», δεν έκανε τίποτα για την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος του Αγιονερίου που σαπίζει εδώ και δεκαετίες, ούτε για άλλα αρδευτικά έργα στην περιοχή της Ελασσόνας, ούτε για την κατασκευή κλειστών κυκλωμάτων άρδευσης, για αν μην χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού από τα ανοιχτά κανάλια, ενώ συμφώνησε και με την επιβολή του πράσινου χαρατσιού στο νερό, με βάση την οδηγία 2000 της Ε.Ε.    
Δεν έχει να επιδείξει κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό, χρηματοδότηση και έργα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας, όπως για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία κατ’ αρχήν των δημόσιων κτιρίων, την αντιπυρική προστασία και την αντιπλημμυρική προστασία, αφού πολλές φορές έχουν πληγεί αγροτικές και κατοικημένες περιοχές και της Ελασσόνας, γιατί αυτά δεν φέρνουν κέρδη στο κεφάλαιο.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη που προωθεί η περιφερειακή αρχή της Ν.Δ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την στήριξη των παρατάξεων ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χ.Α, περιλαμβάνει την πλουσιοπάροχη στήριξη των επιχειρηματικών επενδύσεων στις ΑΠΕ, που ιδιωτικοποιούν την ενέργεια και επιβαρύνουν με αυξημένα τιμολόγια τα λαικά νοικοκυρά, όχι όμως την στήριξη των χιλιάδων ανθρώπων που τους έχει κοπεί ή απειλούνται με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν.
Έχει πανάκριβα διόδια στην ΠΑΘΕ, με τα οποία συμφωνεί, αλλά μεγάλο μέρος του επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου εγκαταλειμμένο και η παράκαμψη της Ελασσόνας στα χαρτιά εδώ και χρόνια. Έχει αστικές αναπλάσεις για τους εργολάβους, αλλά ελάχιστα έργα ύδρευσης & άρδευσης, σχολικές μονάδες, παιδικούς σταθμούς, χώρους πολιτισμού & αθλητισμού που θα καλύπτουν δωρεάν τις ανάγκες του λαού.
Η καπιταλιστική ανάπτυξη, που προωθεί, θυσιάζει τις ανθρώπινες ανάγκες, μολύνει τον αέρα, το έδαφος και τα νερά όπως του Ελασσονίτη και άλλων ποταμών, απο ανεξέλεγκτα βιομηχανικά, κτηνοτροφικά και άλλα απόβλητα, από την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών που ξεκίνησε από την ΑΓΕΤ στον Βόλο, αλλά σχεδιάζεται από την περιφέρεια και την κυβέρνηση, να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας με την επιχορήγηση κατασκευής εργοστασίων παραγωγής SRF/RDF.
Αυτά τα συμφέροντα των λίγων, το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της Τ.Δ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εγκατάσταση βάσεων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε στην 110 Π.Μ της Λάρισας και στην Μαγνησία, υπηρέτησε η περιφερειακή αρχή της Ν.Δ.

Γι’ αυτό εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες και ΕΒΕ, νέοι και νέες των λαικών οικογενειών και της περιοχής της Ελασσόνας, γυρίστε την πλάτη σας στην απερχόμενη περιφερειακή αρχή της Ν.Δ και στον κ. Αγοραστό.
Μην χαραμίζεται όμως την ψήφο σας, στις άλλες αστικές παρατάξεις της δήθεν αντιπολίτευσης στην περιφέρεια, γιατί από κοινού στήριζαν τις βασικές αντιλαϊκές επιλογές και το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης και ανταγωνίζονται για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων των λίγων.
Γυρίστε την πλάτη στον συνδυασμό συνεργασίας ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσιλιμίγκα, που ενώ έχει την ίδια αντιλαική πολιτική, με τον κ. Αγοραστό, καμώνεται την προοδευτική παράταξη και ταυτόχρονα τα στελέχη ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ «σφάζονται» μεταξύ τους για τις καρέκλες, πασχίζοντας να γίνουν αυτοί καλύτεροι υποστηριχτές των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Μην εμπιστεύεσθε τον συνδυασμό του κ. Κουρέτα, που εμφανίζεται ως δήθεν ανεξάρτητος, αλλά είναι κι αυτός υποστηρικτής της αντιλαϊκής πολιτικής και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, υποστηρικτής της ιδιωτικοποίησης της παιδείας και της υγείας και φιλοδοξεί να γίνει με την στήριξη τμημάτων του κεφαλαίου της Θεσσαλίας και του ΣΥΡΙΖΑ, το «μπαλαντέρ» στον β’ γύρο των εκλογών και μετά απ’ αυτές, στηρίζοντας με ανταλλάγματα, είτε την Ν.Δ και τον κ. Αγοραστό, είτε το κοινό ψηφοδέλτιο ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσιλιμίγκα, αφού και στο παρελθόν έχει συμπορευτεί και με τον κ. Αγοραστό και με τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι και με το ΠΑΣΟΚ!
Γυρίστε την πλάτη στον συνδυασμό της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, που ενώ συμφωνούσε στα βασικά με τον κ. Αγοραστό, με την ουσία των γενικότερων πολιτικών της Ε.Ε, των αστικών κυβερνήσεων και την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ρωσίας, καμώνεται την δήθεν πατριωτική και φιλολαική δύναμη, ενώ είναι το πιο πιστό και το πιο αντιδραστικό στήριγμα του εκμεταλλευτικού συστήματος.
Μην σκορπίσετε την ψήφο σας στα ανώδυνα για το εκμεταλλευτικό σύστημα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που και της ΛΑΕ η οποία μέχρι πρότινος συστεγάζονταν στην ίδια περιφερειακή ομάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε πολλούς δήμους στηρίζει υποψηφίους του.                              

Στις εκλογές της 26ης Μάη σας καλούμε να ψηφίσετε τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και στους Δήμους, του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, γιατί ήταν η μόνη δύναμη που έδρασε ως πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση παντού.
Πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη των εργατικών, αγροτικών, λαικών αγώνων, ανέδειξε όλα τα λαικά προβλήματα στο περιφερειακό συμβούλιο, στη βουλή και ευρωβουλή και διεκδίκησε μέτρα στήριξης των εργαζομένων, των ανέργων, των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και ΕΒΕ, των συνταξιούχων, της νεολαίας. Η μόνη δύναμη που αγωνίζεται για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού και όχι των καπιταλιστών, με έξοδο από την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ.

Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι γεωργοκτηνοτρόφοι και ΕΒΕ, η νεολαία και οι γυναίκες της Ελασσόνας και όλης της Θεσσαλίας, χρειάζονται περιφερειακή αρχή, που θα εναντιώνεται αγωνιστικά μαζί τους, στις αντιλαϊκές πολιτικές Ε.Ε, κυβερνήσεων, στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και επεμβάσεις, στην παρουσία ξένων βάσεων στην Θεσσαλία και στη χώρα μας, στο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της τοπικής διοίκησης, που καθιστά Περιφέρειες & Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φορολεηλασίας του λαού.  
Που θα διεκδικεί μέτρα στήριξης των ανέργων, των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων, το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την κατάργηση της μερικής και ελαστικής εργασίας, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την ουσιαστική ελάφρυνση του λαού από την φοροληστεία, την δραστική μείωση των τοπικών φόρων για τον λαό από την Τ.Δ σε μια πορεία κατάργησής τους, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, πρόνοια και εκπαίδευση, αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα και υποδομές, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των λαικών περιουσιών και του περιβάλλοντος.
Που θα αγωνίζεται για την κατάργηση των διοδίων, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, του νερού, των ορεινών όγκων και δασών. Να ανακληθεί η απόφαση της περιφερειακής αρχής, που επιτρέπει την δημιουργία μονάδων επεξεργασίας σκουπιδιών που θα καίγονται από ενεργοβόρες βιομηχανίες και θα σκορπούν το καρκίνο παντού.

Τέτοια περιφερειακή αρχή μπορεί να είναι μόνο ο συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζεται από το ΚΚΕ και άλλους αγωνιστές.
Τώρα μόνο μπροστά. Κάντε την πραγματική διαφορά, ρίξτε κόκκινο στο μαύρο της εκμετάλλευσης, στο μαύρο της μιζέριας, στο μαύρο του φασισμού και του συστήματος που τον ταΐζει. Τώρα ισχυρό ΚΚΕ στην κάλπη των ευρωεκλογών, ισχυρή Λαική Συσπείρωση στην Περιφέρεια και στους Δήμους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου